Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Скандал! ФБР и ДАНС подхващат „Арсенал”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
екип в. "Торнадо"


   
 
Агенти ровят мистериозната смърт на шеф на оръжейния гигант, както и сметки в Кипър и САЩ
ФБР, ДАНС и прокуратурата започнали проверки на фирми, свързани с военните заводи „Арсенал” в Казанлък. Това научи „Торнадо” от източници в МВР и Министерството на икономиката. Проучват се преди всичко „Арсенал 2000”, офшорни сметки в Кипър и „Аrsenal inc” в САЩ. Службите и прокурорите се самосезирали по повод сигнали на руски производители на автомат „Калашников” и от публикации във в. „Торнадо” за мистериозно изнесеното производство от България в Щатите и продажбата на автомати с етикет Made in USA в Латинска Америка, Азия, Близкия изток и Африка. Руснаците вдигнали пушилка, че директорът Николай Ибушев прехвърлил линии за калашници в САЩ, където сглобявал автомати и ги продавал като американски.

Дансаджии започнали ново разследване и около смъртта на Крум Христов, бивш шеф на "Арсенал", който починал при странни обстоятелства след сауна. Гордостта на остатъците от българския военнопромишлен комплекс „Арсенал” е сложен на тезгяха за приватизиране, съобщиха хора от бранша. Заедно с Булгартабак и другия военен комплекс НИТИ в Казанлък
заводът трябва да бъде продаден в най-кратки срокове Такова било разпореждането на премиера Бойко Борисов. Опасността обаче идвала от това, че „Арсенал”, според независими оценки, струвал около 100 млн., но за останалите държавни 35,7 процента кандидатът Ибушев смятал да даде не повече от 3-4 млн. лева. По този начин държавата ще бъде порязана поне с няколко десетки милиона, категорични са спецове от икономическото ведомство. Именно това било опасението и на ресорния зам.-министър Евгени Ангелов.

Аргументите на шефа Ибушев били, че по времето на правителството на Иван Костов и с горещата подкрепа на финансовия министър Му равей Радев неговата фирма „Арсенал 2000” придобила 65 процента от акциите срещу мижавите малко над 6 млн. лева! Прокурори и агенти на финансовото разузнаване пък са силно заинтересовани как така при оборот от 160-170 млн. лв. годишно заводът отчита пред държавата печалба от 1,5 млн. Според експерти тя би трябвало да бъде поне 25-30 на сто от оборота, което прави близо 40 млн.! Къде се губят следите на тези милиони ще се изяснява тепърва.

Американците от ФБР, от своя страна, искали да установят къде отиват над 30 000 автомата излизащи от тяхна територия. Феберейците се заинтересували и от ролята на бизнесмена Вартанян, който представлявал Ибушев в САЩ, както и къде и какви данъци плаща. Агентите проявявали и голям интерес към мистериозна българска дама с американски паспорт, която посредничила при сделки с оръжие за Ирак и групировки в Близкия изток. „Торнадо” успя да разбере, че същата е била съветничка на Стоян Ганев като външен министър и близка приятелка на бизнесдамата Лора Виденлиева. Сигналите от Москва били, че част от продаденото оръжие от „Арсенал 2000” и „Arsenal inc” би могло да се окаже в ръцете на ислямски терористи или в частните армии на наркобароните. Големият въпрос обаче си оставал, защо през годините никой в държавата не е упражнявал контрол върху дейностите на „Арсенал 2000” и дали са верни съмненията, че тази фирма е източвала милиони от завода за оръжие и муниции.
От: http://frognews.bg/
 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional