Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Николай Младенов: България ще участва в изграждането на противоракетната система на НАТО

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Спас Спасов, Дневник

"България ще участва в изграждането на системата, но какви елементи от нея къде ще бъдат разположени на наша територия е все още много рано да се говори". Това каза днес във Варна министърът на външните работи Николай Младенов. Той обаче подчерта, че системата ще се развива в сътрудничество с Русия и с други страни, тъй като нейната цел е защита от външни заплахи.

Тази сутрин министърът изнесе доклад в рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в курорта "Златни пясъци". По думите на Младенов до момента не са водени разговори за разполагане на радари от системата на връх "Ботев". Тази възможност беше коментирана от публикации в пресата през изтеклата седмица.

Младенов изрази опасение ,че дебатът за мястото на България в системата за противоракетна защита на НАТО би могъл да бъде опорочен и деформиран, ако бъде използван за вътрешнополитическите цели от крайно националистическите формации у нас. Пред участниците във форума Николай Младенов коментира, че НАТО вече e приел новата си стратегическа концепция в Лисабон и тя търси отговори на новите предизвикателства.

Той посочи, че в името на отговорностите, които споделят, държавите от Алианса трябва да търсят обща стратегия за излизане от условията на икономическата криза като използват съвместно ресурсите си.

Според казаното от Младенов по време на форума обединението на Европа няма да бъде цялостно без страните от Западните Балкани. "Ние трябва да ги подкрепяме в продължаването на реформите, за да отговорят на изискванията за членство в съюза", каза той.

По повод събитията в Арабския свят Младенов каза, че на държавите в този район трябва де се даде възможност да изградят своите демократични системи, като в това отношение особено полезен би могъл да бъде опитът, който имат страните от ЕС, в подпомагането чрез финансиране на подобни реформи. Според Младенов Съветът на Европа и НАТО също могат да имат съществена роля в събитията в тези страни.

"В близко бъдеще предстои България да изпрати свой представител в Бенгази, за да може страната ни да реагира бързо и адекватно, когато започне новото изграждане на държавата, на без участието на Кадафи".

От: http://www.dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional