Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Истината за боя пред джамията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Георги Папакочев, Дойче веле

Проявите на "Атака", изпълнили с етнически и политически адреналин дните около 24 май, не успяха да дадат отговор на острите български проблеми, но в замяна на това поставиха нови специфични въпроси. Ето някои от тях според Георги Папакочев:

Случилото се пред джамията в София беше отразено от българските медии предпазливо и със страх. Вероятно стреснати от иначе предвидимите по логичния си ход събития, осведомителните средства предпочетоха да предоставят думата главно на участниците в сблъсъка, които не пропуснаха възможността да си направят безплатна предизборна реклама.

Единствено свободното все още пространство на Интернет предложи снимки, видеоклипове и мнения, които поизясниха донякъде картинката на събитията. И породиха, естествено, редица старателно отбягвани въпроси.

Мак Ножа отново е тук!

Например въпроси, свързани с размахваното от „Атака” изображение на як мюсюлманин, който гърбом се отбранява с къс нож в ръка. Дали въпросният кадър е изкусен монтаж на компютърен спец или е автентичен цифров файл, прокуратурата може да установи за секунди.

Онова, което обаче се премълчава (макар че няма никакви съмнения за манипулация), са видеокадрите с черноризец от „Атака”, който на трибуната преди сбиването демонстративно вади от джоба си автоматичен нож, ловко го отваря и разрязва с ожесточение турски фес под френетичните възгласи на свои съмишленици. И така, кой първи е извадил публично нож и кой от двамата е по-виновен, че ходи въоръжен, а?

Кръв, пот и сълзи                         

По телевизиите, а и на показвана в парламента нарочна снимка, всички видяха разкървавената брадичка на младата депутатка от „Атака” и трябваше да приемат на юнашко доверие твърденията й, че раната била причинена от хвърлен камък – естествено, от мюсюлманите.

Малцина обаче обърнаха внимание на иначе безхитростно написаното свидетелство в проправителствен всекидневник на очевидка репортерка, че „камъни и яйца летяха към мюсюлманите, а те отвръщаха с аплодисменти”.

Никой засега не е попитал също кой и как успя да сцепи солидно главата на лежащия почти в несвяст на земята мюсюлманин, който притискайки подгизнала от кръв кърпа върху раната повтаряше пред снимащите го камери замаяно „Защо, защо направиха това?”.

Вероятно от чисто мъжка обида и потъпкано професионално достойнство петимата окървавени „еничари” в полицейски униформи, както ги нарече лидерът на „Атака”, също няма да питат кой, защо и как ги е ранил при опитите за разтърваване на биещите се.

Шоуто трябва да продължи?

Наивно-риторични, естествено, са въпросите защо присъдружните на властта крайни националисти избраха за своите акции тъкмо постничките откъм сензации празнични дни, както и защо нахвърлянето с юмруци върху опонента се случи в радио, а не в телевизионно студио /пред камерите, уви, всичко щеше да бъде прекалено очевидно!/.

Защо обаче в нито една от „огнените” нападки на атакисткия лидер срещу младия бивш депесар в ефир не беше споменат лозунгът на неговите съмишленици: "Вън доносниците на ДС от ДПС”?

За това важно искане не се чу нито дума на шумната акция в Джебел, нито в караницата по държавното радио! Или може би ДС и нейните агенти вече не са аргумент за атакистите, ако въобще някога са били такъв?

Върху клетката на вълците в софийския зоопарк виси табела, от която става ясно, че пострадалата пред софийската джамия млада депутатка от „Атака” преди време е осиновила глутница животни с имената Кира, Шедоу и Херкулес.

Дали тази иначе хуманна постъпка към четириногите хищници не би могла да обхване и някои подобни политизирани двукраки сред българското общество? Би било добре, само ако изборът бъде верен. За което, уви, съществуват тежки съмнения...

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional