Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Екокатастрофа ни заплашва заради уранов рудник край София

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
news.bg

Радиация дебне на 30 км от София. Опасността е в землищата на селата Нови хан, Габра и Крушовица. Причината не е в хранилището за радиоактивни отпадъци край Нови хан, а в наследство от стар уранов рудник, пише "Стандарт".

Доклад от края на 2008 г., изготвен от професор Рангел Гюров и екип от още четирима учени, двама от които доктори на науките, съобщава, че нивото на радон (дъщерен продукт на радия), установено в полевите изследвания, е изключително високо, с ниво "оповестяване", съобщи "Дарик".

Край урановия рудник в землището на село Габра на 29.07.2008 г. е замерен радиоактивен фон със стойност 289 000 Bq/m3 (бекерела на кубичен метър въздух). Според публикация на Световната здравна организация средното значение на радона в естествени условия варира между 5 и 15 Bq/m3. Въпросният доклад е изготвен по поръчка на ДП "Радиоактивни отпадъци", но до момента реакция на държавните институции към него няма.

Урановите мини на България, 48 от тях работещи и други 30-ина в стадий на проучване, бяха затворени през 1992 г. с решение на правителството на Филип Димитров.
В процеса на добива в урановата мина е ваден чакъл, с който са застилани пътища в землищата на село Габра, включително за нуждите на тежките камиони от мина Чукурово. Нивото на радиационния фон в района на тези пътища няколко пъти надвишава допустимата концентрация. Това се констатира и от експертния доклад.

На фотография, направена при изследвания на 25 април, ясно се вижда показанието на уреда, измерващ радиоактивния фон на въздуха. Показанието е 102 микрорентгена в час, докато според водещи наши физици естествената норма би следвало да е 6-20. Макар че розата на ветровете от рудника е именно в посока на село Габра, голяма заплаха се крие в радиацията във водите и почвите. Лабораторно са установени завишени стойности на уран 235, торий 234, радий, актиний, бисмут и олово 214 в почвените проби.

Под мина Чукурово голямо свлачище отчасти е затворило долината на река Габра. Оформило се е езеро, което изпълнява ролята на хвостохранилище. То представлява опасност за Нови хан, категоричен е докладът. При обилни дъждове и наводнение водата е в състояние да размие бързо материала от свлачището и да се излеят огромни количества вода и замърсени утайки в землището на селото. Подобно заливане ще предизвика екокатастрофа, възможни са и човешки жертви, пише в доклада.

От: http://news.ibox.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional