Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Българската прокуратура според грамите от Wikileaks

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   

 

Апокалиптична картина за състоянието на прокуратурата по времето на Никола Филчев е описал пред американския посланик Джон Байърли главният прокурор Борис Велчев малко след избирането му на поста. Това става ясно от дипломатически доклад на Байърли изпратен на 7 февруари 2006 г и изтекъл през Wikileaks. Материалите бяха публикувани в петък от сайта "Бивол".

Новият тогава главен прокурор сам е определил институцията, която ръководи, като "дълбоко нефукционална". Той изразява готовност да промени порочната система, а посланикът приема думите му като "чиста монета" и показва решителност да окаже съдействие с технически средства в нелеката задача, "според високите очаквания" на българското общество и европейските наблюдатели.

Велчев пред "Биволъ": Идеята за договаряне със съда е абсурдна

Потърсен за коментар от "Биволъ", главният прокурор Борис Велчев заявява: "Никога не бих си позволил да обсъждам публично разговори, водени на четири очи, още по-малко да коментирам преразказ на такива разговори, провели се преди повече от пет години. Със сигурност мога да кажа, че посоченият от вас пасаж в телеграмата от 2006 г. е израз на някакво неразбиране или недоразумение. Нямам спомен от конкретния разговор, но намирам идеята за някакво договаряне със съда за абсурдна. Тя напълно противоречи не само на практиката на прокуратурата, но и на начина ми на мислене. Убеден съм, че няма нито един съдия, който да потвърди, че от наша страна е била търсена някаква "договорка" по дела."

При този първи контакт Борис Велчев прави признанието, че "ситуацията е дори по-лоша, отколкото той е очаквал". Прокуратурата на Филчев буквално е окачествена от Велчев като "вид терористична организация", използвана за разчистване на политически и бизнес сметки, но напълно неспособна да се бори с организираната престъпност.

Празни папки и враждебни заместници

Велчев заварил в прокуратурата празни папки и враждебни заместници, които дори не искали да си говорят с него. Като свой приоритет той определил прочистването на институцията от корумпираните прокурори - "един вид война". Заради тоталната изолация и липса на информация, в която е бил поставен, Велчев, който бе избран за главен прокурор с внушително мнозинство от ВСС, не е могъл да представи подробен първоначален 100 дневен план за развитие.

Той е очертал 3 групи на "опозиция" спрямо всякакви евентуални промени, които биха могли да се предприемат. На първо място това са самите престъпници, след това са заинтересованите политици и на трето място са самите прокурори.

Велчев е казал, че има нужда от 3-4 месечен период за "изчистване на къщата", след което ще почне същинската работа, основно по борбата срещу организираната престъпност.

Интересна подробност от разговора е, че главният прокурор е информирал за намеренията Филчев да бъде изваден от страната като посланик, или в Беларус, или в Казахстан. Самият Филчев смятал беларуския президент Лукашенко за свой много близък познат, правил е многократни визити при него и безсрамно е лобирал, за да бъде назначен в тази държава, споделя Велчев. 

Той признава, че неговата работа ще е до голяма степен улеснена, ако Филчев е физически извън страната и "не гледа през рамото ми". Независимо от това, Велчев се опасява, че ако подробности от дейността на Филчев излязат наяве, ще се засили натискът той да бъде разследван и това може да доведе до двустранни проблеми със страната, в която е изпратен. (В крайна сметка Филчев заминава за посланик в Казахстан по предложение на тогавашния външен министър Ивайло Калфин и с указ на президента Първанов -бел.ред.)

"Некомпетентни, страхливи или корумпирани" обвинители

"Войната на Велчев" обаче има и външно измерение, тя трябва да доведе до ефективни осъдителни присъди на криминални босове, което е едно от главните изисквания на ЕС, наблюдаващ съдебната система преди присъединяването. Той отчита досегашния неуспех за борбата с мафията, като директно нарича екипите, които са водили разработките "некомпетентни, страхливи или корумпирани".

Изправен пред скандалния провал на българските прокурори и правоохранителните органи да съберат надеждни доказателства срещу шефовете на организираната престъпност, главният прокурор обявил, според Байърли, за намерението си да търси "договор със съдилищата". 

Процедурата да се манипулира заради слабост на доказателствата

"Въпреки уважението си към върховенството на закона" Велчев твърдял, че заради слабостта на доказателствата е оправдано в някои случаи процедурата да се манипулира. Посланик Байърли разяснява, че това означава да се апелира към съдиите да осъдят криминалните босове на базата на недостатъчни доказателства. Едно от опасенията на Борис Велчев е, че дори информация за организирани престъпни групи, подавана от американските институции на българските им партньори, вероятно е "филтрирана", преди да стигне до неговото бюро.

Главният прокурор споделил също, че има подкрепа за разгръщане на тази стратегия от вътрешния министър Румен Петков*, по-специално за наказателното преследване срещу братята Маргини, арестувани и обвинени в подготовка на убийства.

Според върховния шеф на институцията, която упражнява общ надзор по законност, този подход е оправдан спрямо 20-30 най-високопоставени криминални лица, в чиито случаи придържането към "стриктните правни принципи би било контрапродуктивно" - цитира Байърли.

От друга грама, предшестваща посещението на Борис Велчев във Вашингтон научаваме, че зад видимо добрите отношения на Велчев и Румен Петков, в частни разговори с посланик Байърли те са се обвинявали един друг за неуспехите в борбата с организираната престъпност и свързаната с нея политическа корупция. Велчев дори намекнал за връзките на Петков с фигури на организираната престъпност, оплакал се от корупция в МВР и от нежеланието на вътрешното министерство да споделя информация... 

Велчев - едно от добрите момчета

Борис Велчев определено се харесва на американците в началото на мандата си. Освен във вече цитираната грама за посещението на Велчев в САЩ през юли 2006, това личи и от доклад изпратен през 2007 г., в който Байърли го хвали и отчита успехите на главния прокурор в неговата вътрешна "война" : 12 уволнени и 10 разследвани прокурори от гвардията на Филчев.

На външния фронт тези успехи обаче са по-скромни. Само едно дело срещу политик е стигнало до съдебна фаза (за педофилия срещу депутата Владимир Кузов). "Досиетата са празни" - отново се е жалвал Велчев на посланик Байърли, който отново отбелязва, че без съмнение ги е изпразнил Филчев.

Впрочем, жалбите на Велчев от "корумпирания" Филчев и многобройните намеци за престъпна дейност на бившия главен прокурор и "главен терорист" Никола Филчев така и не се материализират като прокурорска преписка.

Година по-късно идва ред на посланик Макълдауни да поеме "бюрото за оплаквания" в посолството. Според грама, датирана от 18 септември 2008 г., Велчев е разговарял с посланика на 12 септември и е изказал разочарование от Министерството на вътрешните работи, вече ръководено от Михаил Миков. Главният прокурор определя вътрешното ведомство като "развалено, корумпирано, неспособно на прогрес" и казва на Макълдауни как с горчивина е научил, че МВР не може да го снабди с никакви данни за криминалната дейност на 14 най-известни престъпни фигури. Това го кара да се обърне към ДАНС и в перспектива да търси доказателства от... ФБР и европейските партньори, на базата на които да стигне до обвинения срещу престъпните босове.

Много думи, малко действия

Нанси Макълдауни обаче не изглежда толкова ентусиазиран поддръжник на смелия на думи главен прокурор. Тя отбелязва, че "той изглежда честен човек, поставен в много трудни обстоятелства", но също така споделя, че в много европейски посолства вече са вдигнали ръце от Велчев и се оплакват, че той говори правилно, но е неспособен да въплъти думите в дела.

Същото впечатление има и шефът на разследващото и оперативно бюро на ОЛАФ Тиери Кретиен. В разговор с посланика той изразява съмнения в капацитета на Борис Велчев да свърши работа в разследванията по измамите с еврофондове и критикува съдебната система, която е направена така, че прокурорите могат да скрият отговорността на обвиняемите като раздробят делата на по-малки и да скрият между тях неизбежните доказателствени връзки. Този формалистичен подход е използван "единствено от тези, които искат да избегнат отговорност" - обобщава Кретиен.

ОЛАФ: Ще е прогрес, ако България "свали" Васил Божков

Като основна мишена на ОЛАФ е посочен бизнесменът Васил Божков - Черепа, "изключително влиятелен бизнесмен, с известни връзки с организираната престъпност и с много високопоставени политици". Кретиен смята, че "ако България свали Божков, това ще бъде прогрес".

За да бъде "свален Божков" обаче е нужно най-малкото разследване и обвинение, внесено от прокуратурата. До момента срещу Васил Божков не е известно да е образувано дори следствено дело. В същото време неговите пътностроителни фирми са в челната тройна на "абонираните" пътностроителни фирми, които и при правителството на НДСВ и ДПС, и при тройната коалиция, и в момента при ГЕРБ, получават лъвския пай от стотиците милиони евро, отпуснати от ЕС и националния бюджет, за инфраструктурни проекти.

Шефът на ОЛАФ критикува Борис Велчев и за назначението на "изключително слабо сътрудничещ" прокурор за връзка с ОЛАФ. Прокурор Стефка Кръстанова била толкова несговорчива, че подчинените на Кретиен я наричали "Змията".

Главният прокурор явно е усетил, че доверието на европейците към него се руши, защото редовно се притеснявал как го възприемат в Брюксел, според грамата озаглавена "Как да ги накараме да се реформират, като не искат?" публикувана по-рано в "Гардиън".

На въпроса дали прокарвано от него назначение няма да бъде отразено негативно в доклада на Европейската комисия, той получава елегантния отговор, че ако той самият има съмнения, това е "добър знак", че те вероятно ще се потвърдят и от европейците.

 

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional