Свободата днес и тук 18 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Иван Генов, председател на "Българската левица": Лявото да се имунизира от Първановщината

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Интервю на Светломира Димитрова

 

Иван Славков е историческа личност; Статуквото разстрелва ежедневно България

Иван Генов е доктор по международно право, депутат от БСП във Великото народно събрание, 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание. Преди две години става съпредседател на партия „Българската левица” заедно с покойния Илия Божинов

- Г-н Генов, забелязахме ви на поклонението на Батето на Националния стадион. Вие на коя опашка бяхте - на многохилядната или на привилегированата ?
- Това беше в истинския смисъл на думата народно поклонение като пред икона. За съжаление, и пред смъртта не бяхме равни. Имаше две опашки – нормалната, многохилядната (на която смирено изчаках около час) и другата - за физически и умствено увредените. Последните бяха мнозинство.

- Какво написахте в Книгата за съболезнования ?
- От името на ПП „Българската Левица” написах само 4 думи: „ Иван Славков – историческа личност !” Той не се нуждае от дистанция във времето, за да е признат. А неговото изключване от МОК бе просто наказателна операция заради правдивите му оценки за американската политика по света.

- Бихте ли перифразирали някоя от крилатите фрази на Иван Славков ?
- Неподражаемият стил на Батето се базираше върху дълбока философия, аристократичен дух и политически нюх. Ако се опитам достоверно да взаимствам, бих твърдял следното: „ Автентичното ляво е винаги там, където съм. Където ме няма е смесица от идеологии и интереси.”
Жалко, че времето не ни стигна да се подпише готовия проект за Споразумение за партньорство между Българската левица и „Напред България!” на Иван Славков.

- Очевидно навлизаме в териториалните води на политиката. И в парламента, и на улицата като че ли тече дебат как се живее – добре или зле в България. Каква е Вашата преценка и как виждате отговорността на левите?
- Левите трябва веднъж завинаги да забравят десните политики, да не допускат безпринципни компромиси, да отпратят в миналото фалшивите, лицемерните и омръзналите физиономии. Всякакви овчаровци, пирински, ивелиновци, първановци, станишевци.... Всички онези, които години наред компрометират лявата идея и са като воденичен камък за нея.

С други думи , България спешно се нуждае от партийно-политическо озониране, от партийно-политическа лустрация спрямо идейните хермафродити в ляво, дясно и център. Не дянковщината, не култът към парите, а солидарността, човещината ще спасят Родината и ще я тласнат напред.

- Защо смятате, че Георги Първанов е „воденичен камък” за лявото? Нима той и неговият проект АБВ не са стратегически резерв, запасен вариант за нови леви политики?
- От рекламираните лица на прехода Георги Първанов най-много е паразитирал върху лявото и най-много го е опорочил.За него много отдавна няма „ ляво – дясно” . Има преди всичко интереси и то – сенчести, олигархични. Двуличието е неговата истинска природа. Последните му статии и интервюта са поредно потвърждение. Той няма разумни отговори на обикновени,но важни въпроси.

- Кои са тези въпроси, на които г-н президента не може или не иска да отговори ?
- Това е цяла лавина от въпроси, които пораждат парадоксални отговори. Ето някои от парадоксите на Първанов: Той обвинява в бездействие сегашното правителство по темата за АЕЦ „Белене”, а по никакъв начин не въздейства преди върху тройната коалиция по същата тема.

Президентът предлага референдум за АЕЦ „ Белене”, и то едновременно с президентските и местни избори, а пренебрегна конгресни документи и се отказа от референдум по членството на България в НАТО.
Говори неангажирано за тройната коалиция като за „лош спомен”, а бе неин създател и настойник.
Защо се гордее, че е дал старт на идеята за американски военни бази у нас, включително и за настаняване на ПРО, след като беше срещу това членство? Пак той даде зелен светофар за антинационалния Закон за досиетата, за да се разводни казусът „Гоце”. Самообяви се за «социален президент”, а подкрепи плоския данък.

Методично - пряко и косвено, наложи либерален, консервативен и милитаристичен курс на БСП, а лъже, че я е укрепил.

Интересен е и въпросът защо тъгува, че делът на военните разходи през последните две години е намалял в сравнение с предишното правителство. И още десетки пъти защо... на които никога не дава отговор.
Поради всичко това Георги Първанов и неговите “Боянски ливади” – „АБВГ-оце” няма как да са алтернатива, още по малко резерв или вариант за нови леви политики. Лявото във всичките му разновидности, за да играе градивна роля, следва да се разграничи, да се имунизира от първановщината.

- Нека се върнем към темата за статуквото и се запитаме откровено – има ли реална алтернатива, преодолими ли са ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, Синята коалиция ?
- Вие точно персонифицирахте парламентарно-политическото статукво. То все по-трудно може да се коментира нецензурно. И управляващи, и опозиция са вече демитологизирани. И така нар. „десни”, и така нар. „ леви” функционират като политически картел. Показател за краха на действащия елит е ситуацията, при която най-голяма електорална тежест имат двете партии на протеста.
Това са партията “Няма да гласувам!” и партията “Гласувам против всички!”. Тези две партии вече акумулират 50% от гласоподавателите и са реална заплаха за всичките омръзнали ни до болка лица и партии. Гневът не е само в Северна Африка и Близкия Изток.

- Но едва ли тези две партии са истинската алтернатива ?
- Днес радикалният капитализъм, неолибералната агресия, финансовият и банковият произвол, милитаристичните напъни, асоциалният подход са на подсъдимата скамейка. Всички те трябва да получат ефективна, а не условна присъда. Социалната справедливост, ефективната икономика и екологичното равновесие гарантират бъдещето на света. Капитализмът е непоправимо аморален и антисолидарен. Затова ще остане в историята.

Така естествено стигаме до реалната алтернатива и нейното име – само една нова Обединена левица, едно мощно Ляво движение от партии и граждански сдружения може да обори неолибералния консенсус на статуквото и да инкриминира Програмата „ Ран – Ът”. Няма как която и да е дясна формация да оспори господстващия десен модел. Модел, който взривява естествените социални връзки и взаимоотношения в обществото.

Затова от самото си възникване (2009 г.) нашата партия се стреми към формирането на широко ляво движение, което да осигури по-добра перспектива за България. В близките седмици ще се роди нов политико-граждански субект на промяната у нас. Както виждате - ние няма да чакаме, ние ще действаме!

 

От: http://www.blitz.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional