Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изявлението на Първанов за Българската Армия – пълен фарс

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Колев, False Flag

Основната роля на президента на Република България по конституция е да бъде първостепенна фигура в националната сигурност на страната. За двата си мандата Георги Първанов многократно е демонстрирал нежеланието си и липса на интерес към сферата, тъй като беше много по-ангажиран в желанието си да превишава правомощията си и да създава правителства и политики.

По тази тема е написано достатъчно, включително в няколко книги. Тук ще се спрем единствено на последното изявление на Първанов за развитието на Българската Армия, което може да бъде намерено и на официалната му уеб страница.

„Формулиране и провеждане на отбранителна политика, която да позволи изпълнението на конституционния ангажимент на въоръжените сили по гарантиране на военната сигурност на страната и сигурността на отделния гражданин.”

 

Основната критика на Първанов, е, че политиките в сферата на отбраната подценявали заплахите за сигурността, тъй като се концентрирали върху изграждането на професионална армия можеща да се справя с асиметрични заплахи, вместо основната цел да бъде отблъскване на директно нападение над страната.

Като пример за това Първанов е написал в собственото си изявление:

„Впрочем тази тенденция, която се базира на извода за отсъствието на външна заплаха, датира от доста години. После дойде юговойната и заплахата се появи на самата ни граница”

Това, което президентът на Република България твърди, е, че има пряка заплаха за страната от военно нападение. Това означава, че страната ни е под риск от Румъния и Гърция, страни членки на ЕС, Сърбия кандидат-членка за ЕС и НАТО, и Турция, кандидат-членка за ЕС и член на НАТО. Тъй като шансовете за нападение от страна на тези страни е пренебрежимо малка (под 0,1 процент), то тогава тази основна заплаха ще да е Македония.

Подобно изявление освен срамно за претендиращ за Върховен Главнокомандващ на страна от НАТО, е изцяло лишено от смисъл. В дългосрочен стратегически план няма заплаха за България от пряко нападение на друга балканска държава за обозримото бъдеще 5-15 години. Дори да приемем, че ситуацията се промени коренно през този период, това ще се случва постепенно и ще може да бъде следено и съответни ответни действия да бъдат направени. Все пак дори развитието на нацистка Германия отнема цели 6 години, докато бъде извършено нападение над Полша и всички големи играчи – Великобритания, Русия и Франция са били наясно за намеренията на Хитлер.

Дори да приемем, че има подобна пряка заплаха за страната, то ние няма как да инвестираме в изграждането на модерна изключително скъпата военновъздушна и транспортна отбранителна система.

Това, което можем да направим е да приложим отбранителен модел, вземайки поуки от други малки държави като Швейцария и Израел – включвайки активно мъжкото военно население в обучителни действия за противодействие на външни заплахи, без те да се превръщат в абсурдното губене на време наречено българска казарма преди промените.

Създаването на задължителен модерен и кратък обучителен курс от 12 седмици за всеки български гражданин от мъжки пол и по желание за женското население на страната, концентриращ се върху отбрана на градове от външно нападение е повече от достатъчен и достъпен като сума.

Либерализиране на режима за придобиване и носене на късо нарезно оръжие също ще е стъпка в тази посока, без практически държавата да губи пари от това.

„Адекватно и превантивно ресурсно осигуряване на отбраната. Придържане към  отговорността за финансово осигуряване на отбраната, очертана в Стратегическата концепция на НАТО. Съсредоточаване на финансовия ресурс в структурите, развиващи бойни и за бойно осигуряване способности за сметка на тези, изграждащи административен капацитет.”

Второто безумно твърдение в това изявление впечатлява с или невежеството си или целенасоченото заблуждение:

„Необходимо ни е съгласие за осигуряването на ресурс за отбрана, не по-малък от средното ниво за НАТО, а и повече, с оглед да се преодолее изоставането в развитието на способности.”

Като процент от БВП на страната, България има един от най-високите бюджети в НАТО – 2.4%, като само през 2011-та той беше увеличен с 10% въпреки критиките на редица икономисти.

За сравнение:

Франция – 2.3%

Германия – 1.3%

Италия – 1.7%

Канада – 1.3%

Испания – 1.2%

Турция – 2.2%

България отделя за отбрана много повече отколкото може да си позволи, но отново събира по-малки суми от редица други държави в НАТО. Причината за това е, че сме бедна държава. Амбициите за „модерна силна армия” на Първанов не са адекватни за ситуацията в страната, и в дългосрочен план за реална заплаха за икономическата стабилност, и респективно за националната сигурност на Република България.

„Отговорно отношение по въпроса за изпращането на наши военнослужещи в различни мисии.”

 

В първата част на изявлението си Първанов силно критикува развитието на българската армия към изграждането на модерни сили за отговор на асиметрични заплахи, наричайки ги „необосновани експедиционни задачи”:

„В общ план се стига до едно необосновано залитане –  за приоритетно изграждане на способности предимно за експедиционни задачи на Българската армия.”

Във втората част на същото изявление, Първанов отделя време да сподели как всъщност той бил основна фигура в изграждането им:

„Но потвърждавам принципната си позиция, че трябва да имаме готовност за участие в подобни мисии.

Впрочем аз бях един от първите, поставил въпроса за необходимостта от един по-гъвкав механизъм на изпращане на военни части, включително и с отпадане на принципа на доброволност – с възможност за изпращане на компактни военни части. По-бързо и по-ефективно е. Който влиза в професионална армия, трябва предварително да си е направил сметката, че може да бъде изпратен в подобна мисия. Хленченето не може да се поощрява.”

„Задълбочаване на гражданския контрол върху въоръжените сили, без да се допуска възможност за подмяната му с партиен. Гарантиране на политическия неутралитет на въоръжените сили, единоначалието и автентичността на професионалната военна и гражданска експертиза.”

 

В този параграф стигаме и до истинската причина за това „загрижено” изявление – Първанов иска да критикува министъра, за последните промени в ЗОВС:

„Смятам, че по този начин отново се пренебрегва парламента и се концентрират прекалено правомощия в ръцете на министъра.

Чрез направените в последно време промени на практика се цели да се осигурят разпоредителни функции единствено на политическия блок в Министерството на отбраната. Стремежът е да се превърне военната експертиза в поръчкова, чрез обезличаването на началника на отбраната и поемането на стратегическото командване и управление изключително от министъра”

Тоест, Първанов иска граждански контрол над армията, но когато той е осъществяван от военния министър, политическо лице, одобрен от парламента, избран от българския народ, то той бил „разпоредителна функция на политически блокове в Министерство на Отбраната”

Гарантиране на ресурса, осигуряващ кариерното развитие, нормалните условия на труд и отдих, социалните права на служителите.

Служителите в Българската Армия и Министерство на отбраната получават сред най-високите заплати в страната.

Служителите в Българската Армия се пенсионират най-рано от всички държавни и частни служители, и получават едни от най-високите пенсии, давани от държавата. Само, че вече не сме в комунизма, и стотиците ваканционни вили изградени и притежавани от армията нямат място в България от 21-ви век, независимо дали президентът милее за тях:

„Ако искаме да имаме армия на нивото на съвременните изисквания, трябва да се разделим с представата за войника „измокрен, гладен, уморен”.”

В останалата част от изявлението на Първанов се продължава с призиви за намеса на БА при бедствия и аварии (нещо, което така или иначе се случва, ако е нужно и гражданска защита не може да се справи), финансиране за организациите на ветераните и „патриотичното възпитание”, по-сериозни изисквания към преподавателите във военните университетите и създаването и подкрепа на държавата за „Стратегия за развитие на българската военна индустрия”.

Изявлението на Първанов е пълен фарс.

Поредица от несвързани, необосновани или чисто грешни твърдения, насочени срещу министъра на отбраната, тъй като не му харесвало „обезличаването на началника на отбраната” генерал лейтенант Симеон Симеонов, назначен от Първанов и одобрен от Цонев, подсъден за корупция. Самият генерал лейтенант Симеон Симеонов, когато беше избран в медиите се появиха множество коментари, че се ползвал с подкрепата на „оръжейния бизнес”, който също присъства в изявлението на Първанов като нуждаещ се от „подкрепа от страна на държавата”.

Страницата на Георги Първанов и неговото изявление:

http://georgiparvanov.bg/moyata-poziciya/10

Източници на снимките „Фен” страницата на Георги Първанов във Facebook:

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/190767_10150107430007117_82285927116_6996822_8284245_n.jpg

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/199445_10150111504342117_82285927116_7033202_822579_n.jpg

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/197310_10150107463522117_82285927116_6997225_5998022_n.jpg

Блогът на Александър Колев - http://falseflag.eu/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional