Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

„Кошмара на Путин“ направи за кашмер съветофилите и стресна опитомителя на медии в България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

В София, по покана на Инициативния комитет за демонтиране паметника на съветската армия, се появи екип на грузинската телевизия, оглавява от руския дисидент ( избягал от Русия заради заплахи за живота му) Олег Панфилов, известен като “кошмара на Путин”. Освен че говори на 2 април пред хората, призовани от комитета да отбележат деня на лъжата пред най-големия й символ в България, руският журналист направи още един пробив в отбраната на Петата колона: появи се в българския национален ефир с участие в реално време в предаването “Бодилник” на ТВ 7, с което затвори устите и на най-зъбатите защитници на съветската символика. И друго “чудо” се случи- водещият Николай Бареков напусна територията на “неутралитета”, който за свое удобство обичайно поддържат българските публицисти ( под предлог да бъдат “обективни”) и зае позиция в полза на демонтирането на паметника.

Ето кратко обобщение на събитието, в каквото се превърна появата на Олег Панфилов пред аудиторията на тази телевизия:

понеделник, 4 апр 2011 г.

BNews.bg

Известният руски журналист и борец за свобода на словото – Олег Панфиловq коментира в студиото на „Гореща точка“, че днешната форма на външен натиск върху България от страна на Русия минава през газовата тръба. Панфилов заяви още, че в Русия 95% от медиите са под контрола на Кремъл, а Путин възражда съветската пропаганда.
Журналистът, който живее в Грузия и води рускоезично предаване по грузинската телевизия, е у нас по покана на Гражданската инициатива за демонтиране на Паметника на съветската армия.
Според Олег Панфилов решението за това дали да бъде демонтиран Паметникът на съветската армия или не, принадлежи на българското общество.
В същото време обаче е невъзможно да окачиш по стените снимки на тези, които са убили родителите ти.
С тази метафора известният руски журналист и защитник на свободното слово обобщи оставането на Паметника на съветската армия в центъра на София по време на гостуването си в „Гореща точка“.
Панфилов каза на шега, че на първо място се е отзовал на поканата, понеже сигурно е единственият руснак, който не е посещавал България.
Руснакът, който твърди, че в Русия се е завърнала пропагандата и 95 на сто от медиите са контролирани от Путин, се разсмя на позицията на защитниците за оставането на Паметника на съветската армия от Националния комитет „Русофили“.
„Трудно ми е да си представя целите на това движение, но аргументите са смешни“, коментира Олег Панфилов.
По думите му са несъстоятелни аргументите на председателя на националния комитет „Русофили“ – Николай Малинов, за наличието двустранна спогодба с Русия като причина паметникът да не се пипа, както и закона за авторското право. Според Панфилов обаче, когато монументът е бил изграден, това не е станало с референдум, а с решение на ЦК на БКП.
Руски дисидент: Путин възражда традициите на съветската пропаганда
В студиото на Бареков в „Гореща точка“ известният руски дисидент констатира със съжаление, че докато руската външна политика не спре да лъже хората, нищо добро няма да се случи.
Путин продължава да създава великата империя. Руското общество отново се оказва на много крачки назад. 9-те години управление на Путин блокираха руската независима журналистика, каза Олег Панфилов. По думите му пропагандата там въздейства на всичко, свързана е с държавността и онова, което може да се нарече империализъм. В Русия съществува демократичен феодализъм, има закони и конституция, но има феодализъм, заключи журналистът, който през годините на съветската власт е лежал в затвора.
Той обобщи още, че другият начин на Путин да оказва натиск, е икономиката, и въпреки че България не граничи с Русия, е обект на този натиск, защото е закачена за газовата тръба.”

Сайтът публикува и т.н. follow – up, развитие на интервюто с негово допълнение извън студиото. С няколко изречения Олег Панфилов заби още пирони в ковчега на неспасяемата кауза на подмазвачеството пред мъртвия СССР и неговата символика. Журналистът, който е затварян по времето на комунизма за политическите си възгледи, чиито баща е бил в сталински концлагер, а дядо му – разстрелян при репресиите 1937 г., оприличи паметника с оръжието над София на “снимка на убийците на вашите близки, която си държите у дома”( образ, който той разви от микрофона и на събитието от 2 април на площада). Той препоръча на желаещите да целуват този символ да продължат да го правят някъде в покрайнините на София.

И какво му противопоставиха? В кадър, по времена пряко включване от подножието на паметника на голямата лъжа, се чу представителят на движението на русофилите да заплашва…със стрелба! Ни повече ни по-малко той се екзалтира и заяви, че имало хора в България, които са готови “ да се стрелят” заради този паметник. След което изстреля ултиматум никой да не закача “нашите защитници”!!!

Зад кадър пък червената общинарка Гергана Алексова изсъскала, че Олег Панфилов “дори не е руснак” ( вероятно защото живее по принуда в Грузия, за да не му се случи, като на Анна Политковская и много други чепати руски журналисти). За българската Пета колона руснак може да бъде само онзи, който харесва СССР, сталинистката символика и днешното й продължение в лицето на Путин – отново се вижда и чува, че българските крепители на Петата колона се имат за повече руснаци от руснаците.

И още нещо “зад кадър”: дали е случайно, че в телевизията на Красимир Гергов на пожар по същото време се появи неговият приятел, най-видният представител на Петата колона в България с интервю, което беше анонсирано от Би Ти Ви едва половин ден по – рано? След като по ТВ 7 обявиха , че в понеделник на “Бодилник” ще гостува “кошмара на Путин” ,в следобеда на неделния ден изведнъж тръгна автореклама по Би Ти Ви зрителите да очакват в понеделник 4 април в същия формат по същото време интервю със самия президент Първанов. В него той каза “епохално важни неща”.

Както всеки автократ, на когото косъмът не е чист, опитът му да си избели образа чрез демонстриране на откритост определено му навреди. Вместо дискусията за това дали има право да отглежда диво животно в нарушение на законите да си остане във Фейсбук , верният му доскоро в. “24 часа” подхвана темата и го посочи с пръст като нарушител. Нещо повече, посегна на най-свидното му: обвини охранителите му от личната му НСО в поредното надвишаване на права защото спират достъпа на компетентните органи да проверят кучкарника на Първанов.

Каня представителите на РИОКОЗ да видят самото животно. В своята хилядолетна история човечеството не е успяло да опитоми вълк. Аз съм събрал вълк и каракачанска овчарка на едно място. Това е уникалното в случая. Аз отглеждам това животно много по-добре, отколкото идеята, която някой предлагат, да го дадем в зоопарка. Ако законът го налага, аз ще го направя, но със съжаление“, каза Първанов пред Би Ти Ви по повод факта, че въпросните служители не са били допуснати да си изпълняват служебните задължения и да извършат проверка в боянските му сараи, където отглежда вълчицата Зорница ( сам се издаде във Фейсбук за което….).

Но дори и в оправданията си този заразен необратимо от чувство за непогрешимост политик не пропуска да се представи като фактор в “хилядолетната човешка история” : бил опитомил за първи път вълк и човечеството вероятно трябва да му е благодарно за това! Поради което вече скланя великодушно представителите на властите, на които това им е работата – да проверяват, да заповядат в боянските му сараи, затворени за тях досега от преторианската му гвардия. Вече им дава “допуск” до “класифицираната информация” – от него да мине.
В държавата със сигурност има и друг Гошо, който да нарушава законите, но в случая не става дума за това. Репликата на държавния глава, че това не било “най-важното в държавата” издава начинът му на мислене. Когато е хванат с неопровержими доказателства за нарушение на законите пледира да не му се търси сметка, защото има и по-големи престъпници. Това е типичната самозащита на властника, за когото законите на важат по принцип. Така той извършва обществено опасното престъпление да дава пример на всички, които намират начин да пренебрегват, да потъпкват, да корумпират и финтират правосъдието. Иначе казано, “дреболията” с прищявката му за една вълчица (наречена Зорница) в залеза на втория му мандат се превръща в лупа, под която ясно се вижда манталитетът на дресьора на медии, който си изпуска нервите при най-малкото изръмжаване от тяхна страна.

А какво ли би станало, ако повечко медии и журналисти хвърлят намордниците?

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional