Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сидеров подложи крак и подава ръка на Борисов-уговорен мач!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Когато предположих, че неофициалните коалиционни партньори „Атака“ и ГЕРБ разиграват театър с цел да създадат приемлив за тях сценарий за предизвикване на временно спасителни за тях предварителни избори, имах предвид точно това: че са си разпределили ролите и ни представят взаимно изключващи се твърдения с цел да заметат следите и да извлекат максимални егоистични изгоди. Днешното противоречиво говорене на Сидеров и Борисов в две различни телевизионни предавания потвърждава тяхното хитруване.

Пред БТВ премиерът Борисов заявява, че е категорично против действията на атакистите ( казва го за първи път ясно след провокацията на „Атака“ срещу софийската джамия на 19 май). И което е интересно също: бил го заявил на „Атака“ . Но същевременно твърди, че от месеци не си били говорили със Сидеров. Интересно, за какво ли си говорят, ако не за най-важната политическа тема, от която зависи оцеляването им в политиката, в която се сраснаха като взаимно зависими? По същото време в ТВ 7 Сидеров пък почти похвали Борисов, че бил единственият лидер, който не бил побързал да обвини „Атака“ за сблъсъка с мюсюлманите от миналия петък. Прозвуча като подаване на ръка след подлагането на крак!

За пореден път Борисов каза „ако знаех, нямаше да направя това правителство“, упреквайки всички за „незнанието“ си сякаш лошото прогнозиране е нечия чужда вина. От изтеклите в Уикилийкс секретни доклади на американското посолство, публикувани в сайта Биволъ, става безпощадно ясно, че това прогнозиране не е проблем за едни чужденци. В анализа на посланик Нанси Макълдауни за очаквания политически развой в България по време на и след изборите от 2009 г. с 99 на сто достоверност е наречено и предречено всичко, което е нашата политическа реалност- и за провала на БСП, и за лешоядната политика на президента Първанов да се опитва да се възползва с помощта на олигарсите си от ситуацията, и за диктаторските по своя характер партии „Атака“, ДПС и ГЕРБ. Само в едно не познават американските анализатори в София: че Борисов, изненадвайки всички, отказа да се възползва от най-естествените си партньори за съставяне на коалиционно правителство и така вкара сам в кошарата „Атака“.

Борисов сега се опитва да размие въпроса като говори за „всички партии“, които му отказвали подкрепа, поставяйки знак за равенство между сините и атакистите. А беше толкова горд, че е „отстрелял“ синята коалиция и за почуда на целия свят реши храбро да състави правителство на малцинството!

Хитруването в политиката е равно на глупост. Честността е най-добрата политика и макар тя да е относително понятие в политическата борба, внушението за честно поведение е печелившата стратегия. Не е лошо това да бъде запомнено от всички най-после. Макар и да е твърде късно вече за оправдания, Борисов все още може да използва най-силния си коз, с който всъщност се издигна в политиката: откровеното говорене ( макар и на щуротии – то го легитимира пред публиката като „нашия човек без задни мисли“). Но щом не може и не иска да отговори подобаващо на истеричните заплахи на Сидеров срещу ГЕРБ ( гарнирани с ултиматум за оставка на вицепремиера Цветанов), отправени от парламентарната трибуна на 19-ти май, значи се е отказал от това свое оръжие и е готов за харакири- и нека музиката да свири!

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional