Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За Лукойл и постоянните им разходи

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Мирчев

На калпавата ракета Космосът й пречи... На Лукойл му били високи постоянните разходи и поради тази причина цените в България били високи. Голяма смехория! Вчера Койчо Русев от Националната транспортна камара обясни, че начинът цените на горивата в България да се понижат бил като се увеличи производството в Лукойл "с което постоянните разходи ще бъдат разпределени на по-голямо количество произведено и продадено гориво, в резултат на което цените на едро ще спаднат...".  На пръв поглед логично, но по-скоро за държава, в която няма пазарна икономика (може би тук съветската школа оказва влияние). Защото пазарната логика гласи, че ако Лукойл не може да си управлява добре разходите, ще генерира по-висока крайна цена на своята продукция, и ако свободният пазар предполага възможността за внос на същия този продукт на по-ниска цена, Лукойл или ще фалира, или ще предприеме съкращения и закриване на производства. Това е нормалната пазарна логика, което обясниха министър Трайков, Георги Ангелов и други експерти.

В България обаче нещата стоят различно. След смелото изявление на министъра на икономиката, премиерът обясни, че думите му са били грешка и така не се правело. ББ публично скастри Трайков и обяви, че ще се опита да договори замразяване на цените поне за месец. Е, това къде го има? ББ помоли г-н Златев за замразяване на цените, а той от своя страна поиска разрешение от Русия. Това на някой да му прилича на пазарна среда?

Нещо спира търговците на горива да внасят евтини бензин и дизел в България. Няма защитни мита, има достатъчно рафинерии в района (най-близката румънска до София е на по-малко разстояние от Лукойл Бургас), имаме отворени пазари... Нещо ги спира и за ненаивните това е картел. Картелизирането на някои бизнеси в страната е факт и докато антипазарните споразумения в бизнеса с олио не са фрапиращи, то картел при горивата оказва сериозно влияние върху икономиката.

А Лукойл, вместо да натоварва крайния български потребител с цената, за  да плаща за неефективното управление и постоянно високите разходи, да се реформира, без да използва съветски "бизнес" методи.

Сега очаквам ББ да помоли мобилните оператори да си намалят цените. Също и хлебарите, производителите на олио и тези на фискални устройства. Хайде, че идват избори (пък нали ГЕРБ е дясна партия и не са популисти...) ! :)

P.S. Ако случайно някой от висшия мениджмънт на компанията прочете това - да разкарат незабавно некадърниците от PR/Маркетинг отдела, написали отговора до министър Трайков. Текстът на това писмо спокойно може да кандидатства за "Корпоративна глупост на годината".
Блогът на Иво Мирчев - http://ivomirchev.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional