Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Енергийни откровения

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
д-р Георги Касчиев

На 25 февруари в парламента премиерът Б. Борисов заяви, ”ако не се построи АЕЦ "Белене", токът ще поскъпне с около 18 пъти”.

След като нито министерството на енергетиката, нито НЕК, нито някой независим експерт не е и намеквал за такава перспектива, се опитах да си представя сценарият, който може да довел премиера до това прозрение. Нещата изглеждат така:

1. За да се увеличат 18 пъти разходите на централите за производство на ток правителството на г-н Борисов и следващите след него трябва да направят следното:

Да саботират удължаването живота на 5-6 реактор. Това ще стане ако АЕЦ „Козлодуй” не разработи съответна програма и/или не получи разрешение от националните регулатори (а не „от руснаците”, както твърди г-н Борисов);

Да затворят термичните централи, работещи с местни и вносни въглища и да не разрешат изграждане на нови, например под претекст че замърсяват околната среда;

Да не разрешат изграждане на централи работещи с други горива (газ, нефт, биомаса), както и изграждане на парогазови надстройки на топлофикациите, по причини ... известни само на тях;

Да срутят всички водно електрически централи и всички вятърни генератори и да не разрешат изграждане на нови, по причини ... известни само на тях;

Да поощряват изграждането само на фотоволтаични централи и да не допуснат намаляването на цената им, по причини ... известни само на тях;

Да не допуснат либерализация на пазара и внос на много по-евтин ток от Украйна, Молдова, Русия, Турция ..., по причини ... известни само на тях.

2. Правителствата трябва да наложат 18 кратно увеличение на разходите за пренос на електроенергията и управление на електросистемата.

3. Правителствата трябва да наложат 18 кратно увеличение на разходите за разпределение на електроенергията, ако се налага ЕРП трябва да се национализират.

4. Правителствата трябва да продължат да налагат ДДС в същия размер.

Без съмнение това е един безумен сценарий, който би довел до срутване на икономиката и на жизнения стандарт на хората. Дори БСП, които очевидно са готови на всичко, за да почне да се строи АЕЦ „Белене”, не биха го осъществили.

Едва ли и лидерът на ГЕРБ смята да прави такива безумия. Вероятната причина за възродената му любов към  АЕЦ „Белене” е, че задкулисните сделки вече са договорени и е решено тя да се строи, въпреки че по всички прогнози такава огромна мощност не е нужна на страната в следващите 20 години, че иска огромни начални инвестиции, за които нито е ясно колко точно ще са, нито пък откъде ще дойдат и как ще се възвърнат, че токът от нея ще е 2,5 – 3 пъти по-скъп от сегашната усреднена цена и  никой не може да каже на кого ще се продава.

Проектът на АЕЦ „Белене” два пъти е връщан за доработване и не е лицензиран от националния регулатор. Не би трябвало да получи и разрешение за изграждане, ако не е осигурено финансирането. С оглед на това приказките за „забавяне на старта на строителството” му и искането „ЕК да каже дали този реактор ще работи 70 години” са толкова безсмислени и глупави, че е противно дори да се коментират.

Но енергийните откровения на БСП и ГЕРБ трябва да накарат бизнеса и разумните хора в България да помислят до къде биха довели страната тези партии.

От: http://kafene.net/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional