Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нашият срам и техният срам

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров

От вчера България си има “график на неотложните мерки и действия на правителството и органите на съдебната власт за изпълнение на показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност за периода март - юли 2011 г.”. Също вчера България научи, че когато те блъсне кола на властта, отиваш на съд. Нищо, че не си нарушил закона. От едната страна е графикът, от другата - историята на Цветомир Богданов, който е имал лошия късмет на 14 април 2010 г. да мине през същото кръстовище, през което е минал и автомобил на НСО с министъра на отбраната вътре.

Решението на Министерския съвет за графика не е сред новините, защото за никого вече не е интересен поредният график, екшън план или пътна карта. Но ако някой изготви график с всички случаи, когато овластени нарушават закона и причиняват вреди на обикновени граждани, то този график ще стане новина. Катастрофите на НСО и полицейското насилие се превърнаха в нещо толкова обичайно, че дори може да остане и незабелязано понякога. Затова има нужда от опомняне.

Циниците ще припомнят, че случаите на полицейско насилие през последната година са само два. А предизвиканите от НСО катастрофи, по думите на шефа на службата, били “само пет”. Догодина тези стойности може да се окажат и отрицателни, защото катастрофата между автомобила на военния министър и автомобила на Цветомир Богданов няма да се озове в графата “по вина на НСО”. Попитайте съда. Както съобщи бТВ, Богданов може да бъде обвинен за “съпричинителство на катастрофата”. Нищо, че той е минал на зелено, а министерският автомобил - на червено. Нищо, че е карал с 30 км/ч при разрешени в града 50. Това не е важно. Според разследването Богданов е могъл да избегне удара, но не го е направил.

Сега да се върнем на правителствения график. Неговата цел е да покаже на Европейската комисия какво прави България, за да реформира съдебната система и да притисне организираната престъпност и корупцията. И тъй като България все още е под наблюдение по т.нар. Механизъм на сътрудничество и контрол, комисията пише доклади, а правителството пише отговори - графици, екшън планове и пътни карти. Често срещан израз в документите на комисията е rule of law - на български преводът е малко помпозен “върховенство на закона”. Rule of law обаче означава, когато нарушиш закона, да си понесеш последствията. Rule of law означава, че когато минеш на зелено и не си нарушил нито един текст от Закона за движението по пътищата, съответно и нищо не ти се случва.

Някои политици казват, че ги е срам от продължаващия мониторинг над България. Да ви кажа ли честно - изобщо не ме интересува от какво ги е срам. Мен ме е срам, че българските институции се опитват да изкарат виновен човек, който не е нарушил закона.

Блогът на Иван Бедров - http://ivanbedrov.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional