Свободата днес и тук 18 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прокуратурата призова Алексей Петров, но не му предяви нищо

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов

Прокуратурата не предяви във вторник обвинения срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров по делото "Октопод". Въпреки че той бе призован в националното следствие "за предявяване на постановление за привличане като обвиняем и разпит на обвиняем", наблюдаващият прокурор Светлозар Костов изненадващо променил решението си и запознал Петров само с показанията на нов анонимен свидетел.

Това става само седмица, след като градският прокурор Николай Кокинов увери, че разследването е приключило и до дни ще започне предявяване на обвиненията срещу сочения за ръководител на банда за рекет и изнудване бивш командос. Оказа се обаче, че в понеделник възникнали "непредвидени обстоятелства" и прокурор Костов трябвало да снеме показанията на новия свидетел.

По думите на Алексей Петров и защитника му Васил Василев въпросните данни изобщо не могат да служат за доказателства в съда, тъй като представляват само непотвърдени слухове и предположения с неясен източник, които според НПК нямат необходимата достоверност. Затова и юристът е направил възражение срещу разпита на анонимния свидетел.

"Няма как да разпозная човек, който всъщност нищо не казва. Разказва, че чувал от някъде, че аз съм имал взаимоотношения с Антон Петров и Марчело Джотолов", уточни Петров в отговор на въпрос дали се сеща за кого става въпрос.

Василев припомни, че по време на едно от многобройните заседания на съда по мярката за неотклонение на клиента му през миналото лято, прокурор Костов обяви пред магистратите, че до две седмици ще приключи делото за престъпната група за рекет, което бе отделено от първоначалното разследване "Октопод" именно с идеята да приключи по-бързо.

"Не са минали две седмици от юли месец миналата година по календара на българската прокуратура", заключи иронично Василев.

Преди две седмици главният прокурор Борис Велчев също изрази недоумение, че след над 13 месеца разследване, няма внесен в съда обвинителен акт срещу Алексей Петров. По повод думите му Петров коментира във вторник, че прокуратурата е единствената безконтролна институция в държавата и е крайно време да спре да се занимава с политически поръчки.

"Аз смятам, че процесът се намира в нова фаза на изпълнение на политическата поръчка от прокурора Костов. Мисля, че се налага нова целесъобразност покрай изборите и за разлика от това, което той правеше през лятото миналата година август, когато ме заплашваше, че ако не изпълня някакви искания то делото, то ще бъде разделено и аз тутакси ще се окажа едва ли не служебно осъден. Сега разбирам, че тактиката е друга – трябва да забавим предявяването на материалите, защото предстоят избори", добави бившата барета.

Той не пожела да уточни какви искания е имал Костов към него, тъй като изчаквал предявяването на обвиненията. Според Петров премиерът Бойко Борисов имал най-голям интерес той да продължава да е с неясен статут на обвиняем, за да се дискредитира евентуалната му кандидатура за президент. Другите, които се страхували от експертните му качества били бившите му колеги в ДАНС и доста банки.

"Аз нямам лични конфликти с г-н Борисов, за да говорим за договорки, смирение... Смирение - да, защото сме в пости, но примирение разбира се - не. В този смисъл ние имаме концептуални различия, няма как да се договаряме", заяви Петров по повод твърденията на опозицията, че с назначаването на ексшефа на ДАНС Петко Сертов в БОРКОР премиерът търси помирение с Петров.

Наблюдаващият прокурор Костов не пожела да коментира думите на основния обвиняем по делото "Октопод" като уточни единствено, че ще му предяви материалите "до дни". По това производство Алексей Петров е обвинен, че е сформирал и ръководил банда за рекет между 2004 и 2010 г., в която участвали Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера и Янко Попов.

Бившият съветник в ДАНС е обвинен още за опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за изнудване на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, както и за разгласяване на държавна тайна. Вече няколко съдебни състава обаче приеха, че прокуратурата има данни в подкрепа само на част от тези обвинения. В момента Петров е с най-леката мярка – "подписка".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional