Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Христо Ковачки получи 3-годишна условна присъда за данъчни престъпления

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов

Енергийният бос Христо Ковачки в четвъртък бе осъден от Софийския градски съд (СГС) на 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок по обвинение в данъчни престъпления, с които е ощетил хазната с 16.7 милиона лева. Бизнесменът ще трябва да плати глоба от 20 000 лева, както и разходите по делото в размер на 42 586 лева.

Освен това СГС постанови конфискация на 1/10 от имуществото на Ковачки без да е определил общия му размер. Според утвърдената практика на Върховния касационен съд тази неяснота най-вероятно ще стане основание за отмяна на тази част от присъдата, тъй като съдия Александра Йорданова не посочи никаква конкретна сума.

Тя дословно чете близо два часа и половина целия обвинителен акт, като призна Ковачки за виновен по всички пунктове в него. Според прокуратурата енергийният бос е сключил над 80 фиктивни сделки за доставка на различни машини и замразено месо чрез 4 свои фирми в периода между 14 февруари 2005 г. и 14 септември 2006 г., както и между 16 октомври 2006 г. и 14 юли 2008 г.

В обвинителния акт е посочено, че след всяка сделка фирмите на Ковачки са източвали ДДС, описан като платен в общо 87 неверни декларации пред данъчните. Сред доставените предмети, които бяха подробно изброени от съдия Йорданова, са ножица с ДДС за над 80 000 лева, палмово масло с ДДС за над 8000 лева, заваръчна машина с ДДС за над 101 000 лева, миячни машини, банциг, фрези, бормашини, бензиноколонка, електрожени, климатични системи, замразени пилешки четвъртинки, говежди джолани, пуешки бутчета, говеждо шкембе и много други.

Извън залата Ковачки определи решението на съдия Йорданова като "недоразумение" и заяви, че е трябвало да бъде оправдан по всички обвинения. Адвокатът му Ина Лулчева също коментира, че не разбира защо съдът е осъдил клиента й, макар и условно, тъй като по време на делото са били представени доказателства за реалното съществуване на всички доставени стоки, които прокуратурата смята за фиктивно закупени.

Наблюдаващият обвинител по делото Маргарита Немска заяви, че е доволна от резултата и уточни, че в повечето случаи процесите за данъчни престъпления завършвали именно с условни присъди.

Разследването срещу Ковачки започна в края на октомври 2008 г., като първоначално му бе наложена рекордната парична гаранция от 300 000 лева. Впоследствие съдът я намали до 200 000 лева, като в крайна сметка стигна до най-леката – "подписка". Присъдата на СГС не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional