Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов: Позицията на ЕС за Либия дойде, след като напомних за медиците

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Премиерът Бойко Борисов обясни, че е изиграл основна роля във формирането на европейската позиция за Либия.

"Аз мисля, че формирането на позицията по Либия дойде от това, че още веднъж им напомних как режимът в Либия изкара българските медици, че като някои сатани са заразили над 400 деца с вируса на СПИН и им обясних, че подобни хора и сегашните представители на опозицията в Либия казват, че всичко това е направено умишлено със знанието на Кадафи и неговите служби. И просто колегите явно бяха забравили и се потресоха от тази новина. И от шанса той да изпълни още някое пъклено дело подобно", заяви Бойко Борисов в петък пред ТВ7.

Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел, представи поредния си анализ за военната операция в Либия, след като през седмицата забърка тотална каша с изказванията си по темата, които варираха от "авантюра, мотивирана от петродолари" до "легитимна и правилна операция".

"Европа е една от държавите, които първо Либия е на портите на Европа заради трафика на хора и много от европейските икономики използват либийския петрол и газ", обясни Борисов в сутрешното си включване по ТВ7 от Брюксел.

В същото предаване, но на 21 март, той изтъкна, че "петролът и това кой ще разработва и кой ще взима петрола и петролните находища в Либия, мисля ,че до голяма степен е интерес и в случая се провежда тази операция". С днешна дата обаче уточни, че в Брюксел "такива формулировки не се използват".

Едно към едно за кризата в Сливен и в Либия

Н. Бареков: Сега ще имаме възможно да чуем и премиера Борисов, който пък първи ще коментира пред нашата медия ексклузивен хепиенд завършека на цялата история тридневно. Добро утро казвам на премиера Бойко Борисов от Брюксел.

Б. Борисов: За първи път да ви кажа и аз добро утро, защото в Брюксел до един и половина българско време тече съветът снощи и сега рано започва пак.

Н. Бареков: Как ще коментирате първо историята, която приключи в Сливен?

Бойко Борисов: Когато нещо свърши добре, както и да го коментираш, е лесно. Но изводът е, че подчинените на министър Цветанов, на главния секретар Калин Георгиев, Тодор и всички други психолози, които водеха преговорите, Военно министерство, което даде техника, местните структури на Сливен, на жандармерията и всички, които се включиха, и тука за първи път ще кажа изключително искам да благодаря, тъй като всички тези, които изброих, все пак това им е професионалното задължение и трябва да го правят, първо на двете момчета, а особено на Миро, единият на приятелите на барикадиралия се, които часове наред заедно с нас, под наша диктовка, но и с много сърце и чувство и желание, и мисля, че те изиграха изключителна роля да няма жертви и да се предаде съответно задържаният.

....

Н. Бареков: В интернет форумите се появиха призиви на граждани защо полицията късно след като е освободил и последния заложник или при първа възможност преди освобождаването на заложниците не е действала така на остро и не го е застреляла на място. Според хората е имало такава възможност да го застреляте на място и да приключите случая.

Б. Борисов: Ами просто за съжаление това са некомпетентни хора. Искам само да напомня, че той не само вътре в банката, той се беше затворил в бронирания сектор на касовия салон или там как се води...И при влизането на баретите вътре трябваше да ползват или много тежък взрив, или дето се вика, с гранотомет да чупя бронираните стъкла, за да могат да влязат вътре в този аквариум си го представете, за да го задържат. Кое налага да рискувам живота и на баретите, съответно и неговия живот, когато той нито има храна, нито има вода, вътре в капана е, въпрос на час-два, пет или десет е да се предаде. На кому е нужно кръвопролитие.

Н. Бареков: Въпрос към министър-председателя Бойко Борисов от Ива Стоянова.

И. Стоянова: Добро утро, г-н Борисов, и от мен. Ще ви питам нещо извън този случай в Сливен, който дава повод да се замислим за една много важна тема, касаеща сектора, с който вие сте много добре запознат. А именно охранителната дейност. Имахте такава фирма, самият вие навремето я упражнявахте, мой гост в студиото беше Иван Иванов, председател на Асоциацията на охранителите. Изключително занижен контрол при издаването на психотестовете и изключително подценяване на професията охрана, която сам знаете колко е важна и каква подготовка трябва да се изисква за нея. В тази връзка ще назначите ли някакви мерки оттук нататък, за да се затегнат редиците?

Б. Борисов: Аз съм си го планирал много от тези хора, които сега използват случая да обясняват какво ли не. Много, много обири, много подобни нападания са извършени от хора, които в една ситуация нормална дават отлични резултати на психотеста и на всички проверки. И обикновено гледат много филми. Аз се надявам, че вие ще ме питате нещо за важните неща, които се развиват в Брюксел, защото тук се говори за пакта за еврото, за конкурентоспособността, за стабилността на европейската валута, позицията на ЕС и ембаргото за Либия. Това е един криминален случай, който с професионализма на МВР в Сливен и в България по най-бързия начин беше приключен. Нека сега да не губим толкова много време, когато се решават структурни за Европа, а това значи и за света неща.

Н. Бареков: Да, снощи по нашия...

Б. Борисов: А не какво казал еди-кой си от охранителната фирма, ама дали паднал първият сняг рано...

Н. Бареков: Така. Снощи по информация ...

Б. Борисов: Губите ми ефирно време.

Н. Бареков: Да. В Брюксел вие сте били на вечеря със Саркози, с Меркел, с всички европейски лидери. Не е тайна, че по принцип на тези вечери предварително вие взимате решенията, които днес само ще обявите официално. Кажете ни първо каква позицията, единната ви позиция за Либия на европейските лидери и какви са новините, които пряко се отнасят до страната, която вие представлявате там, България?

И. Стоянова: Ами аз не зная доколко се коментира на срещата на върха, вие трябва да ни кажете, позицията на Русия, на Китай. Изобщо стана ли въпрос за това как е настроен светът към случая Либия?

Б. Борисов: Стана, разбира се, въпрос, но Европа е една от държавите, които първо Либия е на портите на Европа заради трафика на хора и много от европейските икономики използват либийския петрол и газ.

И. Стоянова: Това, което се появи като твърдение, едва ли не че Европа иска да заграби петрола в Либия. Вашият коментар, изобщо това, което се случва в разговорите ви с колегите.

Б. Борисов: Тук такива думи и формулировки не се използват. И правата на човека, и гражданите, и най-вече на хората в Бенгази и това, че съответно Кадафи ги нападаше вече с танкове и беше в предградията на Бенгази, се счита, че възпирането му от силите на коалицията е изключително важно.

Н. Бареков: Само да добавим, че позицията на Бойко Борисов, казана пред ТВ 7 в "Гореща точка” за ситуацията в Либия, че там няма цел, ясна цел. Доколкото аз разбирам, е била доста коментирана от западните медии и това за пореден път ви е превърнало в един от най-търсените събеседници от всички световни издания на форума в Брюксел. Честно да ви кажа, във форумите вие срещнахте много сериозна подкрепа в тази позиция, която изказахте за Либия, и не смятам, че трябва да се потулва позицията ви, че всъщност първоначално операцията стартира без ясен план. И може би тази критика, която вие отправихте...

Б. Борисов: Тя и досега и затова именно се налага това решение, което се гласува, и резолюцията за Либия, която в края на краищата цели да подпомогне НАТО за взимане на командването и съответно пък подкрепата по тази тема би дала възможност на коалицията да работи с по-голяма подкрепа.

Н. Бареков: Така да кажем, вашата критика бе градивна.

Б. Борисов: Така или иначе това решение се взима днеска, вече колко дни след първите удари.

Н. Бареков: Факт, факт. Последен въпрос може би от Ива.

И. Стоянова: Просто да ни кажете, г-н Борисов, защото се говори за евентуални сценарии за изхода от кризата в Либия. Има ли план А, Б и В? Говори ли се и има ли срокове?

Н. Бареков: И поне наясно ли сте, че вече Кадафи просто ще трябва да си ходи, че Либия с Кадафи не може да съществува в този си вид.

Б. Борисов: Това вече е взето като решение и мисля, че категорично и ясно, че с режима на Кадафи никой не би искал да работи повече. (...) днеска резолюциите с решения на Европейския съвет мисля, че ще помогне много той да няма партньори и да търси партньори в Европа.

И. Стоянова: Относно сценариите говори ли се за изход от кризата и вариантите?

Б. Борисов: Все пак напомням, че това е съвет, в който участват канцлери, президенти и премиери на 27 държави, а не врачки. Никой не може да каже колко време може да се задържи този режим, как и по какъв начин ще завърши. Това, което и други колеги споделиха, ние не сме хора, които да отидем и да се месим във вътрешните работи, да изнасяме демокрация или да определяме кой след Кадафи да вземе властта. Защото това пък би ни превърнало в подобни на него. Така че целта е да няма човешки жертви, хуманитарна цел и с много тежко ембарго и в същото време да се даде възможност за демократично решаване на въпросната криза.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional