Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Правителството засега продължава проекта “Белене“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

"Ние искаме да има АЕЦ "Белене”. Кой не иска да има ядрена централа. Това, което се случи в Япония, не е от земетресението, а от цунамито. И това са централи от 70-те години. Ние сме готови на всякакви стрес тестове от Европа”. Това каза премиерът Бойко Борисов пред TV7 в четвъртък, ден след като руската компания "Росатом" обяви, че не само няма да се откаже от "Белене", но може да поиска още по-висока цена заради мерките за безопасност, ако такива се наложат след аварията в японската ядрена централа.

В същото време Борисов увери, че АЕЦ "Белене“ ще се построи, ако всичко е гарантирано като сигурност, цени и финанси. Той добави, че тези дни правителството ще подпише консултантски договор с HSBC за АЕЦ "Белене“, което означава, че руският проект засега няма да бъде замразяван.

До дни ново споразумение с руснаците

Потвърждение в тази посока даде и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който междувременно заяви, че до дни ще се подпише допълнително споразумение с “Росатом“ за продължаване на работата по проекта.

В сряда компанията обясни, че е готова на всякакви варианти и гаранции, за да строи “Белене“, но за да продължат въобще разговорите, трябва да се подпише допълнително споразумение, тъй като сегашното изтича на 31 март.

Освен новината за подписването на новия 12 анекс към договора с руснаците за АЕЦ “Белене“, Трайков заяви още, че “няма да правим компромиси със сигурността на АЕЦ "Белене".

“Разговорите с руската страна за цената на АЕЦ "Белене" започват от там, където свършват разговорите за сигурността“, каза министърът. По думите му не очаква оскъпяване на проекта с нови изисквания за сигурността, заради случващото се в Япония, защото в проекта така или иначе са заложени достатъчни нива на защита.

В момента с руснаците се преговаря не само за цената на ядрения проект, но и за сформирането на компанията за строежа и експлоатацията на АЕЦ “Белене“. В нея се очаква НЕК да запази 51 на сто в проекта, финландската “Фортум“ да вземе 1 процент с опция за увеличаването му до 25 на сто, френската “Алтран“ - също 1 процент, а останалите между 23 и 47 да са за “Росатом“. По информация на руснаците се обсъждало вкарването и на сръбска компания в проекта.

Още днес е гарантирана продажбата на единия блок“

Според Борисов една швейцарска и една турска компания вече били заявили интерес да купуват ток от АЕЦ "Белене“. Борисов не назова имената на компаниите, които са се решили да купуват от бъдещата централа, но добави: "Сиреч днес можем да подпишем гарантирана продажба на единия блок“.

Попитан дали ситуацията при преговорите с руснаците се променя след ядрената авария в Япония, премиерът отговори: "Аз ясно казах. Не, нищо не променя. Те нямат интерес да... Те имат цена, която са дали. И ние трябва да преценим“.

Борисов продължи с ядрения си анализ, като каза, че цената на атомната централата няма да падне заради аварията в Япония и заяви: "Реакторите са готови и чакат, ако не ги вземем ние, да ги вземе Турция".

Той коментира още, че повече от това, за което натискал от две години, няма какво да се направи. ““И затова и наемаме тази банка, която да може да ни каже, нейните експерти, най-добрите, повтарям, в тази област, да ни кажат може ли още да свалим от цената и колко“.

Дали сме си кръвната дан на ЕС“

Относно зараждащата се дискусия в Европа за бъдещето на ядрената енергетика и затварянето на атомните централи Борисов каза, че “че ние сме може би единствената или от малкото държави, които дори заради съмнение за сигурност са затворили четири ядрени реактора и са се лишили от милиарди долари“.

“Сиреч ние сме пример за подражание от другите държави. Те трябва да затварят. Ние сме си дали кръвната дан“, допълни Борисов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional