Свободата днес и тук 23 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Проф. М. Константинов: Никой не пожела да изтреби фантомите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   

Това вече сме го правили и ще го правим на всеки 20 години, каза проф. Михаил Константинов за предстоящите в един ден президентски и местни избори пред БНР.

Той припомни, че това се е случвало 1991 г. и това ще се случва на всеки двайсет години, защото президентският мандат е 5 години, а на местната власт е 4 години. Това е по отношение на двойния избор, няма нищо страшно, убеден е дългогодишният експерт и бивш член на ЦИК проф. Константинов.

Аз не се безпокоя на ЦИК, там всички са специалисти. Едно от предизвикателствата пред тях е да имат организация на електронното гласуване, което ще има на тези избори, макар и експериментално. Има въпрос, който не могат да решат – фантомите в избирателните списъци. Никой не пожела да ги изтреби за тези години.

По Конституция на първия тур, за да спечели на изборите за президент е необходимо е получил повече от половината от гласовете и да са гласували повече от половината от избирателите. Какво става ако спечели с 2.5 милиона гласове, но ако са гласували по-малко от 3.5 милиона – отива на втори тур, а тогава може да гласуват по-малко и да спечели друг. Базата за президентските избори е фатална, не говоря за местните избори – там е друго. Депутатите можеха да решат този въпрос – той не е в полза на партия, а на България, категоричен е професорът.

Очаква се Конституционния съд да решат въпроса с уседналостта, сега сложиха 10 месеца, но съдът може да каже, че трябва да са шест месеца и отново ще се наложи преизчисляване, коментира Константинов спорния въпрос с уседналостта. Опасността при електронното гласуване е хакерска атака, но това е преодолимо. Опасността е подмененият вот при електронното, там не може да се осигури напълно свободният вот. Не е като да влезеш сам в тъмната стаичка. Главата на семейството може да каже за кого да гласувате, посочи Константинов. Той може да избере за кого да се ожените на някои места, камо ли за кого да гласувате, образно се изрази експертът.

Подготовката на изборните книжа изисква време, но за това има време. ЦИК се събира необичайно рано, което е хубаво – има 6 месеца до изборите и те ще се справят. ГРАО винаги се е справяло и сега ще се справи, никога не сме имали проблеми с тази организация, заключи проф. Константинов прогнозите си за предстоящата работа на ЦИК, която се събира днес за първи път. /БГНЕС

От http://www.dnesplus.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional