Свободата днес и тук 03 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ройтерс: Корупция, престъпност, шуробаджанащина в БГ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ройтерс

Най-бедната държава-членка на ЕС България бавно се възстановява от дълбока рецесия, която намали доходите и увеличи безработицата, нанасяйки удар върху популярността на десноцентристкото правителство, се казва в коментар на Ройтерс за ключовите рискове в България.

 

Забавянето на икономиката принуди балканската страна да намали разходите и да замрази заплатите в държавния сектор и пенсиите, за да ограничи фискалния си дефицит и да предотврати натиска върху националната валута, обвързана с еврото.

 

Увеличаването на цените на хранителните продукти и на горивата наред със строгото ограничаване на разходите и забавените реформи намали подкрепата за правителството на малцинството на премиера Бойко Борисов. Въпреки това властта му все още е стабилна благодарение на подкрепата на националистическата партия Атака. Правителството също така преживя неуспех, когато Франция и Германия дадоха ясно да се разбере, че България няма да може да се присъедини към Шенгенската безвизова зона, докато не покаже чувствителни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Ройтерс посочва основните политически рискове за България.

 

Подкрепата за правителството

 

Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ намаля от победата на изборите през 2009 г., докато популярността на основните й опоненти, опозиционната Социалистическа партия, се увеличи през април, съкращавайки преднината на ГЕРБ. Изборите по-късно тази година за президент, който има предимно церемониални функции, и за кметове може да възвестят промяна в баланса на силите, тъй като доверието на българите, че правителството може да подобри условията на живот, които са най-ниските в ЕС, намалява.

 

Президентът социалист Георги Първанов даде сигнал, че планира да се върне в политиката и според политолозите той може да се окаже популярен лидер, способен да отправи предизвикателство към Борисов, чийто мандат изтича през 2013 г.

 

Ройтерс отбелязва, че трябва да се проследи колко още подкрепа ще изгуби ГЕРБ заради икономическите проблеми. Докато властта й е малко вероятно да отслабне в краткосрочен план, тя може да бъде изправена пред растяща опозиция и вотове на недоверие в парламента. Политическата несигурност е малко вероятно да засегне лева, защото той е вързан за еврото, но може да увеличи разходите по обслужването на суверенния дълг на България и да оскъпи заемите.  

Корупция и организирана престъпност

 

Корупцията и организираната престъпност продължават да са бич за страната 20 години след рухването на комунистическия режим. Шуробаджанащината и необходимостта от подкупи за осигуряване на бизнес сделки са спирачка пред чуждестранните инвеститори и спъват икономическия растеж. Германия и Франция се противопоставиха на приемането на България и Румъния в

Шенгенската зона през март заради опасения за корупция.

 

Осъждането на двама високопоставени държавни служители тази година за злоупотреба с власт и незаконно присвояване на средства са стъпки в правилната посока и София получи похвала от ЕС, но е необходимо да продължи усилията и да изпрати зад решетките още високопоставени корумпирани служители, за да покаже, че е сериозна.

Доверието в правителството беше ударено в края на януари, когато от изтекли в медиите записи стана ясно, че Борисов е предложил на собственик на бирена компания защита от митнически проверки, а социалистическата опозиция заяви, че това признак за покровителство по високите етажи на властта. Борисов отрече да е направил нещо нередно и заяви, че изтеклите записи са резултат от стремежа му да прекъсне връзките между високопоставените корумпирани служители и организираната престъпност.

Ройтерс посочва, че е необходимо да се наблюдава дали правителството ще запази политическата си воля да прекрати корупционните практики. Това е малко вероятно да раздвижи пазарите в краткосрочен план, но изпраща важен сигнал, че става по-лесно да се прави бизнес в България.  

Слаба икономика

 

Кабинетът предвижда, че икономиката ще нарасне с 3,6% тази година, след като увеличаването на износа я извади от рецесията през 2010 г., но растежът няма да достигне нивата си преди кризата, защото бумът на пазара на недвижимите имоти и в строителството няма да се повтори. Кабинетът замрази заплати и пенсии и намали разходите на министерствата с около 20% през 2010 г. и запазва разходите на сходно ниво тази година, за да избегне допълнително намаляване на търсенето.

Ако вътрешното търсене остане слабо, приходите от данъци ще са по-ниски от очакваното, а разходите за социални помощи вероятно ще се увеличат, което ще застраши плановете на правителството да намали бюджетния дефицит наполовина до 2,5 на сто.

 

Инфлацията се увеличи до 5,6 на сто на годишна основа през март заради нарастването на цените на хранителните стоки и на горивата заради повишаването на цените на световните пазари.

Над 12 000 /120 000 - kafene.net/ работници загубиха работата си през последните две години и безработицата се увеличи до 9,5% през март. Повече от една пета от населението живее с по-малко от 6,50 долара на ден, сочат последните данни от 2008 г. Боят на безработните под 29 години се увеличи двойно през последните две години до около една пета.

 

Според Ройтерс е необходимо да се наблюдава дали вътрешното търсене ще остане слабо, което ще нанесе удар върху приходите от данъци и поставените цели за ограничаване на дефицита. Това може да увеличи разходите по обслужването на дълга на България и да затрудни стъпването й на международните пазари. Трябва да се проследи също така дали кабинетът ще отпусне фискалната си политика, за да запази популярността си преди местните и президентските избори по-късно тази година.

 

Реформи, средства от европейските фондове

Кабинетът обеща да реформира основно неефективната здравна система, но реформите бяха блокирани, когато лекарите излязоха на протест срещу затварянето на болници и липсата на средства. Заплахите от големи стачки принудиха правителството да разводни пенсионната реформа и да отложи приватизационната си програма.

Кабинетът ускори усвояването на средства от ЕС през миналата година, но страната все още усвоява само около 10% от 7-те милиарда евро, които трябва да получи до 2013 г., главно заради неефективната бюрокрация и липсата на добре подготвени проекти.

Ройтерс отбелязва, че е необходимо да се наблюдава дали България ще продължи реформите или опасенията за рейтинга и страха от обществено недоволство ще забавят преобразованията.

Трябва да се проследи и дали правителството ще може да направи по-ефективно усвояването на средства от еврофондовете. Ако не постигне това, стойността на активите е малко вероятно да се промени, но може да възпре чуждестранните инвеститори, да забави подобряването на инфраструктурата и да подкопае възстановяването на икономиката.

От: http://kafene.net/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional