Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сметката? За американския посланик

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Леви, Western Balkans

Професията на дипломат не е само почивка, поне не всеки ден от седмицата. Американският посланик в София Джеймс Уорлик го знае от личен опит. Спомняте си, нали, за Негово превъзходителство Уорлик, посланикът, който умее всичко и е толкова лесно да го срещнеш в модните места в българската столица, дори да пиеш бира в неговата компания? Толкова е лесно, че представителят на българската крайна десница Волен Сидеров му организира истинска клопка. Неговата цел? Да връчи неочаквано на посланика на Съединените Американски Щати "сметката" изписана от самия него с цифрата, която Вашингтон трябвало да плати на България за използването на военните бази от американската армия. Или според аритметиката на Сидеров, поне 2 милиарда долара за последните пет години.

"Не е нормално най-богатата страна в света да продължава да използва безплатно нашите бази, докато България е в криза и няма пари за да плати пенсиите и да оправи здравеопазването" - казал той.

Тъй като Волен Сидеров е депутат, той избра парламентарната трибуна, за да разкаже този анекдот, случил се според него вчера вечерта в софийски ресторант. В българския парламент неговата партия Атака има 20 депутата. Атака подкрепя днес дясно-центристкото правителство на Бойко Борисов, но Сидеров има понякога проблем да се държи като "уважаван политик" - какъвто вече претендира, че е. Бивш журналист и опозиционер на комунизма през 90-те, Волен Сидеров има опит с провокативните декларации, въпреки че избягва призивите като "Циганите на сапун" от началото на политическата си кариера. Българите, които имат чувство за политически шарж, му намериха удачно название, замествайки първата буква от името му В, с Б, или "Болен Сидеров".

Ако може да се вярва на "болния Сидеров", американският посланик е реагирал "нервно, гадно дори". Той хвърлил прословутата сметка и заплашил Сидеров да го унищожи. Поради това последният поиска от НСО да му назначи охрана. "Когато ви заплаши посланикът на най-могъщата страна на света, имате основания да се чувствате застрашен".

На 500 км оттук, в Белград, съпругата на Джеймс Уорлик, Мари, също се среща с политици в ресторанти, но в много по-малко напрегната атмосфера. Да, защото Мари Уорлик е посланик на САЩ в Сърбия - една уникална ситуация в историята на дипломацията, която освен предимството на географическата близост дава възможност на двамата съпрузи да правят интересни сравнения.

В един от първите си доклади от Белград, изпратен на 5 февруари 2010, [10BELGRADE21] г-жа Уорлик разказва с подробности обяда на който е поканена от младия и блестящ външен министър Вук Йеремич.

За тяхната първа среща сръбският дипломат избрал шикозния ресторант Madera, отлично разположен за външните погледи в самия център на Белград. Госпожа посланикът има право на истинска очарователна постановка, придружена с малък сюрприз: по стечение на обстоятелствата на съседната маса обядва министърът на отбраната, атлантистът Драган Султанович, което позволява размяната на непредвидени, но твърде интересни реплики.

"Този избор на Йеремич е също толкова информативен, колкото коментарите му" - пише в заключение Уорлик, която подчертава, че сръбският дипломат търси "ново начало" в отношенията и иска да бъде публично възприет като "приятел на САЩ". Дори и ако това не винаги съвпада с политическите му декларации, по-специално по въпроса за Косово.

Американската посланичка в Белград има шанса - или малшанса, според гледната точка, да работи в "русофилска страна ръководена от про-американско правителство", както сръбските управляващи сами определяли актуалната ситуация. Дали в България е обратното? Скоро ще го узнаем, четейки прозата на нейния съпруг. В Белград, във всеки случай, историята не ни казва кой е платил сметката.

Блогът Биволъ - http://www.bivol.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional