Свободата днес и тук 29 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Международна коалиция подготвя въздушни удари срещу режима в Либия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Съветът за сигурност на ООН даде възможност за започване на военни действия срещу режима на Муамар Кадафи, а Франция, Великобритания и други държави обявиха, че подготвят въздушни удари срещу силите на режима, които бяха обкръжили центъра на бунта - град Бенгази.

Резолюцията на съвета позволява да се предприемат ”всички необходими мерки за защита на гражданите” и на всички населени места, застрашени от атаките на силите, лоялни на Кадафи.

В отговор Муамар Кадафи първоначално обяви, че ще превърне в ад живота на всеки, който атакува Джамахирията. Малко по-късно обаче либийските власти обявиха незабавно прекратяване на огъня, за да бъдат защитени цивилните граждани, и обещаха да действат в съответствие с приетата резолюция на Съвета за сигурност. Бунтовници твърдят обаче, че въздушните удари продължават.

Русия и Китай се въздържаха при гласуването в Съвета за сигурност, без да се възползват от правото си на вето. Германия, Индия и Бразилия също се въздържаха. Военните удари могат да се провеждат само по въздуха, като резолюцията изрично изключва нахлуването на чуждестранни сухопътни части на територията на Либия.

Френски дипломатически източници съобщиха, цитирани от Ройтерс, че може да бъдат предприети военни действия, в които ще участват Франция, Великобритания, вероятно САЩ и една или повече арабски страни.

По-късно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън съобщи, че "резолюцията на ООН за Либия е само една стъпка и международната общност ще продължи да разглежда други опции“.

"Въздушните удари срещу Либия ще започнат до няколко часа и Франция ще участва в тях", заяви говорителят на френското правителство Франсоа Бароан, цитиран от Франс прес.

Бароен не уточни "кога, как, по какви мишени и под каква форма" ще бъдат нанесени удари.

"Тази военна намеса не е окупация на либийската територия, а военни мерки в защита на либийския народ, за да може той да постигне свободата и сваляне на режима на Кадафи", добави Бароен.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че Великобритания ще изпрати изтребители, за да помогнат за налагането на зоната, забранена за полети над Либия.

Пред британски депутати Камерън поясни, че ще бъдат използвани изтребители Тайфун и Торнадо, както и самолети за презареждане във въздуха и за наблюдение.

Камерън уточни, че подготовката за изпращането на тези самолети вече е започнала и "в следващите часове" те ще са във военновъздушните бази, откъдето да се включат в необходимите операции.

В събота във Франция ще се проведе среща под егидата на президента Никола Саркози, в която ще участват британският премиер Дейвид Камерън и лидери на редица арабски страни.

Според британския премиер целта на срещата е да се създаде коалиция между западни страни и страни от арабския свят за провеждане на военна операция срещу Либия в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Очаква се да присъства и канцлерът на Германия Ангела Меркел, макар че външният министър Гидо Вестервеле заяви, че страната му не иска да воюва в Либия.

Началникът на канцеларията на генералния секретар на Арабската лига Амр Муса - Хишам Юсеф уточни пред Франс прес, че става дума за среща на върха на ЕС, Африканския съюз и Арабската лига, в която ще участва и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Кадафи спира всички военни действия

Новината за резолюцията на ООН бе посрещната с ликуване по улиците на обсадения Бенгази.

Либийският външен министър Муса Куса обаче заяви, че режимът е решил незабавно да прекрати огъня.

Той посочи, че властите ще защитават цивилните граждани, всички чужденци и чуждестранни авоари в Либия.

Куса заяви, че страната му като член на ООН "е принудена да приеме резолюцията на Съвета за сигурност".

"Изразяваме голяма тъга от налагането на забранена за полети зона над Либия, включително за гражданската авиация", каза Куса и добави, че Либия е отворена за диалог с опозиционните сили.

По-рано Муамар Кадафи обяви, че до днес сутринта ще е прочистил главната бунтовническа крепост Бенгази от "бандитски банди".

Международната общност не вярва на режима

Според ИТАР ТАСС обявената промяна в позицията на либийското ръководство е опит за печелене на време за разгръщане на национална кампания против чуждестранната военна намеса.

Говорителят на бунтовниците Абдел Басит Абу Мзейрик съобщи, че изтребители на либийските ВВС бомбардират градовете Зинтар и Рагуб в западната област Джебел ал Гарби, където преди два дни берберски племена се вдигнаха на бунт. По думите му продължават въздушните атаки и артилерийският обстрел срещу Мисрата - третия по големина град в Либия, чиито жители вече трета седмица са под обсадата на силите на режима.

Бунтовническият говорител подчерта, че прекратяването на огъня и бойните действия, обявени днес от правителството в Триполи, на практика изобщо не се спазват. Диктаторът мами международната общност и се опитва да спечели време, за да преобърне ситуацията в своя полза.

Хилари Клинтън коментира, че САЩ ще искат да видят действия на място. "Ще продължим да работим с нашите партньори от международната общност, за да притиснем Кадафи да напусне и за да подкрепим легитимните стремежи на либийския народ", допълни Клинтън.

Франция и Великобритания също реагираха предпазливо на обявеното прекратяване на огъня.

"Трябва да сме много предпазливи. Той сега започва да се страхува, но заплахата в Либия не се е променила", заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро, цитиран от Ройтерс.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Великобритания ще съди за Кадафи по действията му на място.

"Ще съдим за него по действията му, не по думите му. Абсолютно ясно е, че в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН се казва, че той трябва да спре насилието над народа си. В противен случай може да последват всички необходими мерки, за да бъде накаран да спре. За това се договорихме снощи, за това се подготвяме и ще съдим за него по това, което прави", каза Камерън пред Би Би Си.

Присъединяват се Италия, Канада, Норвегия, Дания и три арабски страни

ИТАР-ТАСС съобщи, позовавайки се на източник от Арабската лига, че бойните авиации на Катар, Обединените арабски емирства и Йордания ще участват в осигуряването на зоната над Либия.

Според източника тези три страни, които са с опит във военното партньорство с европейски държави и участие в съвместни маневри и мироопазващи мисии, ще изпратят свои ескадрили в Сицилия, където се оформя ударна авиогрупа под командването на британски летци.

Италия обяви, че ще предостави военните си бази и ще вземе активно участие в бойните операция срещу Либия.

На заседание в парламента в Рим външният министър Франко Фратини каза също, че Италия ще затвори посолството си в Триполи. Той подчерта, че неговата страна не само подкрепя напълно резолюцията на ООН, но и ще участва активно в нейното прилагане.

Италианският министър на отбраната Иняцио ла Руса също направи подобно изявление.

"Някои приятелски страни, в частност Великобритания, Франция, САЩ, но също и някои арабски страни вече открито работят за създаването на коалиция на желаещите, към която ние ще се присъединим безусловно", заяви той на слушания в Сената.

Канадски медии съобщиха, че Канада ще изпрати шест изтребителя CF-18 за прилагане на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Според тях се очаква съвсем скоро премиерът Стивън Харпър официално да обяви военното участие на страната му.

Норвегия ще участва във военната намеса в Либия след даденото от ООН разрешение, заяви норвежкият министър на отбраната Грете Фарему. "Решихме да участваме в операцията, но е твърде рано да се каже по какъв начин. Разумното е да се изпрати авиация", каза тя.

Изпращането на норвежки изтребители F-16 е една от възможностите. "Ще бъде обаче задействана и голяма хуманитарна операция, която предполага изпращането на транспортни самолети", заяви министърът.

Дания ще поиска парламентарната комисия по външните работи да одобри участието на бойни самолети Ф-16 в създаването на забранената за полети зона, съобщи външният министър Лене Есперсен.

Правителството реши да организира възможно най-бързо конкретното датско участие, за да може да даде своя принос, се посочва в изявление на министърката.

Резолюцията съдържа призив за незабавно прекратяване на всички военни действия. Към режима в Триполи бе отправено предупреждение да преустанови нападенията и репресиите срещу цивилни и да спазва строго международното хуманитарно право, човешките права и законодателството, свързано с бежанците.

ДПА коментира, че формулировката "използването на всички необходими средства" за прилагане на резолюцията дава възможност да се предприемат едностранни действия от отделни държави или координирани операции с международни организации.

Всяка страна или организация, която планира да участва в налагането на зоната, забранена за полети на либийски самолети, трябва да уведоми генералния секретар на ООН и Арабската лига, преди да пристъпи към конкретни действия. Специално внимание се отделя на необходимостта да бъдат защитени райони с цивилно население, в това число и град Бенгази, които са застрашени от нападение на правителствени части.

Условията на оръжейното ембарго, което бе наложено на Либия с резолюция на Съвета за сигурност от 26 февруари, се доразвиват и вече "всяка страна или международна организация може да инспектира на своя територия или на територията на страните членки, в това число пристанища, летища и в открито море, всички кораби или самолети, които летят от или към Либия, ако има достатъчно основания да се смята, че пренасят оръжие или товар с военно предназначение".

Наемниците, използвани в подкрепа на лоялните на Кадафи военни части, също попадат в рамките на ограниченията, наложени с оръжейното ембарго.

На самолетите, регистрирани в Либия, или собственост на либийски граждани, както и на либийски авиокомпании се забранява да излитат или да кацат, или да преминават през въздушното пространство на други страни и територии, освен в случаите, когато полетът е разрешен от специален комитет на ООН.

Списъкът на лицата, чиито авоари бяха замразени по силата на резолюцията от 26 февруари, е разширен от 6 на 13 души. Тук влизат Муамар Кадафи и членовете на неговото семейство, както и шест юридически лица, в това число Либийската национална петролна компания, либийската централна банка и либийската външнотърговска банка.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional