Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

“Тихата кандидатура” на Меглена Кунева стана официална

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова

Месеци след като в общественото пространство се заговори за “тихата кандидатура” на Меглена Кунева за президент, тя най-сетне я обяви официално в понеделник.

Номинацията й издигна Инициативен комитет, в който участват 53-ма души - хора на изкуството, на академичните среди, общественици, както и представители на Гражданската мрежа към Института за модерна политика. Сред тях са Георги Чапкънов, Даниел Вълчев, Иглика Трифонова, Ирена Комитова, Йоана Буковска, Дони, Коцето Калки, Минчо Спасов, Кръстю Капанов, Мариана Попова, Меглена Караламбова, Любомир Христов, Огнян Герджиков, Теодора Захариева, Чочо Попйорданов, Николай Василев и др.

На официалното представяне на кандидатурата на Кунева в София пристигна и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски. Както и добре познати лица от времето на управлението на НДСВ – Минчо Спасов, Олимпи Кътев, Милен Велчев, Николай Василев, Весела Драганова и други.

Въпреки изобилстващите активисти на жълтата партия, която не влезе в парламента, номинираната Кунева заяви, че не поема партийни ангажименти. "Не търся партийна подкрепа, не изразявам интересите на политици и лобита, не поемам партийни ангажименти. Силата ми е в моята независимост", каза тя.

"Днес започваме един граждански поход за промяна и да посочим личността, която носи знамето на тази промяна – Меглена Кунева". С тези думи, последвани от химна на България, ръководителят на Института за модерна политика Борислав Цеков започна представянето на кандидатурата.

“Тук съм, за да свикам мнозинството на промяната” заяви бившият еврокомисар.

До всеки кандидат трябва да стои по един приятел от детството”

В патетичен стил, както протече и цялото обявяване на номинацията, режисьорката Иглика Трифонова представи бившия еврокомисар като човек “който знае, че бъдещето е в умната икономика”. Трифонова не пропусна да отбележи и предимството на Кунева, че знае английски. “Тя може да общува на езика на световните личности”, добави още режисьорката, която се похвали, че с кандидат-президента са приятели от деца и препоръча да се превърне в практика привличането на близки приятели в бъдещите кампании на политиците.

Ранимият човек” Кунева взела решението след “екзистенциална криза”

“Имам мечта”, цитира Иглика Трифонова знаменитата реч на Мартин Лутър Кинг и продължи мисълта му така: “Имам мечта президент на България да стане човек преживял екзистенциална криза за вземането на това важно решение да се кандидатира за държавен глава, човек запазил своята ранимост”.

"Тук съм, за да свикам мнозинството на промяната, за да се кандидатирам за президент на България", започна пък изказването си Меглена Кунева.

Подтикната от срещите си с българи през последната година, тя запита как се чувстваме сега, има ли повече справедливост и състрадание към хората днес? И продължи: "Видях обезверени лица, не живеем добре, не вярваме, че има справедливост. Говорим за свобода, а по телефоните говорим тихо. Как стана така, че усещаме България на дъното и не се движим напред?”

Позитивна кампания, с акцент на дефицитите

Аз имам своите отговори, продължи бившият еврокомисар. “Имаме поразителни дефицити – на смелост, на реформаторство, на компетентност, на гледане напред, десетилетия напред. Имаме огромен дефицит на самочувствие и свобода. Имаме срамен дефицит на откритост и справедливост”, каза Кунева и добави: “Децата ни бягат в мечтите си, ние бягаме в гнева си”.

“Промяната не се случва, защото сме на грешен път. И съм тук, за да го кажа на глас – жизнено важно е да сменим курса. България се отдалечава от Европа. Тя присъства в ЕС само тялом. Духом се връща в миналото си”, смята кандидатката за президент.

Според нея държавният глава е обединител на нацията и лидер. Има четири предизвикателства, които Кунева смята да постави в центъра на своята работа като бъдещ държавен глава - обедняването, демографският срив, образованието и здравеопазването.

За подкрепа, в това число и финансова, по думите й, разчита само на гражданското общество. Кунева декларира, че ако стигне до балотаж, няма да търси помощ от партии и добави: "Нека гражданите и членовете на партиите сами да решат.

“Влизам в тази битка като кандидат на гражданите”, заяви бившият еврокомисар.

Тя не уточни кой ще бъде вицепрезидентът на гражданите. Отворен остава още и въпросът с президентската й платформа. “Ще търся идеите, мнението и творческите инициативи на хората”, заяви Кунева.

"Няма лява и дясна икономика“, има "политици реформатори и декоратори“

Тя не даде конкретен отговор на въпроса към коя част от политическия спектър принадлежи. С уговорката, че до 2001 година е гласувала “вдясно” и ефектната фраза, че има само два типа политици - “реформатори и декоратори”, бившият еврокомисар обяви, че нейната партия се казва България. "Реформаторите са моето политическо семейство и те са мнозинството на промяната", посочи тя.

“Образованието, здравеопазването, а и икономиката не могат да бъдат вляво и вдясно”, заключи Кунева и обяви, че би подкрепяла силно бизнеса. "Ще бъда президент "за" икономика на свободата и честната конкуренция и "против" монополите и злоупотребата с правата на потребителите", декларира кандидатпрезидентът.

Тя ще предложи честна и прозрачна процедура за попълване на президентските квоти в регулаторните органи, за качествен подбор на висшите магистрати и посланици - без зависимости от лобита и агентурно минало.

Според нея финансовата стабилност в страната трябва да бъде гарантирана, но промяна на Конституцията трябва да има само след съгласие между институциите и бизнеса. Кунева не отговори категорично и на въпроса дали е "за“ или "против“ изграждането на АЕЦ “Белене”, като повтори познатите си тези, че по проекта трябва да има яснота и европейски инвеститор.

Тихото присъствие на царя

“Меглена Кунева е подкрепена от един граждански комитет, всеки гражданин, който пожелае, може да я подкрепи”, така пък обобщи номинацията на Кунева Симеон Сакскобургготски, който присъстваше мълчаливо на номинирането на бившия еврокомисар, без да се включва в хвалебствията и Инициативния комитет.

“Да не забравяме и друго – че общинските и местните избори са също много важни и там също трябва да се положат големи усилия”, заяви още бившият премиер.

Сакскобургготски посочи, че подкрепя Кунева, за да има “уважение към всички, че е важно да се гласува "за”, а не "против”, да не се търсят интриги и да не се създават някакви интересни игрички”. "Гледаме сериозно на нещата”, добави той.

"Меглена Кунева най-вече е човек, запазила е човешкото в себе си и в политиката е правилно това да го има”, посочи Сакскобургготски.

Той не отговори на въпроса дали с издигането на Кунева за президент може да се говори за възраждане на тройната коалиция.

Попитан, кои партии биха подкрепили бившия еврокомисар, той каза: "Не съм гадач”.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional