Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Списък с агенти „изтекъл” от ДАНС към Русия и САЩ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
frognews.bg

Трактора се опитал да си осигури закрила от великите сили?
Нов голям скандал се задава на „тихия фронт”. По времето на Алексей Петров в ДАНС, когато той уж съветваше тогавашния шеф Петко Сертов, а всъщност командваше в агенцията, са изнесени секретни списъци на чужди агенти у нас. Става дума за безпрецедентна „услуга” на чужди служби, която в цял свят се квалифицира като престъпление и национално предателство
Папка със сътрудниците на руските служби у нас била предадена в американското посолство в София. В същото време подобен списък, но с американските шпиони, бил услужливо предоставен на дипломатическата мисия на Москва. Служители от ДАНС предполагат, че въпросното обслужване тип „рум сървис” било извършено по идея и под ръководството на Алексей Петров.

Разбира се, и руснаците, и американците били първоначално много доволни от жеста, но впоследствие, когато разбрали в какъв сюжет са вкарани, реагирали доста остро. Да се докаже подобно нещо е изключително трудно, затова само предаваме разказите на хора от средите на службите. Те отиват още по-далеч и твърдят, че освен тези списъци, на партньорите от американските и руските служби били дадени и имената на българските контраразузнавачи които работели по тях. Това може да се сравни единствено със скандала от зората на демокрацията, когато Стоян Ганев, тогава външен министър, и Ахмед Доган бяха замесени в предаването на турското посолство на списък с наши разузнавачи в южната ни съседка, коментираха за „Торнадо” спецове по темата.

През 1991 г. лидерът на ДПС посещава турската мисия в София и връчва на дипломатите т.нар. „Оня списък”. В него са описани имената, длъжностите и местопребиваването на стотици кадрови разузнавачи от военното и външнополитическото разузнаване на България. За това разказва Мехмед Тефик, който присъствал на срещата, една година по-късно пред следствието. Извършеното предоставяне на въпросните списъци преди време от някои хора в ДАНС било същото предателство спрямо интересите на България, смятат хора от службите.

Самият Алексей Петров няколко пъти заявяваше, че в ДАНС по времето, когато той бил на служба там, служители са работили за чужди служби и интереси. Обвиненият в тежки престъпления и арестуван преди година в акция „Октопод” бивш съветник в агенцията дори твърдеше, българските служби са отстранявали политически неудобни хора Обеща да назове и имена, но до ден днешен това не се е случило. Неотдавна пък лидерът на БСП Сергей Станишев споделил пред свои колеги и приятели, че една от най-големите му грешки като премиер била тъкмо назначаването на Петров в новосъздадената Агенция „Национална сигурност”. Петко Сертов, който тогава бе експерт по сигурността в Министерски съвет, дълго време отказвал да оглави ДАНС. Накрая самият Трактор го натиснал да приеме, за да стане негов съветник и да овладее службата.
Бит ли е офицер в ДАНС?

И до днес никой не е отговорил ясно на този въпрос. Когато през 2009 г. Алексей Петров бе освободен от агенцията, се появиха слухове, че е пребил в кабинета му офицер на висока позиция в ДАНС. Тогава случаят се разми, защото така и не се появи потърпевшият или свидетели, които да потвърдят информацията. И до днес обаче хора от агенцията твърдят, че такъв побой наистина е имало, но потърпевшият си е замълчал не толкова от страх, колкото от притеснение, че ще вкара в скандал ведомството, в което работи. Пред близки обаче той признал, че наистина го е страх, защото не вярвал в евентуалното разследване от страна на прокуратурата и само щял да изложи на опасност себе си и семейството си.
Друг офицер от службите също е бил малтретиран от хора на Трактора преди време. В болницата успели да го спасят, но и до днес той се чувства застрашен от Октопода.
От: http://frognews.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional