Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Всеки ден по едно дете у нас прави опит за самоубийство

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   

 

Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство, съобщи в четвъртък Михаил Околийски, ръководител на направление "Психично здраве" към Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ).

Най-малкото дете, опитало да сложи край на живота си, е било на 8 години. Основната причина деца да посягат на живота си най-често е неразбирателство в семейството. Специалистите отчитат като тревожна тенденцията психолози да не работят с малчуганите, направили опит за самоубийство.

Според Околийски децата от най-ранна възраст трябва да получават здравно и сексуално образование и да се подготвят за евентуалните рискови ситуации в живота.

Той съобщи още, че правителството от години не приема Националната програма за превенция на самоубийствата и не финансира Националната програма за психично здраве - в противоречие с поетите ангажименти пред ЕС и собствените си декларирани приоритети. В резултат България е страната с най-висок дял на успешните опити за самоубийствo в Европа (съотношението успешен опит към брой опити у нас е 1 към 2, в сравнение с 1 към 10 средно за ЕС), а самият брой на опитите нараства постоянно.

Психично заболяване има един на всеки десет граждани на ЕС, а в България един на всеки пет, като в повечето страни депресията е най-разпространеният проблем.

Околийски заяви, че за всеки четвърти българин има голям риск занапред да развие някакво психично заболяване като това се дължи основно на всекидневния стрес.

Председателят на Български хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев коментира, че заради неизпълнението на държавните ангажименти в страната липсват психично-здравни услуги в общността, а пътят пред успешната деинституционализация на деца и възрастни е блокиран.

"Въпреки обещанията на България, въпреки сериозните препоръки, отправени от Европейската комисия в предприсъединителния период, въпреки делата пред Европейския съд по правата на човека, напредък не се отбелязва. Има разписана програма само за деинституционализация на децата в институциите за деца с тежки форми на умствена изостаналост, но не и на възрастните. Деинституционализацията на домовете за възрастни е забравена тема", коментира Кънев.

 

От : http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional