Свободата днес и тук 23 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов махна министъра на транспорта и енергиен зам.-министър

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Десислава Лещарска, Полина Паунова

Премиерът Бойко Борисов смени министъра на транспорта Александър Цветков и зам.-министъра на икономиката и енергетиката Марий Косев. Мястото на Цветков заема досегашният му заместник Ивайло Московски, а зам.-министър на икономиката става депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, зам.-шеф на парламентарната икономическа комисия.

Освобождаването на Цветков и Косев е обявено на правителственото заседание в сряда, а малко по-късно пресслужбата на МС съобщи и кои са новите титуляри.

Според запознати тези рокади ще бъдат последвани от други, а лидерът на социалистите Сергей Станишев каза, че очаква да бъдат сменени още трима министри.

От Министерството на транспорта заявиха, че Цветков е посочил лични причини за оттеглянето си, за Косев също се твърди, че му е поискана оставката. По-късно обаче със SMS-и до различни медии Косев, който е извън страната, заяви, че не е подавал оставка. Той предположи, че отстраняването му е свързано с промяната на политическата конюнктура и избора по-политическа кандидатура за критичния енергиен сектор, а не с работата му.

Смяната на Косев става в отсъствието на прекия му началник Трайчо Трайков, който е на двудневна енергийна конференция във Варшава и в Прага, но стана ясно, че това е съгласувано с него преди да замине.

Цветков, считан за един от най-слабите членове на кабинета, си отива заради слабото усвояване на средства по оперативна програма "Транспорт", както и заради огромните проблеми с БДЖ. Цветков е бил на заседанието на МС и дори е докладвал по някои от точките в дневния ред, съобщи колегата му Аню Ангелов. Източници, присъствали на заседанието на МС, казаха, че след изчитането на точките от транспортния министър премиерът му благодарил и заявил: "Той вече не работи при нас".

Случайно, или не, на правителственото заседание бе дадена зелена светлина за създаването на специалната държавна компания за надзора над трите бъдещи магистрали "Хемус", "Струма" и "Черно море". Заради тази идея на регионалният министър Росен Плевнелиев вече си тръгна предишният шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов, тъй като компанията дублира функциите на АПИ. Срещу новата структура твърдо бе и Александър Цветков.

Предложението за назначението на новия транспортен министър вече е внесено в деловодството на Народното събрание за одобрение. 39-годишният Московски е завършил финанси в Стопанската академия в Свищов и в УНСС-София. Да назначението му като зам.-министър на транспорта е работил в редица частни фирми, като професионалната му кариера е започнала в застрахователната компания на “Мултигруп“ - “София Инс“.

Отива си единственият зам.-министър, лично назначен от Трайков

Не е ясно защо Марий Косев е отстранен, но в последната седмица той изказа становище, че България не трябва да подписва дългосрочни договори с "Газпром". Според източници на Mediapool това е вбесило руснаците, които от доста време са недоволни от него, включително и заради преговорите за АЕЦ "Белене".

Марий Косев бе човекът, който потвърди официално, че шефът на “Лукойл България“ Валентин Златев е участвал в преговорите по АЕЦ “Белене“ в Москва. По-късно стана ясно, че Златев е консултант на "Росатом".

Отстраненият зам.-министър коментира, че е възможно отстраняването му да е свързано с проекта “Белене“, но не може да го твърди със сигурност. Той предположи, че е настъпил доста интереси в енергетиката

Косев издържа на поста по-малко от година, след като неговата предшественичка Мая Христова бе отстранена заради различни виждания с Трайков по енергийната политика и бе назначена за шеф на "Българския енергиен холдинг", в чиято управа влиза и Косев.

Косев беше ръководител на финансовата група в преговорите с "Росатом" за АЕЦ "Белене". Той бе едно от малкото лични назначения на министър Трайчо Трайков след изпращането на Мая Христова в БЕХ, където после Трайков доведе за втори шеф от Виена бившия си колега Йордан Георгиев.

За промени в ръководството на икономическото министерство се говори от месеци. Самият министър Трайков е с "последно предупреждение" от Борисов, след като си позволи да отстоява по-твърд курс в преговорите за АЕЦ "Белене" и да поиска по-голяма прозрачност в ценообразуването на "Лукойл". Това му поведение обаче го направи труден за махане, като в същото време вицепремиерът Дянков, станал новият довереник на Борисов, е натоварен да контролира всеки ход на икономическия министър.

Отплата за Добрев заради ВЕИ-поправките в последния момент

Твърди се, че Марий Косев си е навлякъл гнева на правителството и заради закона за възобновяемите енергийни източници, който бе приет със сериозни поправки в последния момент въпреки съпротивата на инвеститорите. Въпросните поправки, с които се намали срокът за задължителното изкупуване на тока от вятър и слънце по преференциални цени, а се увеличи за биомасата, са били предложени именно от Делян Добрев. Сега това му е отплатата, твърдят източници на Mediapool.

Новият зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма ще далеч по-удобен за Борисов.

Зам.- председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов коментира, че с назначаването на колегата му Делян Добрев за зам.-министър ще се подобри връзката между министерството на икономиката и ресорната комисия в парламента, тъй като досега комуникацията между парламента и сектора на енергетиката не била достатъчно добра.

Предстоят тежки решения в енергийния сектор, а Добрев ще е приток на свежа кръв в най-тежкото министерство и "ще отговаря много добре на профила", допълни Николов.

Едно от ключовите решения, които предстои да бъдат прокарани, е за изграждането на АЕЦ "Белене".

Самият Добрев благодари на премиера и на икономическия министър Трайчо Трайков за оказаното му доверие и каза, че ще уточни ресорите с Трайков, след като той се върне от чужбина.

33-годишният Делян Добрев е завършил икономика в американския университет Уеслиан, специализирал е в Лондонското училище по икономика и политически науки. Влиза в парламента като представител на ГЕРБ от Хасково, където е роден. Стана зам.-председател на икономическата парламентарна комисия, след като предишният Стоян Мавродиев бе назначен за шеф на Комисията за финансов надзор. За почти година на поста обаче по време на заседание на парламентарната комисия Добрев не е излизал със становища по дискутираните проблеми или с позиция по енергийните проекти. Сред инициативите му като депутат са внесени поправки на законопроекти за хазарта, за здравето и за приватизацията.

Преди дни Добрев бе номиниран от хасковската организация на ГЕРБ за кандидат-кмет на града. Той е работил в консултантската компания “Кей Пи Ем Джи“ в Канада, в хасковския районен съд, в областната администрация на Хасково, в Агенция за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, но не е ясно на какви позиции..

Смяната на Цветков бе "предсказана" ден по-рано от лидера на РЗС Яне Янев, който обяви, че с поста си ще се разделят и земеделският министър Мирослав Найденов и редица зам.-министри.

Слухове за оттегляне на агроминистъра се понесоха в Министерския съвет и парламента, но бяха отречени от пресцентъра на агроминистерството, откъдето опровергаха и твърдения за оставка на зам.-министъра Светлана Боянова.

http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional