Свободата днес и тук 18 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

„Атака“ подпали килимчето на верската толерантност

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Прословутото подпалване на чергата на религиозния сблъсък, с което ни плашат вече повече от 20 година, буквално беше осъществено днес. Молитвено килимче на мюсюлмани в центъра на София е било подпалено, гласят първите съобщения от мястото на събитието. Ето моментна снимка на ситуацията, която тепърва ще поражда вторични трусове.

„Атака“ предизвика масово сбиване пред джамията „Баня Башъ“

Привържениците на партия „Атака“, които протестират срещу високоговорителите на джамията „Баня Башъ“ в центъра на София, започнаха да се бият с мюсюлманите, които се опитваха да проведат петъчната си молитва, предаде репортер на БГНЕС.
Един от представителите на партията на Волен Сидеров се опита да насочи колоната на митингуващите атакисти към молещите се мюсюлмани, но бе пресрещнат от тях, което предизвика реакция и последва сбиване. Полицията задържа един от „Атака“. При неговото задържане лидерът на партията Волен Сидеров започна да говори с полицаите и питаше: „Защо задържате от нашите, а не от тях?“. Пред колата, където бе вкаран задържаният отново се събраха много симпатизанти на „Атака“ заедно с техния лидер и имаше сблъсъци. Симпатизантите не искаха да пуснат колата да мине, но в крайна сметка тя отведе задържания.
От „Атака“ започнаха да хвърлят яйца по мюсюлманите, а те им отвръщат с ръкопляскания. Един от мюсюлманите в момента лежи окървавен пред джамията. Той има рана на главата, от която тече кръв. Хората около него разказват, че той е бил ранен от атакистите по време на боя. На място се чака и линейка.
Малко преди 13.00 часа, въпреки че протестът на „Атака“ бе обявен с начален час 13.00 часа, сблъсък вече беше провокиран. Един от гражданите, който се представи като „случаен минувач“, се раздразни от това, че пред джамията се застилат килимчета за редовната петъчна молитва на мюсюлманите. Той се опита да прибере една от постелките, което предизвика лек сблъсък и мигновена реакцията на участниците в митинга. Атакистите започнаха да крещят „Турски мекерета“ и се насочиха към килимчетата, но бяха спрени от полицаите. Те крещяха „Турците вън“, „България“, а пространството пред джамията и мястото, което бе предназначено за митинга на „Атака“ бе преградено с полицаи. Очаквайте още подробности. (БГНЕС )

Сега предстои да видим реакцията на човека, чието правителство се крепи на другаруването с „Атака”. Сидеров отлично си дава сметка, че Борисов няма да може този път да премълчи. Което означава, че евентуалният разрив е търсен – а защо не и съгласуван, с цел предизвикване на повод за правителствена криза на управлението на малцинството.

„Партия ГЕРБ, на която ние помагахме безкористно в продължение на 2 години, ще види какво означава истинска опозиция”, закани се светкавично от парламентарната трибуна Волен Сидеров, който поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов заради намесата на МВР и задържането на атакисти, като го обвини ( него и властта изобщо) за „свалени гащи към Турция” , призовавайки го да си сложи фес. На живо БНТ предаде думите му във времето на пряко излъчване парламентарен контрол (познайте, дали този избор на време за подпалването на килимчето е случаен!).

Така беше закрито заседанието на Парламента, който излиза в почивка до 25 май, оставяйки тлеещото килимче

Това ли е начинът да се предизвикат избори в момент, когато се е разклатила опората на сегашната изпълнителна власт?

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional