Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ООН даде картбланш за военни удари срещу режима на Кадафи

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Съветът за сигурност на ООН даде възможност за започване на военни действия срещу режима на Муамар Кадафи. Решението беше взето малко след полунощ българско време с 10 гласа "за" и 5 "въздържали се". Резолюцията на съвета позволява да се предприемат ”всички необходими мерки за защита на гражданите” и на всички населени места, застрашени от атаките на лоялистите на Кадафи.

Военните удари обаче могат да се провеждат само по въздуха. Резолюцията на ООН изключва възможността за окупация на територията на Либия.

Съветът затваря небето над Либия и единствените полети, които ще са възможни са с хуманитарни цели. Държавите от Арабската лига са били помолени за съдействие за прилагане на мерките.

Въздушните удари могат да започнат до часове. Представители на Франция заявяват, че са готови да действат веднага.

Русия и Китай гласуваха ”въздържали се”, но не се възползваха от правото си на вето върху решението на Съвета за сигурност. Германия, Индия и Бразилия също се въздържаха.

Британският министър Уилям Хейг заяви след гласуването, че решението е жизненоважно, за да се избегне по-голямо кръвопролитие в Либия. "Това показва отговорност на членовете на ООН и това е отговорност, на която Великобритания трябва да отговори", коментира Хейг, цитиран от АФП.

Италия също обяви, че е готова да предостави военните си бази за атака срещу режима на Кадафи.

Заседанието на Съвета за сигурност започна няколко часа след заплахите на Кадафи към бунтовниците срещу режима му, че "Идваме тази нощ и...няма да има милост". Войските на либийския лидер напредваха в четвъртък към централния град на опозицията Бенгази.

Около час след гласуването на резолюцията АФП съобщи, цитирайки кореспондента на Си Ен Ен в либийската столица Триполи, че Кадафи е променил тактиката си и отказва армията му да влезе в Бенгази. От американския новинарски канал се позовават на телефонен си разговор със сина на Кадафи - Сейф ал-Ислам.

Той е заявил, че ще променят тактиката си и вместо в града, ще разположат силите си около него. Причината била да не се предизвика паника и масово напускане на града. Според Сейф ал-Ислям армията им ще бъде около Бенгази, за да помога на хората. 
 

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional