Свободата днес и тук 29 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Даваме легален "подкуп" на HSBC, за да каже, че АЕЦ "Белене" е изгодна и скъпа

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

На новия консултант на проекта за изграждане на АЕЦ “Белене“ ще бъдат платени около 2 млн. евро за извършването на анализи за целесъобразността и нуждата от втора ядрена централа, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във вторник.

По-рано през деня БНР предаде, че ако британската банка HSBC докаже, че проектът е икономически обоснован, ще получи и 0.95 на сто от крайната цена за осъществяването на ядрения строеж.

При това положение консултантът е заинтересован да сметне възможно най-висока цена и на практика банката получава легален "подкуп", за да каже, че проектът е изгоден и скъп и по този начин да прибере по-високо възнаграждение. .

Договорът с HSBC трябваше да бъде сключен дистанционно с подписи по факса в понеделник, но Трайков каза, че документът все още не е парафиран. Той обаче потвърди наличието на възнаграждение от 0.95 на сто за банката, но те били в “нефиксираната част от предложението на HSBC“. То зависило не само от крайната определена цена, но и от структурата на привлеченото от консултанта финансиране.

“Тези 0.95 на сто се отнасят към различна база, в зависимост от това как се осъществи проектът, но подробности не мога да коментирам сега“, каза Трайков.

“Предстои денонощна работа, за да се свърши анализът в следващите два месеца. Става въпрос за стандартния икономически модел и възвръщаемостта на проекта, осъвременено изследване на пазарната среда, както в България, така и в региона, навсякъде където може да се реализира електроенергията от “Белене“, поясни Трайков каква ще е работата на HSBC.

Банката ще трябва да проучи пазарните участници маркетинг, евентуални нови инвеститори в ядрения проект, както и да структурира финансите на проектната компания, която ще строи и експлоатира бъдещата централа. Засега в нея са резервирани 51 на сто за НЕК, по един процент за френската “Алтран“ и за финландската “Фортум“, която може да вдигне дела си до 25 на сто, а останалия дял ще е за руската “Росатом“, собственик на изпълнителя на строежа “Атомстройекспорт“ (АСЕ).

Консултантът ще трябва до 1 юни да изчисли колко ще е акционерния капитал на бъдещото дружество, кредитирането но проекта и при какви лихви ще се осигури то, както и взаимоотношения между партньорите, обясни още Трайков. “Ще се подготви пакет от договори, не само този за доставка, изпълнение и строителство с АСЕ, но и ред други неща“, каза още той..

Персоналът на консултанта вече е свършил в аванс голяма част от работата, която не се изисква предоставянето на конфиденциални данни и се надяваме да влезе с летящ старт, допълни министърът. Членът на политическия съвет на НДСВ, общински съветник в София на партията и бивш депутат Владимир Каролев е един от хората в екипа на британската банка, ще има и други, каза още Трайков.

HSBC бе предпочетена за консултант на правителството за АЕЦ “Белене“ през ноември 2010 г. пред останалите кандидати - "Ротшилд", "Сосиете Женерал", KPMG в консорциум с "Магуайър", "Аржил", "Ърнст енд Янг".

Засега няма отговор на въпроса защо, след като консултантът беше избран от БЕХ още през ноември, договорът е придвижен чак сега.

Съгласно изискванията на проведения от Българския енергиен холдинг“ избор на консултант за АЕЦ “Белене“ той трябваше за срок от две години да анализира свършената досега работа по проекта, да изчисли оскъпяването му, преструктурирането му, както и да участва в привличането на нови акционери в дружеството, което ще изгради и експлоатира бъдещата централа.

Миналата седмица Националната електрическа компания (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ), се споразумяха до 1 юни да положат "максимални усилия" за подписване на окончателен договор за строежа на "Белене".

Според министъра на икономиката Трайчо Трайков шефът на НЕК Красимир Първанов е подписал обвързваща клауза, която изрично му е била забранена. Според премиера Борисов и вицепремиера Дянков, обаче, с подписаното допълнително споразумение към договора с руския изпълнител на проекта е фиксиран срок до 1 юни 2011 г. за даване на финансовите анализи за “Белене“, на чиято основа до 1 юли трябва да се вземе правителственото решение дали да се строи ядрената централа и на каква цена, или да се спре проектът.

Във вторник сутринта Трайков заяви пред бТВ, че ако до 1 юни българската и руската страна не са се споразумели по всички въпроси около строителството, срокът за преговори може да бъде удължен. "

Спорът между сегашния инвеститор НЕК и изпълнителя АСЕ за цената на проекта продължава близо четири години, като в това време бяха обсъдени варианти за ескалация на стойността на централата по българската, руската и европейската инфлация.

Стигна се дотам премиерът Бойко Борисов да поиска твърда цена и руснаците оферираха 6.298 млрд. евро крайна стойност с рискове за тяхна сметка и въвеждане в експлоатация на първия блок през 2017 г. Предложението обаче не се харесва на българската страна, която смята, че АЕЦ “Белене“ не трябва да струва над 5 млрд. евро, докато от Института за пазарна икономика изчислиха, че реалната стойност на ядрения проект е 11.5 млрд. евро. Преди три седмици премиерът Борисов каза, че всъщност цената няма значение, тъй като правителството не смята да я плаща, но в същото време да задържи 51% от проекта.

HSBC сега трябва да представи своите виждания за крайната цена и ако убеди правителството в нея, ще вземе близо 1 процент от тази сума.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional