Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трайков: Разходите на "Лукойл" са "черната кутия" в цената на горивата

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

"Мораториумът за горивата не е мярка, която да реши кардинално въпроса с цените, правителството търси ново решение", заяви енергийният министър Трайчо Трайков във вторник. "Ако има прекалено големи цени на преработката, това трябва да се коригира", допълни министърът.

Той напомни, че на заседанието на Надзорния съвет на “Лукойл“, което се проведе по-късно през деня, представителят на държавата – зам.-министърът на транспорта Камен Кичев, ще поиска информация за производствените разходи на дружеството. В момента именно те са “черната кутия“, за която правителството няма информация каква роля играе в образуването на цените на бензина и дизела, посочи Трайков, който именно поради подобни свои изявления бе обвинен от "Лукойл", че "не може да смята".

“Има обективни фактори, които са в основата на цените на горивата – цената на суровия петрол, разходите за преработка са черната кутия, която не знаем какви са, акцизите и ДДС ги знаем какви са и специално акцизът е най-ниският в ЕС. Добре е да се види какви са точно резервите и се нуждаем от функциониращ пазар, който ще коригира евентуално високите разходи за преработка. Ако “Лукойл“ откаже да ни допусне до разходите, всички ще знаят, че това е така“, заяви Трайков.

Късно вечерта Mediapool се опита да се свърже със зам.-министъра на транспорта Камен Кичев но той не отговаряше на телефона си. Нямаше и официално съобщение за заседанието на надзора на "Лукойл".

Трайков смята, че ще е стъпка назад, ако ДКЕВР започне да определя цените на горивата, както предложи министърът на транспорта Александър Цветков. Това теоретично не е невъзможно, но не е за предпочитане, каза министърът и добави: "Не искаме да създаваме допълнителни регулации, административни тежести, това ще доведе до още повече противоречия“.

Овчаров: "Лукойл" да доказват пред ДКЕВР разходи и печалба

Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров също има съмнения за действителните разходи на "Лукойл", но тъкмо поради това смята, че цените на горивата трябва да са регулирани.

"Единственият вариант, колкото и той да е неприятен и недостатъчно популярен, е и пазарът на горивата да бъде регулиран от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Може да виждаме какво става с цените на тока, но въпреки всичко "Лукойл" ще трябва да доказва в комисията цената, печалбата, разходите и ще имаме по-ясна визия какво се случва", поясни той, цитиран от БТА на среща с граждани в Димитровград.

Овчаров каза още, че в България на практика няма пазар на горивата - особено пазар на едро, поради което всички останали дистрибутори на горива се съобразяват с това, "което им поднася "Лукойл". На тях това им е изгодно, те печелят достатъчно, защото "Лукойл" им дава достатъчно големи отстъпки, заяви Овчаров. 
 

Ефектът от отпадане на биокомпонентата - половин-една стотинка

Миналата седмица след преговори с “Лукойл“, дистрибутори и превозвачи, в които Трайков не участва, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков обявиха, че е взето решение за отпадне до края на годината на биокомпонентата, която трябва да се влага в дизела. Дянков тогава изчисли, че само тази мярка ще поевтини дизела с 6 стотинки, но Трайков сега заяви, че ефектът ще е максимум половин-една стотинка за литър.

“Въпросът не е еднозначен. Сметките засега показват, че тази компонента не би трябвало да води до коментираните увеличения на цената на дизела. Тя е виновна за максимум половин -една стотинка от стойността и въпросът е: Защо е толкова по-скъпо това гориво на бензиностанциите?“, коментира Трайков.

Освен това, продължи той, ако отпадне процентът биокомпонета в горивата, на практика ще нараснат разходите за преработка на суровия петрол. “Ние за енергийна независимост ли се борим, или за зависимост“, попита министърът на икономиката.

Трайков припомни, че от 2007 г у нас е фиксирано производството на биогорива. “Имаме ангажимент към ЕС, поет с националния план за развитие на възобновяемите енергийни източници. Бизнесът е вложил средства в развиване на производствата на биогорива, работници са ангажирани. Не е толкова просто да им кажем: По неясно каква причина вашата продукция е по-скъпа и тя ще отпадне от пазара“, каза още Трайков.

По думите му все още няма окончателно решение за мерките за поевтиняване на крайните цени на горивата и продължават да се обсъждат възможностите, които са в интерес на потребителите.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional