Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БЪЛГАРИЯ ИЗПРАВЕНА ПРЕД ВЪЗРАЖДАЩО СЕ РУСКО ВЛИЯНИЕ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВИЗИТАТА НА ПУТИН

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
от Wikileaks Биволъ

БЪЛГАРИЯ ИЗПРАВЕНА ПРЕД ВЪЗРАЖДАЩО СЕ РУСКО ВЛИЯНИЕ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВИЗИТАТА НА ПУТИН

Класифицирана от: Посланик Джон Байърли по съображения 1.4 (б) и (д)

1. (C/NF) РЕЗЮМЕ: България се подготвя за визитата на руския президент на 17-18 януари, и е в пълно очакване на Путин, което ще донесе физически резултати като документи на хартия, но и много повече изисквания след себе си. Заедно с няколко културни рушветчии, руснаците ще се опитат да прокарат своята твърда позиция относно Косово; Ракетния щит, Конвенцията за въоръжени сили в Европа, и временно разположените американски военни формирования в рамките на Споразумението за сътрудничество и защита; и енергията, особено Южен Поток. Българите са решени да удържат своите позиции относно въпросите, касаещи НАТО и ЕС, но те са много по-колебливи относно енергията, където въпреки нашите насочени усилия да затвърдим тяхната решителност, руските примамки и натиск се оказват по-силни. Посещението на Путин е само един аспект от по-мащабния опит на руската страна да си възвърне част от политическия и икономически „пазарен дял", който загуби през последните десет години. Членството в НАТО и ЕС дава на България по-здрава основа да удържи своите позиции под руския натиск, но пък инстинктивното желание да се угоди на Москва остава все така силно. Ангажираността на Съединените Щати в лицето на висшето държавно ръководство може да обуздае този инстинкт, и затова ние трябва да гледаме на някои планирани посещения на български лидери във Вашингтон през 2008 година като на възможности да се окаже помощ на България да определи и защити трансатлантическите си интереси.

КРАЙ НА РЕЗЮМЕ

МЕКА СИЛА ...

2. (S//NF) По време на посещението си на 17-18 януари, Путин се подготвя да подпише общо четири споразумения: култура; наука и технология; връщане към Русия на ядрено гориво от българския реактор, който е на фаза проект (имаме паралелно споразумение, което преговаряме); сътрудничество против организираната престъпност. Нещо повече, той ще окаже натиск по ключови регионални въпроси и енергийни теми – Косово, НАТО-Русия и газови и нефтени проекти. Руснаците са непоколебими. А от „колебливата гледна точка" стои българската популярна митология, която придава романтична окраска на руската намеса при осигуряването на българската независимост от отоманска Турция през 80-те години на 19-ти век. Като се възползва от общите, споделени славянски връзки в културата, езика и религията, Русия се съревновава с Европейския съюз в класациите за популярност – разполага се в обхвата на 60-70 процента, докато средния сравнителен показател на Съединените Щати е 55 процента. Москва също така ще даде неохотно, като подаяние, близо 10 милиона евро за отбелязването на 130-тата годишнина от освобождението като част от „Годината на Русия", 2008 – обновление на църкви, места на сражения, паметници и за да популяризира в по-голям мащаб културните и образователни обмени.

... И СУРОВИТЕ ФАКТИ ОТ РЕАЛНОСТТА

3. (C/NF) От „непоколебимата страна", по-осезаеми и мощни сили са в действие: цялостна зависимост от руската произведена енергия, ключовата значимост на Лукойл в икономиката на страната, законни и същевременно сенчести руски бизнес инвестиции, и българските политици, които имат сериозни лични и бизнес отношения в Москва. Българите се дразнят и негодуват срещу благоволението и нарастващите крайно деспотични тактики на Големия брат от Русия. Всички тези факти са красиво обобщени в разгорещени и типично грубовати руски изявления (в София и Брюксел), според които България е руския „мост" към ЕС и „Троянския кон" на Русия.

4. (C/NF) И все пак има и неизбежни факти от реалността, които удържат възмущението да не премине към по-сурови политики. България е зависима от Русия за 98 процента от доставките си на нефт и 95 процента от тези на природен газ според директорите на Булгаргаз. България си набавя цялото количество необходимо ядрено гориво за ректорите от Русия. Огромният енергиен внос е довел до крайно небалансиран дефицит във външната търговия, който през 2006 година представляваше 46 процента (или 2,992.2 милиона евро) от целия търговски дефицит на българската държава. Лукойл е единственият най-голям данъкоплатец в България, който осигурява 25 процента от данъчните приходи и 5 процента от БВП. Компанията Газпром, единственият доставчик на природен газ в България, се е намесила в три основни енергийни проекта, които включват газопровода Бургас - Александруполис, Южен Поток и изграждането на атомната електроцентрала в Белене. През 2006 година натискът от страна на Газпром/Кремъл принуди България да предоговори своите доставки на природен газ, както и споразумението за пренос по мрежата, в резултат на което цените в страната постоянно нарастват. Газпром продължава да настоява да приватизира и превземе Булгаргаз, който е българска държавна собственост. През 2006 година руската АтомстройЕкспорт спечели поръчката за изграждане на дълго отлаганата нова атомна електроцентрала в Белене в един много спорен и непрозрачен процес, който намеси тогавашния Министър на икономиката и енергетиката, Румен Овчаров (след това бе свален от този пост заради друг корупционен скандал). Договорените цени за Белене са изчислени на 4 милиарда евро (5.8 милиона щатски долара), което я прави най-скъпия и единствен такъв проект в България.

СТАРИ ВРЪЗКИ В МОСКВА

5. (S//NF) Ключови високопоставени държавни лица, включително Президентът Георги Първанов, вътрешният министър Петков, Овчаров (, който сега е Председател на бюджетната комисия в Парламента) имат връзки в Русия.

Първанов, който получи големи финансови ресурси от Лукойл през 2006 година за повторното си участие в президентски избори за неговия втори мандат, има добри лични отношения с Путин, и е посещавал Русия общо осем пъти, откакто е заел поста на държавен глава през 2002 година. Петков и Овчаров – и двамата са считани за про-руски настроени, заради връзки с руския бизнес и по всяка вероятност с организираната престъпност също. Овчаров е учил в Москва и е изградил голяма част от кариерата си в работа с руските енергийни интереси; той е основателно заподозрян в облагодетелстване чрез сделки, които е сключил с Газпром. Залозите са големи: ако се реализира плана в този формат, основните руски енергийни сделки в България ще достигнат близо 10 милиарда щатски долара. Дори и само един процент от такава незаконна облага ще инжектира 100 милиона щатски долара в законова среда, където цари слабо управление. Предполага се, че ксенофобската партия Атака получава значително финансиране от руски източници. Ежедневникът, който тя издава, служи като про-Московски говорител, който постоянно бълва анти-американски и анти-ЕС декламации, и рутинно критикува българо-американските военни бази, българските военни части, разположени в чужбина, и като цяло американо-българското сътрудничество.

УПРАЖНЯВАНЕ НА НАТИСК ВЪРХУ КОСОВО

6. S//NF) България подкрепя плана на Ахтисаари и работи дейно в структурите на ЕС, за да поддържа (или създаде) консенсус в ЕС относно приемане на съгласувана декларация за независимостта на Косово, и да влезе в ролята на мост между Брюксел и Белград. По всяка вероятност Москва ще се моли на това България да се страхува от реакцията на Сърбия към това признаване и към икономическите връзки на София с Белград, за да притисне българите да отложат във времето това признаване. Българската страна преговаря да не се повдигат дискусии относно Косово по време на визитата на Путин, като реално няма надежди за успех в тези преговори. Ние очакваме предсказуемия руски непоколебим курс на измама да продължи, а българите да се държат здраво за несигурните си опори.

АМЕРИКАНО-БЪЛГАРСКОТО ВОЕННО СЪТРУДНИЧЕСТВО: БОЛНОТО МЯСТО НА МОСКВА

7. (S/NF) Служител от руското посолство ни информира, че посещението на Путин ще бъде фокусирано върху икономически въпроси, защото руснаците „нямат политически проблеми с българите, освен що се отнася до американските военни бази в България". Руската страна публично възропта срещу американо-българското военно сътрудничество, особено срещу временните американски тренировъчни бази в България в рамките на Споразумението за съдействие и защита, и Съвместните оперативни сили - Източна инфраструктура в България и Румъния - изградена, за да подпомогне това обучение. Българската подкрепа на американските ракетни щитове в Източна Европа също се натъкна на трудности. В минали изявления от страна на Русия бяха разкритикувани надеждите на България да бъде покрита от ракетните щитове на Съединените Щати или на НАТО. В общи линии, руснаците гледат на американо-българското военно сътрудничество и в частност – на съвместните тренировъчни съоръжения, като на „болното място" във взаимоотношенията им, и рядко пропускат възможност да не охарактеризират съоръженията като „Американски бази" в медийното пространство, и постоянно повтарят, че те нарушават Конвенцията за въоръжените сили в Европа. Тук отново очакваме българите да не се огънат под този натиск, въпреки че посещението на Путин осезаемо забави графика на правителството за одобряване разполагането на нови военни части в Ирак и Афганистан.

ЕНЕРГИЯТА: НАЙ-СЛАБАТА БРЪНКА

8. (C//NF) ЮЖЕН ПОТОК И НАБУКО: Това, което утежнява в най-голяма степен ситуацията и отношенията, е въпросът с енергията. Българите не желаят да бъдат притискани да влязат в прибързано договорно отношение относно Южен Поток, но същевременно не искат и да бъдат изхвърлени извън една такова, тъй като Русия подхвърля такива предложения към други възможни транзитни държави. Решени да бъдат енергиен разпределител/коридор и нетърпеливи за транзитни такси, българите са податливи на натиск и примамки. Ние се противопоставихме на прибързани решения („креативно отлагане"), и увещахме България да ангажира международен правен и технически съвет. Но сега изглежда почти неизбежно, че те ще подпишат Междуправителствена спогодба за Южен Поток с Путин. Въпреки че е твърде вероятно цялата ситуация да се развие върху съвсем тънък лед, тя ще бъде натоварена с политически символизъм, от който Русия ще се възползва. Независимо от факта, че България официално стои зад газопровода Набуко, който е подкрепен от ЕС, Междуправителствената спогодба за Южен Поток (подписана точно след тази с Гърция) ще обслужва руския интерес да подкопае Набуко за в бъдеще . Неофициално, българите изказват съмнения относно сериозността на ЕС и многобройните му потенциални инвеститори, които ще подкрепят Набуко. Те не вярват на руснаците, но същевременно имат само няколко директни споразумения и малко увереност в Азербайджан относно алтернативни гарантирани доставки. Руската страна играе тази среща на шах от най-висока майсторска класа за разиграване на енергията , като стои с много повече ходове напред. Българската страна просто ще бъде бързо и лесно победена в тази игра, ако не разиграе маневри, за да забави темпото.

ФИНАЛЕН КОМЕНТАР

9. (S//NF) Като член на НАТО и ЕС, България има много повече сили от когато и да било преди това да устои на натиска от активизиращата се Русия. Но старият обичай на страната да се покланя, когато Русия тропне с крак, почти се е превърнал в инстинкт тук. Колкото и българите тайно да негодуват срещу руските игри на надмощие, те се виждат като уязвими и затова се колебаят да се противопоставят на Москва. И все пак има няколко важни изключения от това правило. Министър-председателят Станишев, въпреки силните семейни връзки с бивш СССР, показа готовност да се изправи срещу Русия/Газпром в енергийните преговори, за да защити интересите на България, и не вижда нищо добро в тенденцията за изоставане на руската демокрация в развитието й. Външният министър Калфин постоянно се позовава на българското членство в НАТО и ЕС като силна стратегическа реалност, когато дискутира отношенията с Москва. Но абсолютната тежест на руските икономически интереси ще подсигури влиянието на Москва в бизнеса и политиката тук, независимо от това какво Путин ще постигне по време на посещението си, и независимо от това колко умело българските лидери водят политическия курс на управление на страната. Нашето най-силно ниво на влияние е признанието от страна на България на факта, че добрите взаимоотношения със Съединените Американски Щати са ключово важни за способността на държавата да защитава интересите си. Предстоящите посещения в Щатите от страна на Външния министър Калфин (, за да се срещне със Секретаря Райс през януари) и на Премиера (, който желае среща през пролетта на 2008 година) ще осигурят евтини, но мощни като влияние възможности да покажем нашата подкрепа на някои от най-ревностните защитници на трансатлантическата идея, а също така и да им помогнем да решат как по-добре да подредят силните си страни и средства срещу руското влияние.

КРАЙ НА КОМЕНТАРА.

Байърли

От: http://www.bivol.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional