Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Собственици на незаконни вили край яз. Ивайловград “изпълзяха“ и обжалват събарянето

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Десислава Лещарска

“Сто и един собственика на незаконни вили и строежи край язовир Ивайловград изпълзяха от дупките си и в момента обжалват заповедите за събаряне на обектите им“, съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевлениев. Във вторник той и екоминистърът Нона Караджова представиха окончателните резултати от извършените съвместно проверки за незаконно строителство край 53 язовира публична държавна собственост. Събитието се състоя в заведение на брега на яз. Искър, чиито строителни книжа са проверявани наскоро и собствениците решили да поканят министрите.

На 27 от инспектираните водоеми не са открити никакви нередности. Близо 1500 постройки са били обект на проверката – около 750 от тях се оказаха нередовни. За 140 от сградите обаче собствениците са представили актове за узаконяване или се оказват държавни имоти, строени преди 1984 г. Така са издадени 527 заповеди за събаряне на строежи, но само 1/10 от тях са изпълнени. Причината е, че премахването е започнало в края на 2010 г., а самата процедура изисква време, обясни Плевнелиев. Според него 58 съборени незаконни строежи не е никак зле.

Рекордьор по нарушение е яз. Ивайловград, където Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е проверила 195 обекта, от които 169 се оказали незаконни и ДНСК е наредила да бъдат срутени. Въпреки че заповедите са срещу неизвестен извършител на незаконното строителство, 101 от сградите бързо си намерили собственици, които се легитимират като такива и обжалват събарянето на имотите им.

Плевнелиев заяви, че казусът е доста интересен за Националната агенция по приходите (НАП) и е добре тя да провери тези хора.

Повече от половината заповеди за премахване се обжалват. Собствениците пробвали всякакви юридически трикове за спасяване на имотите си – чрез подаване на жалба в последния момент, прехвърляне на друго лице, което започва обжалването наново, чрез протестиране на начина на изпълнение на заповедта за събаряне и други правни хватки, обясни шефът на ДНСК Милка Гечева. Тя обаче коментира, че каквито и номера да правят тези собственици, техните имоти ще бъдат съборени, тъй като след 2003 г. няма абсолютно никаква възможност за узаконяване на нередовни строежи.

Повече половината съборени сгради са край яз. Ивайловград, но сред тях не са масивните вили, показани на снимките на НАП, правени с хеликоптер. Срутени са малки вили, бунгала, бараки, басейни, огради, гаражи и други пристройки, строени без разрешително. 

В класацията на язовирите нарушители следват "Кърджали" със 130 незаконни обекти от общо проверени 159, както и яз. "Искър" със 110 незаконни от проверени 329 строежа.

Министър Караджова обясни, че нейни служители са проверявали собственици на имоти край язовирите за нарушения на екологичното законодателство. На 20 от водоемите не са открити нередности, а на останалите – 96 нарушения. Най-често става въпрос за неправомерно изхвърляне на битови и строителни отпадъци, незаконно водоползване или изливане на отпадна вода в язовира. Министър Караджова побърза да успокои гражданите, че нито едно от нарушенията не е навредило на питейната вода. Освен това повечето от нередностите вече са отстранени. Седем-осем язовира се оказали без учредена санитарно-охранителна зона, каза Караджова и уточни, че в момента текат процедурите по обособяването им. Сред тях са Дяково, Тича, Камчия, Ясна поляна, Ястребец, Белмекен и др.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional