Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Четирима депутати напускат Волен Сидеров

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова

Четирима депутати заплашват лидера на "Атака" Волен Сидеров, че ще напуснат партията. Това съобщиха в сряда пред Mediapool бъдещи отцепници. Драмата на парламентаристите е в подписваните от тях гаранции за заем в размер на 150 000 евро, с което подкрепят "верността" си към националистическата формация. Съмненията на отцепниците са, че въпросните заеми са изтеглени, което на практика означава, че те може да са задлъжнели с над 300 000 лева плюс лихвите.

Преди около две седмици народните избраници от "Атака" Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев, които всъщност планират напускането на парламентарната група, са провели среща заедно с адвокатите си с Волен Сидеров и неговите юристи. Искането им било заемите да бъдат анулирани, а документите изчистени. "Молим Волен да направи това от повече от една година, а той ни размотава", каза един от потърпевшите. "Истината е, че този заем отдавна е изтеглен", обясниха още бъдещите отцепници. Според тях на това се дължат и уклончивите отговори на Сидеров. По информация на народни представители на "Атака" най-малко 50 души са подписали подобни документи, което прави около 7.5 млн. евро.

"Напускането на партията е крайна мярка. Това ще се случи, ако Волен не изчисти документите. В крайна сметка не сме се венчавали за него", разказаха още досегашните съратници на Сидеров. Те подозират също, че именно на тези им намерения се дължи и депозираният неотдавна от "Атака" проект за промяна на Закона за политическите партии.

Според проекта, внесен от верния на Волен Сидеров депутат Десислав Чуколов, ако депутат напусне парламентарната си група, остава без държавна субсидия. Което ще рече, че на практика държавната субсидия ще върви с партията. Държавната субсидия е право, произтичащо от значимостта на дадена партия, а когато депутати я напускат, това на практика означава подмяна на вота, е записано в мотивите на проекта.

Предлаганите законодателни промени от "Атака" са застраховка. Затова се предлага определянето на сумата, която всяка формация ще получава от бюджета за мандата, да е вързано с годината на изборите. Тогава ЦИК реално отчита гласовете и подкрепата за всяка партия, обясни Чуколов.

Такава промяна на практика обаче би обслужила например партия "Ред, законност и справедливост". Ако тези текстове бъдат приети, държавата ще се задължи да върне държавната субсидия на Яне Янев, която му бе отнета с напускането на петима депутати от неговата парламентарна група.

В ГЕРБ доволни от разцеплението

Междувременно стана ясно, че подобно развитие на ситуацията в "Атака" допада на управляващите от ГЕРБ.

Пред Mediapool народни избраници от "Атака" обясниха, че отношенията между Волен Сидеров и Бойко Борисов са се изострили много напоследък. Във вторник следобед лидерът на националистическата партия е провел среща с премиера в сградата на Министерския съвет. Там Сидеров е поставил условие да бъдат премахнати новините на турски език от ефира на БНТ. Министър-председателят обаче е отказал. Разговорът е прераснал в разправия.

Нервното поведение на Сидеров пък се дължало на провала на митинга на "Атака" на 3 март. "За първа година "Атака" плаща на демонстрантите", разказаха още от формацията. "Бяхме осигурили транспорт и дневни за 10 000 души, а дойдоха само 2 000", обясниха депутати.

За изострените отношения между премиера и досега напълно лоялната към ГЕРБ формация свидетелства още и последната телевизионна изява на евродепутата Слави Бинев, изпратен в Брюксел с гласовете на "Атака". В понеделник от телевизионния екран той иронично подметна, че "премиерстването на Борисов пречи на спортната му кариера".

Хората на Бинев в партията отдавна играят вътрешна опозиция, разказаха още депутати. Според тях съвсем скоро конфликтът между каратиста и сегашен европолитик и лидера на формацията щял да стане публичен.

Не е изключен и сценарият, в който поддръжниците на Слави Бинев също ще напуснат "Атака", макар те да не са подписвали гаранция по заеми.

Въпреки сътресенията в партньорската на ГЕРБ формация премиерът Борисов по-скоро бил доволен от този развой на събитията. По този начин управляващата партия ще се отърве от връзката с "Атака", която силно е подкопала имиджа на ГЕРБ в ЕНП като дясноцентристка партия.

Борисов не се притеснявал от евентуално скъсване на отношенията със Сидеров, защото преди две седмици с декларация отцепилите се от РЗС и СДС шестима депутати декларираха, че ще подкрепят управлението. По този начин ГЕРБ си запазва мнозинството.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional