Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първанов счита за нагли призивите да падне данъчната тайна за синовете му

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Президентът Георги Първанов смята за неприемливи призивите на вътрешния министър Цветан Цветанов да падне данъчната тайна върху доходите на синовете му под предлог, че те са нагли, защото самият Цветанов е “бил хванат в крачка“. В същото време проверка на седмичника “168 часа“ показва, че около мезонета на големия син на президента - Владимир - има неясноти и любопитни съвпадения.

Първанов заяви в интервю за в. “Труд“ във вторник, че Цветанов поставя въпроса за синовете му, защото се е е провалил като министър и е олицетворение на моралния крах на ГЕРБ.

“Поставянето на тези въпроси от вицепремиера Цветанов би било смешно, ако не беше прекалено нагло. Той беше хванат в крачка, в несъответствие на обявените декларирани доходи с онова, което реално е реализирал. Той и неговите роднини отказват да се разкрие данъчната тайна, в същото време иска подобно нещо от мен. Аз вече 11-12 години спазвам закона за прозрачност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, коректно обявявам всичко, което притежавам“, коментира Първанов.

“Аз имам един апартамент, купен преди 20 години и построен вероятно, още 20 години преди това. 65 квадрата е и за него се знае достатъчно. Големият ми син има един апартамент, който е закупен преди две години, с огромна ипотека. Вероятно ще я изплаща цял живот“, споделя президентът.

Попитан дали все пак не е помогнал на сина си за купуването на апартамента, той отговаря: “С 30-годишен стаж, 18 от които са в голямата политика, с два мандата като депутат и 10 години като президент, твърдя, че имам доход колкото да подпомогна закупуването на един апартамент. Това е, с което разполагаме в семейството ми. Нямаме други сметки, освен разплащателната на съпругата ми, която може да бъде проверена.“

Проверка на "168 часа" обаче показва, че около апартамента на големия президентски син също има неясноти. Според публикацията, в края на 2009 г. Владимир Първанов си купува огромен мезонет с площ 213 кв. м в атрактивния столичен квартал "Манастирски ливади". Продавач е фирма "Крит" - близка до бившия червен депутат Васил Калинов, а цената е близо два пъти по-ниска от пазарната. Същото дружество е дарило 25 хиляди лева за кампанията на Георги Първанов през 2006 г.

Според нотариалния акт Владимир Първанов е броил за апартамента 217 337 лв. и 28 681 лева за гаража или по около 519 лева за квадратен метър.

Брокери, които продават жилища в сградата, обяснили пред "168 часа", че за други купувачи цената на апартаментите е няколко пъти по-висока и варира между 850 и 1000 евро за кв.м.

Проверка в имотния регистър показа, че сделката е финансирана с 30-годишен ипотечен кредит за 160 380 лева и 90-хиляди в брой. Изчисления с кредитния калкулатор на банката показаха, че за да обслужва кредита си, Владимир Първанов трябва да плаща непосилната за голяма част от младежите на неговите години вноска от 1236 лв. на месец. Преди да си купи жилището, Владимир Първанов работеше като програмист във фирма "Дейзи технолъджи". Там според запознати е осигуряван върху заплата не по-голяма от вноската по кредита.

Проверка в Сметната палата показа, че Владимир Първанов няма как да разчита на помощ за кредита и от баща си. Според тогавашната си декларация президентът Георги Първанов не разполага с никакви спестявания. Вместо това изплаща заем от 80 хиляди лева, част от който са в банков влог на съпругата му Зорка.

Темата за истинските и скритите доходи на политиците стана актуална покрай скандала с имотите и финансите на вътрешния министър Цветан Цветанов. След като бе атакуван от РЗС, той се съгласи да бъде снета данъчната тайна за имотното му състояние. Продължила 4 месеца проверка на НАП показа, че доходите на Цветанов са чисти, но не е ясен произходът на шестцифрена сума на тъщата и тъста, които са помогнали на Цветанов и съпругата му. 

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional