Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изказвания на Борисов и Цветанов приложени в материалите по делото "Октопод"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов

 


Васил Василев и Алексей Петров напускат следствието.

Прокуратурата е приложила множество копия от вестникарски статии с изказвания на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов по повод ареста и обвиненията на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Това обяви във вторник неговият адвокат Васил Василев, след като двамата посетиха следствието, за да се запознаят с първите материали, събрани по делото "Октопод".

По думите на адвоката, наблюдаващите прокурори Светлозар Костов и Милко Момчев планират да предявят на защитата 175 тома доказателства за шест работни дни – до 28 май.

Василев обясни, че този срок едва ли ще е достатъчен, тъй като някои от материалите ще им отнемат повече време, за да ги анализират, защото все още не са ги виждали. И все пак уточни, че по делото са приобщени и документи, които няма да изискват кой знае колко задълбочен прочит.

"Например протоколите от заседанията по мерките за неотклонение. Например изявленията на вътрешния министър и на министър-председателя по делото, които също са намерили приют в делото. Нямат място там, но има разни изрезки от вестници – тези, които сме обсъждали и в жалбата си в Страсбург и, които представляват недопустима намеса в работата на съда и, които нарушават всякаква презумпция за невиновност", обясни Василев.

От прокуратурата коментираха неофициално пред Mediapool, че подобни материали не са прилагани целенасочено в папките по делото, но е възможно да са попаднали случайно още в началото на разследването, покрай разглеждането на някоя от мерките за неотклонение. От обвинението допълниха, че няма смисъл да ползват медийни цитати на премиера и заместника му по казуса, тъй като те нямат никаква доказателствена стойност.

Адвокат Василев не се ангажира с прогноза дали делото ще влезе в съда преди ваканцията на магистратите, която започва през юли, тъй като "влизането в съда не е въпрос на оптимизъм, а на политическо решение, което не го взимат прокуратурата и следствието".

Василев не уточни кого има предвид, но използва повода, за да отбележи, че въпреки критиките на ООН и Европейската асоциация на съдиите, отговорните фактори продължават да оказват недопустим натиск върху съда.

Адвокатът припомни и публикуваната в Wikileaks грама от бившия посланик на САЩ Джон Байърли, в която той разказва за своя среща с главния прокурор Борис Велчев, когато обвинителят му признал, че прави опити да договори със съда няколко осъдителни присъди по знакови процеси. Велчев категорично отрече достоверността на тази информация и обясни, че тя е "израз на някакво неразбиране или недоразумение".

"Естествено, че това ще каже, само че, виждате, че ползват чуждите посолства като изповедални, да не мислите, че лъжат там. Аз мисля, че не лъжат, както мисля, че чуждите посланици не си измислят, каквито и да са. Ето това е проблем, който е сериозен и за съжаление практиката в последните две години показва, че се работи по темата, независимо кой какво говори", коментира Васил Василев.

Алексей Петров пак се обяви за политически преследван

Клиентът му Алексей Петров, обвинен за бос на престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване, за пореден път обяви, че премиерът Борисов се страхува от него. Доказателство за това бил фактът, че прокуратурата е започнала предявяването на делото му точно в началото на кандидат-президентската кампания.

По думите на бившия съветник в ДАНС, "Борисов понеже слуша и следи всички хора, с които работя, разбрал е, че предстои в близките дни нещо покрай нашия кандидат-президентски екип и е решил, че по този начин може да ме притесни". Петров обаче отказа да изясни какво точно предстои в близките дни.

Той предпочете да припомни, че премиерът е решил да прави специализиран наказателен съд, за да може да обслужва интересите си, но сам щял да падне в капана си. Според обвиняемия "първите жертви ще бъдат чедата на партията-майка, ръководителка", визирайки скандала "Тановгейт" с публикуваните от близкия до Петров в. "Галерия" записи на разговори между Борисов, шефа на митниците Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и други.

"Това е доказателство, че се превръщаме в безумна държава, да не кажа бананова република и тя се ръководи от страховете на диктатора, визирам Борисов. Аз съм тук, не заради някаква необходимост, а защото трябва да си успокоява нервите и страховете. Вие знаете, че той си създаде специализиран съд, тъкмо затова да се занимава със своите митове, страхове, интереси. Паралелна лична съдебна система на националната", уточни Алексей Петров.

Той ще бъде съден по общо 7 обвинения, като според прокуратурата в ръководената от него престъпна банда влизат Антон Петров – Хамстера, Марчело Джотолов, бившият прокурор от ВКП Цеко Йорданов, Янко Попов и Кирил Топалов. От първоначално задържаните в показната акция на МВР "Октопод" за пране на пари, склоняване към проституция и редица други престъпления, фигурират само първите трима обвиняеми.

Според прокуратурата бившата барета е сформирал и ръководел банда за рекет и принуда с участието на останалите, която действала между 2004 и 2010 г. Алексей Петров е обвинен още за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и че е поръчал на Джотолов да принуди Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв.

Така стана ясно, че прокуратурата не се е отказала от нито едно от първоначално поддържаните обвинения срещу него, въпреки че вече няколко съдебни състава приеха, че има данни в подкрепа само на част от тях. В момента Петров е с най-леката мярка – "подписка", което му дава възможност свободно да пътува из страната и да води политическа кампания. 

http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional