Свободата днес и тук 23 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Падат рейтингите на Борисов, както и на партията и правителството му

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 

Рейтингите на Бойко Борисов, на правителството и на ГЕРБ падат. Това показват данните от социологическо проучване на "Алфа рисърч", представени в сряда.

Положителните оценки за премиера намаляват с 5% до 35%, а отрицателните се увеличават с 6% до 35%.

Продължава и тенденцият за спад в подкрепата към ГЕРБ. Ако изборите се проведат днес за партията на Бойко Борисов биха гласували 24 процента от избирателите, при 26 на сто през февруари.

Одобрението на правителството спада до 19 процента, а неодобрението се повишава до 41 процента.

Боряна Димитрова, управител на агенцията, съобщи, че най-критични към работата на правителството са хората с по-ниски доходи, възрастните, жителите на по-малките населени места. Нарастват обаче негативните оценки и сред частните собственици, хората със свободни професии и представителите на средната класа в областните центрове.

Според Димитрова потенциален ресурс на управляващата партия е високият рейтинг на Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева и някои кметове.

Проучването е направено сред 1012 пълнолетни граждани чрез стандартизирани интервюта по домовете на анкетираните.

Висок икономически песимизъм

Изключително висок остава икономическият песимизъм – както на макроравнище, така и в личен план. Спрямо декември се влошават оценките не само за актуалното състояние на страната и домакинствата, но и намаляват двойно очакванията за скорошно подобрение (от 38 на 19%).

73% не виждат икономическо оживление, 78% продължават да ограничават потреблението си, които са два важни фактора за продължаващо прокризисно поведение и страхове, коментират от "Алфа рисърч".

ГЕРБ запазва подкрепата си сред избирателите, които отчитат икономическо подобрение. Губи сред тези, които смятат, че положението им се влошава. Не успява да удържи позиции и сред потенциалната средна класа, за която условията за икономическо и професионално развитие са много важен фактор в едни избори.

Меглена Кунева влиза в кампанията с висока подкрепа

Според 28 процента от анкетираните е добре Бойко Борисов да се кандидатира за държавен глава, а 66 на сто са на мнение, че той трябва да остане министър-председател.

33 процента виждат в такава кандидатурата поемането на нови по-високи

отговорности, но 60 на сто смятат, че това е бягство от отговорностите на премиер в страната.

Меглена Кунева влиза в кандидатпрезидентската кампания с относително висока подкрепа на избирателите. 34 процента от анкетираните изразяват положително отношение към бившия български еврокомисар, 46 процента - неутрално, и 20 на сто - отрицателно, съобщи Боряна Димитрова.

По думите й позитивните нагласи идват в значителна степен от симпатизанти на други политически партии - основно БСП и ГЕРБ, и в по-малка степен - на "Синята коалиция".

Предизвикателство пред Кунева е дали ще успее да задържи тези гласовe, или те ще се върнат при собствените партийни кандидатури в процеса на изостряне на предизборната кампания, коментира социологът. Според Димитрова в момента оценките на Кунева са като за личност, тепърва ще бъде оценяван проектът, който тя ще представи и олицетворява.

Във всички случаи включването в президентската кампания дори само на известните досега претенденти - Волен Сидеров, Меглена Кунева, кандидат на "Синята коалиция", прави на практика невъзможно излъчването на държавен глава на първи тур, ако ДПС

не подкрепи кандидат на най-голямата политическа сила - ГЕРБ, посочи управителят на агенцията.

Според Димитрова най-демотивиращо за избирателите действа усещането за целенасочено протакане и задкулисни договорки. Поради това забавянето на номинациите в едни мажоритарни избори, каквито са и президентските, и кметските, не носи преимущества, а напротив - негативи за политическите сили и кандидати, посочи социологът.

В края на мандата намалява броят както на най-големите привърженици на президента Георги Първанов (до 28 процента), така и на критиците му (до 27 процента), сочат данните от проучването. В отношението към президента доминира липсата на строго определена позиция (45 процента) - един от факторите, които обуславят и леко безличния облик на президентската институция за мнозинството от българите, коментира Димитрова. Най-критични са привържениците на "Синята коалиция" и "Атака", а най-позитивно настроените - симпатизантите на БСП, макар отношението сред тях постепенно да се поляризира, добави управителят на агенцията.

БСП и Синята коалиция с лек ръст

Според проучването БСП стабилизира и леко подобрява позициите си. Намаляват декларираните намерения за подкрепа на ДПС и слабо се повишават за "Синята коалиция".

След трудните преговори за общи кандидати и решението за вътрешни избори, лидерите на "Синята коалиция" също губят част от доверието към себе си - най-вече на избирателите от големите градове в активна възраст, които вероятно са очаквали заявяването на по-ясна и силна алтернатива, коментира Димитрова.

Лидерите на всички основни политически сили бележат по-голям или по-малък спад в доверието. Изключение в тази тенденция прави лидерът на БСП, който има лек ръст в личния си рейтинг (16 процента). Най-значим е спадът при Волен Сидеров, чиято подкрепа намалява от 10 на 6 процента.

Спадът се дължи основно на нарасналите след последните скандали критични настроения сред избирателите на ГЕРБ и доскорошни симпатизанти на "Атака", коментира Димитрова.

Твърде нисък по думите й остава и рейтингът на Ахмед Доган, към когото от февруари насам нарастват критичните настроения сред избирателите на ДПС.

Срив на доверието към Мирослав Найденов

Най-значим е спадът на рейтинга на земеделския министър Мирослав Найденов. Покачване на отрицателните оценки има и при Трайчо Трайков. При него обаче има и ръст на положителните оценки.

Лек спад бележат и крайните критични оценки за Симеон Дянков, който продължава да е министърът с най-малко подкрепа сред гражданите.

Безспорен фаворит сред министрите в кабинета е Росен Плевнелиев, който досега неизменно се оценява като най-успешния министър.

С подобряващи се позиции и положителни оценки сред избирателите са Николай Младенов, Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Свилен Нейков и Сергей Игнатов.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional