Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

(Кандидат)президентското шоу на Слави

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Отпадна една от най-големите досегашни въпросителни на кандидатпрезидентската кампания. Да припомня, че за първата от всички вероятни кандидатури, одумвана активно в публичното пространство поне година по-рано от всички останали, имаше следните подточки към големия въпрос : не дали, а чия ще бъде кандидатурата на Меглена Кунева ( като символика).

На Европа?
На Борозу?
На царя?
На интелигентите българи?
На „еврокомисаря на годината“?

Оказа се, че това е кандидатурата на Слави Трифонов, който лансира първото признание за достоверността на намеренията на Меглена Кунева да става държавен глава в своето шоу с твърдението, че това е кандидатурата на „Шоуто на Слави“. Какво символизира неговата персона в българската политика ( понеже той се изживява като фундаментален фактор по такава ключова политическа тема, като избора на български президент), няма нужда да обяснявам.

Абсурден е напънът от страна на сценаристите на това (кандидат)президентско шоу да заклеймят в аванс предполагаемите опити да бъде злепоставяна ( отсега нататък) Меглена Кунева като претендент за най-високия държавен пост. Няма да има нужда. Те вече го направиха. И се чудя, когато говорим за символика, не схващат ли, каква „услуга“ й правят- включително като я обявяват за „жълт картон“ срещу провалените партии? Как да го разбираме: жълт картон срещу жълтата партия, която горещо я подкрепя ли?

Неосъзната подигравка със зрителите и със самата Кунева е не само в този акцент в представянето на достатъчно познатата Кунева, но и направо идиотското питане ( и съответното прехласване) за нейния английски език. Все едно да поканиш плувец и да го питаш дали може да плува. С уж услужливата, но всъщност глупава „четка“за английския, Слави Трифонов ми напомня възторга на едно мургаво девойче ( от онези, които ги омъжват на 14 години), от моята белота: „леле, бате, колко бееел!“. Защото Кунева има достъпна за целия четящ свят надлежно рекламирана биография, от която е видно, че е специализирала в САЩ и Великобритания ( каквото и да било). И това е „най-малкото“ от нещата, които могат да се кажат за този фалстарт.

Най-важното, което политически информираната част от аудиторията разбира от тази интродукция, е в подтекста на онова, за което Слави Трифонов не я попита и така потвърди подозренията, че става дума за (кандидат)президентско шоу с главен сценарист настоящият президент. Защото бягството от оценката на двата мандата на Георги Първанов е издайническо доказателство за подготвяната приемственост на неговото пагубно за България шоу на посредствеността, шикалкавенето, безпринципността и лицемерието. С какво, освен с английския, ще бъде по-различна Меглена Кунева- с това, че сама се оприличава на „куче водач“ ли? Що за порода се оказа в този смисъл досегашният алфа водач на българската талига, който нито веднъж не се озъби на многобройните подмятания на московската „дипломация“ спрямо България като троянски кон на Русия в Европа? Така ли ще ни извозва с Кунева?

Ако това е така, то е по-добре да ни възседне отново някой простоват другар от калибъра на самия Първанов. Поне ще е ясно, както досега, за какво става дума.

Сега остава да се изпълни и условието на розовия ( не заради телефоните, а поради факта, че формално не е член на червената партия) Курумбашев: Кунева да се качи на Бузлуджа, за да бъде припозната и подкрепена от социалистите. Ако довчера това изглеждаше като другарска закачка, след (кандидат)президентското представяне на еврокандидатурата й по пистата на чалгата в българската псевдопублицистика, Бузлуджа вече изглежда като втори подобен, направо задължителен връх на това изтънчено до скъсване лансиране на „независимата“ европейска емблема в кампанията.

Но и без такова самопризнание вече е достатъчно откровено обвързването на Би Ти Ви, където се разпорежда близкият с президента Първанов олигарх Красимир Гергов, за да бъдат направени изводите за Меглена Кунева като проекция на проекта „АБВ“. Щом тази телевизия е готова да заложи така демонстративно на един отделен кандидат, опорочавайки по дефиниция претенцията си за балансиран медиен (въже)играч, явно залогът е преценен като достатъчно голям, за да бъде поет този ангажимент.

Слави Трифонов вече веднъж отрече, че има нещо общо с „АБВ“, но при тази демонстрация, която разобличава и Би Ти Ви, може да си спести опроверженията. Маските са свалени, карнавалът продължава с демаскирани физиономии- това поне е добрата новина!

Блогът на Иво Инджев -

http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional