Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Надежда обвини СДС в уговорен избор

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   

 

Евродепутатът и бивш лидер на СДС  Надежда Нейнски коментира пространно в блога си вчерашната номинация на Румен Христов, издигнат от сините, за кандидат за държавен глава. Предложението на СДС ще бъде обсъдено на среща с ДСБ днес.

Предупреждавайки за „риска от уговорените мачове", ексвъншният министър заявява, че дължи този отговор на всички, които са очаквали от СДС да проведе честен и открит дебат за кандидата за държавен глава. Предоставяме ви позицията на Надежда Нейнски без редакция.

Дължа този отговор на всички онези, които очакваха от СДС да проведе честен и открит дебат за кандидата за президент - както винаги е било досега.

На онези, които съзнават важността на този избор в момент, в който България е отново на геополитически кръстопът.

Дължа го на хората, които ни подкрепяха през всичките тези години, независимо от разочарованията, съмненията и понякога тежките критики.

Дължа го включително и на моето семейство и на моите деца, които също ме попитаха "защо го правиш?"

На всички тях ще отговоря следното, което споделих и пред Националния съвет днес.

Председателят на СДС Мартин Димитров очерта следния профил на президента след заседанието на НС на СДС в Пловдив на 19 април: "Важно е кой ще бъде следващият български президент. Това не е формален акт. Защото той или тя трябва да обърне кормилото на държавата обратно към ЕС и НАТО. Обратно към западно-европейските ценности, там, където СДС водеше България. Като гледаме какво се случва в държавата, тези ценности започват да се губят и България е тласкана към една много тежка зависимост..."

Аз смятам, че отговарям на този профил. Доказала съм го с целия си политически път - път винаги в СДС и винаги съм защитавала точно тези принципи. За мен европейският път на България никога не е имал алтернатива и в ключови моменти съм го доказвала с делата си. 

Днес аз не исках за променям решението на НИС на СДС, защото то очевидно е взето отдавна. Много преди вчерашния  ми /на 25 април 2011 г./ първи и последен разговор с председателя по тази тема.

Но искам да предупредя за нещо - за риска на уговорените мачове.

И ще дам само два примера:

На европейските избори НДСВ получи подкрепата на ДПС и влезе в Европарламента, но после не получи същата подкрепа на парламентарните избори и не влезе в НС.

 Ходенето в Банкя на кафе и кайсии при Бойко Борисов не доведе до успех СДС. Месеци наред ние не може да си отговорим на въпроса в управлението ли сме или в опозиция.

 Когато се работи с неполитически средства, резултатът е винаги лош и винаги неочакван. Днес СДС повече от всякога трябва да мисли за своите избиратели, а не да уговаря подкрепа при неясни условия. Да не забравяме, че кандидатът за президент се избира, а не се назначава и трябва да убедиш хората в правотата на своя избор. Той трябва да е стъпил на принципи, а не на договорки.

Днес аз не съм срещу Румен Христов, а срещу този начин на общуване - подмяната на принципите. Искам да напомня, че за първи път кандидат-президент на СДС се издига без вътрешен дебат, дебат с хората по места.

При начина, по който се тръгва към тези президентски избори, е добре да имаме отговор на въпросите за борбата с корупцията, за геополитическата ориентация на възможните ни партноьори, за отношението им към стратегическия проект "Белене", за отношението им към законопроекта за досиетата.

Не думите им, а делата им ще ги разкрият.

Важно е да кажем открито и какви цели си поставяме на тези избори - и президентските, и местните. Само да напомня, че на предишните местни избори СДС спечели 26 кмета и над 250 общински съветници. Ние днес трябва откровено да заявим постижима цел ли е това на местните избори и кое за нас е победа на президентските избори?


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional