Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Какво главнокомандваше Първанов 10 години?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Диян Моркин, в. Сега

 

При трима военни министри Първанов успяваше да договори кадрите, които той харесва. Единствен отпор му даде сегашният военен министър Аню Ангелов.

Снимка: Юлиян Савчев

Главнокомандващият на Българската армия Георги Първанов избутва 10-ата година от своя втори мандат. През тази декада сборният бюджет на армията ни възлизаше на над 12 млрд. лева. В двата мандата на Първанов бяха изхарчени и над 2 млрд. лева само за техника. Според един бивш военен министър комисионните по тези сделки са стигали и до 15%. Елементарните сметки сочат, че

най-малко 200 млн. лв. са влезли в ръцете на

посредници, висши чиновници и генерали, участвали в избора на доставчици. В изхарчените пари за техника не влизат стотиците хиляди левове, изхарчени за ремонти и строителство, където "чистата печалба" стигна до 30% от общата стойност на услугата.

Като главнокомандващ Първанов винаги е демонстрирал чувствителност към едно - да се зачита неговата дума при назначаването на висшите военни. Законът му дава право да "назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и да удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет". Как президентът успя да се наложи през годините и да успее във времето на три правителства да размества и да държи хората в сектора на отбраната? До идването на ГЕРБ винаги имаше съгласувателни процедури между кабинетите и президента, които минаваха тихо и зад завесата оставаха договорките кой и срещу какво заема някакъв пост.

Президентът винаги е търсил и трупал много информация, която очевидно успешно използваше, за да управлява съдби и кариери. Разузнавателните служби и ВКР винаги са работили приоритетно за него. През годините Първанов беше изключително силен с две фигури - шефа на бившата вече служба ВКР ген. Орлин Иванов и началника на военното разузнаване ген. Пламен Студенков.

Твърди се, че ген. Орлин Иванов е предоставял абсолютно цялата информация на президента - и устната, която отсъства в докладите. Всички корупционни схеми и хората, включени в тях, са се знаели. Но през тези 10 години главнокомандващият нито веднъж не повдигна въпроса защо се разграбва армията и защо корупцията там е толкова висока?

Защо този толкова принципен държавен ръководител мълча по този въпрос?

Явно за да кадрува без проблем задкулисно. С ценната информация, събрана от службите, Първанов винаги е държал в ръцете си върховното командване на войската. Няма нито един голям корупционен скандал, в който да не са замесени и военни. В голяма част от случаите самите схеми бяха измислени и инициирани от самите военни. В началото на президентската кариера на Първанов в Министерството на отбраната корупцията беше разделена на няколко сектора. Военните "установяваха липси" най-вече в поделенията - изчезваха хиляди тонове гориво и смазочни материали, разграбваха се сгради и тонове дрехи и материално оборудване, изчезваше и оръжие. Политиците и чиновниците в МО започнаха да усещат сладостта на комисионните, които започнаха да получават при скъпите договори.

Преди седмица излезе поредната дипломатическа грама, която е изпратена от посланика на САЩ у нас Нанси Макълдауни на 7 юли 2009 г. Тя обяснява, че назначенията на президента Първанов в армията през 2009 г. никак не са очаровали американците.

"През юни 2009 г. ген. Симеон Симеонов беше назначен за началник на щаба на отбраната, въпреки несъгласието на военния министър Николай Цонев. Президентът наложи и други спорни назначения на висши военни", пише в грамата. Според Макълдауни назначенията показват липса на желание за реформи. Симеонов е характеризиран като "класически късоглед бюрократ", който се е провалил в постигането на натовски стандарти, докато е бил начело на управлението на ВВС.

Още по-искрен тогава беше Аню Ангелов, но като експерт на партия ГЕРБ

През 2009 г. той сподели: "Между впрочем, мен безкрайно ме учудва фактът, че командващият на ВВС - които всъщност са най-зле управляваният и най-зле осигуреният в материално-техническо отношение вид въоръжени сили в момента - става началник на отбраната, а съответно началникът на щаба на ВВС става главен инспектор на МО. Интересно за какви заслуги?! След като самият министър Цонев призна, че за ВВС са изхарчени над 1 млрд. лв., без да са придобити нови отбранителни способности?!".

Учудването на Аню Ангелов е разбираемо, но самият той като генерал от резерва трябва да знае най-добре как се расте в армията. Ген. Симеон Симеонов беше наложен от Първанов. Беше погазен дори ротационният принцип на назначаване на хората на върха на отбраната. След о.р. ген. Златан Стойков, който беше от Сухопътни войски, се падаше по право постът да бъде зает от човек от Военноморските сили. Въпреки това на стола застана ген. Симеонов от ВВС, за когото настояваше и съветникът на Първанов о.р. ген. Никола Колев (ВВС) .

Ген. Симеонов се оказа

важна фигура не толкова за армията, колкото за търговските процеси в нея

Той участваше плътно в избора на новите транспортни хеликоптери на армията (368 млн. евро). Изказваше решаващо мнение и за новите три транспортни самолета "Спартан" (55 млн. евро), 7 учебно-бойни самолета "Пилатус" (33 млн. евро), както и все още разследваната от прокуратурата машина за свиване на ламарина за 10 млн. лв. Посредник при сделката с хеликоптерите например беше оръжейният търговец Николай Гигов, който е известно, че е в много добри отношения с Първанов. Гигов участваше дълги години и в Съвета по отбрана, където консултираше генералите какво да правят.

Видно от грамата е, че САЩ недоумяват защо е назначен като шеф на инспектората ген. Володя Цветков. Той е брат на депутата от БСП Румен Петков, близък на Първанов и приближен на Симеонов. Инспекторатът е този, който проверява всички сигнали за корупция във войската, а шефът му изготвя докладите до министъра. Прекрасна схема за прикриване на нарушения, от една страна, а от друга - Първанов получава прясна информация от първа ръка.

Други ключови назначения също не се харесват на американците, които смятат, че Първанов и близкият до него ген. Колев целят да сложат зависими хора на важни позиции в армията, за да контролират хода на реформите. Ген. Самандов, командващ на Съвместното оперативно командване, не е "най-добрият изпълнител", пише в документа. Посочва се, че край него витаят слухове за корупционни сделки.

В грамата е изтъкнато "неконструктивното влияние" на Първанов и неговия кръг, който не се е противопоставил на "мошеническите обществени поръчки (и вероятно се е възползвал от тях)" и не е подкрепил твърдо истинските реформи.

На този фон миналата седмица президентът обяви, че е доволен от негативните нападките на САЩ срещу него. "Искам да се разбере, че никога не съм се стремял да се харесам на едно или друго посолство. Обратното би ме разтревожило повече - ако един или друг посланик ме похвали за кадрови назначения или за други мои действия, които произтичат от конституцията". Главнокомандващият избра странна поанта, с която да увенчае 10-годишния си стаж начело на войската.

Но да приземим нещата. Не е ли редно прокуратурата да провери докладите на службите, пращани до главнокомандващия през този период? Няма как да не съдържат информация за корупция. Защо президентът я е затаил?

 
 

Главнокомандващият държеше армията да се ръководи от лоялни лично на него генерали.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional