Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Споразумението с "Лукойл" мълчи за ангажиментите на държавата

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Споразумението на правителството с най-големия производител и дистрибутор на горива у нас "Лукойл - България" за таван на цените, формално не ангажира с нищо двете страни. Краткото споразумение от две страници, издирвано безуспешно от депутати в четвъртък, в петък бе предоставено на Mediapool след запитване до Министерството на финансите.

В него е записано:

Първо: "Лукойл" поема ангажимент спрямо правителството да запази цените на горивата в своите бензиностанции в страната на нивата, на които те са се намирали на 23 март 2011 г. за срок до 23 април 2011 г. включително, въпреки икономическите вреди, които може да претърпи нефтената компания. 

Второ: "Лукойл" поема ангажимент да намали цените на горивото в своите бензиностанции, ако цените на международните пазари вървят надолу.

В рамките на това споразумение цените на петролните продукти на бензиностанциите на "Лукойл" в петък бяха същите като в четвъртък и със стотинка-две по-високи, отколкото в сряда, 23 март, откогато би трябвало да е в сила.

За едномесечното замразяване на цените съобщи премиерът Бойко Борисов в сряда, след като лично оглави в преговорите с производители и браншови организации за намаляване цените на дизела и бензина.

До подписването му се стигна след молба от страна на министър-председателя към "Лукойл" да замразят цените си на дребно по бензиностанциите и "последователното, отговорно и социално ангажирано поведение на Нефтена Компания "Лукойл", проявено през целия период на присъствието на Компанията на българския пазар".

Документът не дава яснота дали и какво получава "Лукойл" заради това, че ще задържа цените, ако се налага да растат поради конюнктурата на пазара на петрол.

Става ясно обаче, че бензиностанциите на останалите компании имат основания за притеснения относно цените на едро на "Лукойл", тъй като този въпрос не е третиран по никакъв начин в споразумението. Поради тази причина останалите играчи на пазара съвсем реално могат да се окажат в неизгодна позиция, още повече, че шумно обявеното замразяване на цените на дребно от "Лукойл" вече направи достатъчно сериозна безплатна реклама на нейните бензиностанции.

Останалите големи вериги бензиностанции заявиха, че ще продължат да образуват цените си пазарно.

Темата стана повод за сериозно брожение в парламента, тъй като в четвъртък членовете на икономическата комисия искаха да се запознаят със споразумението, но от министерствата на икономиката и на финансите бяха изпратили експерти, които не разполагаха със самия документ. Въпросите има ли някакви ангажименти, които поема правителството към руската компания, останаха да висят във въздуха.

Държавата не за пръв път моли "Лукойл" да замрази цените на горивата. За последен път това се случи през ноември 2005 г., когато тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров подписа подобно на сегашното споразумение с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Целта отново е да се успокои вътрешният пазар, като се вземат мерки срещу растящите цени на горивата. Меморандумът Овчаров- Златев е за срок от шест месеца, но завърши с блокади по бензиностанциите само седмица след тържественото му подписване.

ОТ: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional