Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Георги Котев избира работа в Иран пред мълчанието в България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Ядреният физик Георги Котев не успя да “впечатли” българската държава и подчинените й медии ( почти всичките, включително частните) нито с гладна стачка, нито с предупрежденията си за корупция в АЕЦ “Козлодуй” в особено грамадни размери. Беше ми споделил, че като акт на отчаяние би поискал политическо убежище в Иран, където търсят ядрени специалисти. Помоли ме да не пиша за това, преди да е взел решението окончателно. Очевидно го е направил вече, както личи от интервюто му, публикувано в сайта Фрог нюз.

Георги Котев: Принуден съм да търся политическо убежище в Иран!
Четвъртък, 28 Април 2011

Всички са се вторачили в „Белене“, но голямата далавера е в „Козлодуй“, казва ядреният физик
Ядреният физик Георги Котев, който от години се бори да докаже огромна далавера с подменено ядрено гориво от рециклиран уран в АЕЦ „Козлодуй”, е принуден да иска политическо убежище в Иран.

Това съобщи самият той пред „Торнадо”. Решението на Котев е продиктувано от поредния фалшифициран доклад, който замазва източването от джоба на българите на близо 2 млрд. лв. при непредвидим риск за ядрената безопасност

Той е изготвен от специална „независима” комисия, назначена от енергийния министър Трайчо Трайков. Всички нейни членове обаче са икономически свързани с централата – и четиримата физици работят по проекти и договори с „Козлодуй” и от финансова гледна точка са в конфликт на интереси. Според доклада руската компания ТВЕЛ е доставяла на „Козлодуй” само свежо ядрено гориво, изработено на основа природен уран. В доклада се казва, че математическият апарат, който е бил използван при проверката от шведската компания Studvik nuclear, е грешен, но резултатите са верни ”Това е парадокс – все едно да използваш спукана топка за мач, а съдията да признае играта”, коментира становището на експертите Котев.
„На територията на ЕС се извършва криминално престъпление в областта на ядрената енергетика, а в същото време всички европейски институции размахват пръст на Иран по повод нейната ядрена програма”, аргументира избора си физикът.

Първоначално той ще изпрати до посланиците на страните, членки на ЕС, както и до американския посланик Джеймс Уорлик искане за съдействие след едногодишния бойкот от страна на българското правителство да разплете случая. Ако и това не даде резултат, а от Иран не му бъде предоставено политическо убежище, Котев заплашва да се самозапали на площада пред Европейската комисия в Брюксел. Според него ЕС е съучастник в ядреното престъпление, тъй като от Запада се изнася отработено ядрено гориво в Русия, а там то се рециклира и се изпраща в България за експеримент. До момента
близо 3 млн. лв. от парите на данъкоплатците са прахосани от енергийното министерство за безброй експертизи, анализи и командировки с цел да бъдат опровергани скандалните разкрития на Котев. Той недоумява защо никой не му търси наказателна отговорност, след като е лъжец и виновник за изхарчването на такава сума от бюджета.

„Очевидно държавата е готова да похарчи и 30 млн. лв., за да „опровергава” твърденията ми, вместо, ако наистина имаше доказателства, да ме осъди за далеч по-скромна сума и да си върне парите”, коментира ядреният спец. „Всички са се вторачили в Белене, но голямата далавера е в Козлодуй. Ще се опитам от Иран да продължа борбата си срещу европрестъпниците, а данъците си ще плащам на аятоласите, защото не искам да ставам съучастник в това престъпление”, категоричен е Котев.

В Япония плащат $5000 на час за атомни спецове

Японската компания TEPCO, която е оператор на пострадалата атомна централа „Фукушима”, набира ядрени специалисти за баснословните 5000 долара на ден. Реално това възнаграждение обаче е само за 1 час работа дневно, тъй като след това атомните експерти трябва да напуснат радиоактивната зоната на централата, за да не се излагат на опасна доза радиация.
„За мен това е мечтаната работа, но сълзите на жена ми ме спряха”, разказва японски атомен инженер, който е получил предложение за 200 000 йени (2500 долара) за работно време от 1 час. На друг работник — Руй Фуджита, е предложено двойно възнаграждение, но и той отказал, тъй като имал 3-годишен син.

Според Tokyo Shinbun обаче повечето работници се чувствали притиснати да се върнат на работа. В същото време американската компания Barlett Nuclear, базирана в Масачузетс, също търси опитен ядрен персонал, който да бъде изпратен на помощ в японската префектура Фукушима. В първата група, която вече е пристигнала на място, са се включили 10 старши техници и инженери в областта на ядрената енергетика.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional