Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България с предпазлива позиция за операцията:"Ще изпълним нашите задължения в НАТО и ЕС чрез хуманитарни мисии"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 

 

Официалната позиция на България по военната мисия на международните сили в Либия остава предпазлива. В неделя министър-председателят Бойко Борисов свика заседание във връзка с обстановката в Джамахирията, в което участваха вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, външният министър и министърът на отбраната Николай Младенов и Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, зам.-министърът на външните работи Димитър Цанчев, шефовете на ДАНС, НРС и военното разузнаване.

На заседанието са били обсъдени възможностите пред България да участва в действията по прилагане на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН, налагаща на режима на Муамар Кадафи да пази живота, гражданските права и свободите на своя народ, както и оценка на ситуацията в Либия, където все още има български граждани.

На заседанието са разгледани различни възможности за участието на страната ни в прилагането на оръжейното ембарго, както и оказването на хуманитарна помощ. Страната ни подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане.

"България осъжда действията на режима на полковник Кадафи срещу цивилното население. Той изгуби легитимност и трябва да се оттегли, преди да се е проляла още невинна човешка кръв. България е за решение, основано на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Същевременно ние ще изпълним категорично нашите съюзнически задължения в рамките на НАТО и ЕС”, заяви след заседанието министър-председателят Борисов.

"Къде бяха международните сили, когато задържаха нашите сестри"

Сутринта пред Нова телевизия той бе по-конкретен и изрази малко по-различна позиция.

"Тази операция (на международните сили - бел. ред.) трябваше да бъде водена, когато задържаха абсолютно незаслужено българските медици в Либия. Тя сега е крайно закъсняла и срещу много, много по-силен противник", каза Борисов.

"Имаме готовност за хуманитарна помощ. Имаме готовност, ако операцията продължи повече от 90 дни, да изпратим и фрегатата "Дръзки”, ако силите от НАТО започнат да изтеглят своя техника и да действат на ротационен принцип. Щабовете на НАТО работят и днес, определя се командването, нашите експерти участват. Операцията се планира за 90 дни", каза още премиерът.

"Когато има подобна война, когато този район е толкова размирен, когато цените на петрола – черното злато – повлича абсолютно всички други цени, когато милиарди се изсипват във военна операция – нищо хубаво не ни очаква", каза още премиерът и заключи: "Каквото е въздействието върху целия свят, това ще бъде и върху България".

Готови сме да предоставим наша фрегата за патрулиране

"Установяването на контрол върху въздушното пространство на Либия е ключов елемент за предотвратяване на атаки от режима срещу цивилни граждани”, заяви след заседанието министърът на отбраната Аню Ангелов и добави: "България може да участва в операции по налагане на ембарго, като предостави при нужда фрегата от състава на българските ВМС, както и в хуманитарни мисии.”

От своя страна външният министър Николай Младенов каза, че "бъдещето на Либия е в ръцете на либийския народ. Полковник Кадафи няма път назад, чрез репресии не може да възстанови статуквото. Оттук нататък международната общност, основавайки се на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, ще предприеме необходимото, за да спре агресията на Кадафи срещу собствените му граждани”.

За по-късно през деня бе планирана среща във външното министерство с посланиците на НАТО, Европейския съюз и Арабската лига, на които посланиците да бъдат запознати с позицията на България.
В началото на следващата седмица ще се проведе и заседание на Съвета по сигурност към министър-председателя, което да обсъди ситуацията в Северна Африка и Близкия Изток.

 От: http://mediapool.bg/

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional