Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Правителството подпомага нелоялна конкуренция

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Меморанумът между държавата и "Лукойл” за замразяване на цените на горивата е нелоялна конкуренция, подпомагана от правителството. Това заяви в понеделник Иван Костадинов – търговски директор на "Петрол" АД пред бТВ.

По думите му този договор сам по себе си няма много смисъл. "Това е споразумение между продавача на дребно "Лукойл” и правителството. Той може да натисне цените на горивата надолу за сметка на другите компании. Другите компании да почнат да губят. Ако "Лукойл” си повдига цените на едро, ще печели в 70% от пазара. Върху 25%, колкото му е делът на дребно, ще губи. За тях - не че няма значение, но ще загубят по-малко от всеки друг на пазара", каза Костадинов.

Зад това съзираме нелоялна конкуренция, която се подпомага от правителството, добави той. Аналогичен е случат от 2005 година, когато бе подписан подобен мораториум от тогавашното правителство. "За мен е разбираемо да го подпише г-н Овчаров, защото все пак идва от една планова икономика. За мен не е нормално едно дясно правителство да подпише такъв меморандум", каза представителят на "Петрол".

Според него такъв меморандум няма как да се подпише с всички компании на пазара у нас: "Все едно да ти кажат: Спри! Не дишай!”. Той каза още, че в момента в неговата фирма се работи на нула. "Издръжката на една верига е на база продадените литри. При нас продажбите са по-ниски, тъй като сме сред първите по брой бензиностанции на глава население”, твърди търговският директор.

По думите му провелият се вчера протест срещу високите цени на горивата е общо насочен срещу високите цени като цяло. След като протестиращите поискаха литър бензин да се продава за 2 лева, Иван Костадинов коментира, че това може да се случи, ако нефтът стане 55-60 долара на световните пазари.

Иван Костадинов прогнозира, че шоков скок заради задържането на цените в момента няма да има в бъдеще. "Зависи доколко ще се вдигнат цените на международните пазари. Може да се окаже, че те така са се вдигнали, че ние трябва да ги вдигнем с още 20 ст. В момента обаче те са стабилни, вървят малко нагоре. Ако се запазят така, няма да има рязък ценови скок”, заяви той.
 

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional