Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България и Румъния не са готови за Шенген

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Становището на Германия и Франция е, че Румъния и България не са готови за присъединяване към Шенгенското пространство, което би означавало падане на граничния контрол, съобщи Дойче веле.

"Франция принципно е за влизането на двете държави в зоната, но засега те не изпълняват условията", каза френският външен министър Ален Жупе след среща с германския си колега Гидо Вестервеле в Берлин.

Вестервеле заяви от своя страна , че Германия споделя това мнение.

В същото време на пресконференция в Брюксел унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство е едно от затрудненията пред унгарското председателство.

"Заради липса на политическа подкрепа, това наред с разширяването се оказва трудно постижимо", заяви Орбан, цитиран от БНР.

"Румъния вече е технически готова за Шенген, а България ще бъде до началото на май. Няма, обаче, никаква политическа подкрепа сред останалите в ЕС и затова двете страни засега не могат да се присъединят. Блокирани сме на политическо ниво“, каза Орбан.

По думите му на пътя на България и Румъния в момента стоят силни държави членки, чиито позиции и влияние имат значение.

"Всичко, което можем да направим е да поддържаме дискусията жива, за да може България и Румъния да са в добри позиции за преговори. Ще сме отворени, ще сме гъвкави и ще показваме, че двете страни са готови за Шенген”, коментира Орбан в отговор на въпрос какво може да се очаква до края на унгарското председателство.

България (всички доклади от проверките на нашите граници са положителни) и Румъния вече изпълниха техническите критерии за членство в "Шенген", но Франция, Германия и други страни се обявиха за отлагане на присъединяването и заявиха, че очакват напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията. Решението за присъединяване се взима с пълен консенсус от всички страни членки на "Шенген".

Изявлението на първите дипломати на двете страни контрастира на твърденията на българските власти, че очакват промяна в позициите на Берлин и Париж.

Миналия месец Бойко Борисов разговаря с френския президент Никола Саркози и каза, че до лятото може да имаме по-добри новини от Франция. По-рано пък вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че Германия вече е променила позицията си за отлагане на членството на България и Румъния и само Франция оставала против. След това министърът бе опроверган от Берлин.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional