Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Задава ли се краят на Шенген?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   

 

Докато България и Румъния напират за шенгенското пространство, самото то е като че ли на път да изчезне. Вътрешните министри от ЕС анализират предложението на ЕК за временно връщане на контрола по границите.

Дания възнамерява отново да въведе проверки по границите със съседите си от ЕС Германия и Швеция. Проверките щели да започнат след 2 до 3 седмици.
Малцинственото датско правителство на дясно-либералната партия Венстре и Консервативната народна партия по този начин се поддава на натиска от страна на ксенофобската Датска народна партия ДПП, от чието толериране зависи правителството. Дяснопопулистите твърдят, че с граничните проверки ще бъде предотвратена опасността от проникването на „престъпници“ и бежанци. В парламента в Копенхаген те набраха мнозинство за целта.

В Брюксел умуват

По повод планираното временно възстановяване на контрола по границите на Дания германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих предупреди да не се стига до крайности в прилагането на временни разпоредби. Според него необходимостта от временно връщане на контрола по националните граници в шенгенската зона не е точно дефинирана и трябва внимателно да се обсъди. Същевременно той защити оспорвания проект и заяви, че това дори ще помогне за присъединяването на България и Румъния.

Какво означават за европейските граждани евентуалните промени в правилата на шенгенската система? Връща ли се назад колелото на историята, след като Дания вече планира възстановяване на контролите по границите си? Ханс-Петер Фридрих:

„Не, колелото не се връща назад. Шенгенската система е голямо и важно постижение, което тръгва от усилията на Кол и Митеран, то доказва, че можем да създадем единна Европа и връщане назад няма, просто е необходима известна конкретизация.“

Що е то „неотложна необходимост“?

Според Фридрих Дания се възползва от наредба, която предвижда в случай на неотложна необходимост контролът по границите да може да бъде възстановен, ако е застрашена обществената сигурност. Германският вътрешен министър изтъква, че случаят на неотложна необходимост не е обаче точно дефиниран в шенгенската система. Вътрешните министри от ЕС разглеждат днес предложението на Европейската комисия за временно възстановяване на контрола по националните граници в шенгенската зона. Означава ли това, че тя е на път да изчезне? Фридрих:

„Не, заедно ще се опитаме да предотвратим това. Искаме конкретно да дефинираме особените предпоставки, например дали една страна може и бива временно да върне контрола по границите. Имали сме подобни случаи в миналото, например по време на световното футболно първенство. Важно е да се даде конкретна и точна дефиниция на понятието „неотложна необходимост“.“

 

От: http://www.vsekiden.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional