Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Окончателно са оправдани полицаите по делото за смъртта на Чората

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов

След 4-годишно лутане през трите съдебни инстанции, няколко противоречиви експертизи и мистериозно загубени веществени доказателства, емблематичното дело срещу петима благоевградски антимафиоти за смъртта на Ангел Димитров – Чората приключи с оправдателни присъди. Преди близо две години вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че подсъдимите са напълно невинни, а премиерът Бойко Борисов дори даде директно указание на ВКС – да вземе "правилното решение".

Чората почина през 2005 г. в центъра на Благоевград при акция по задържането му на спецчасти в рамките на операцията ″Респект″. Смъртта му предизвика силен обществен шум, тъй като МВР укри случая и впоследствие обяви, че Димитров е починал от стрес при вида на маскираните полицаи. След това се стигна до разследване, тъй като тогавашният вътрешен министър Румен Петков промени мнението си и се разграничи от действията на служителите си.

В четвъртък Върховният касационен съд (ВКС) огласи окончателното си решение по заплетения казус, според което униформените нямат никаква вина за случилото се. Магистратите са възприели изцяло тезата на защитата, че смъртта на Чората е причинена от позата на тялото му при ареста, хронични заболявания на белите дробове и сърцето, употреба на кокаин, както и от "умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия".

Решението на ВКС е подписано с особено мнение от председателя на състава съдия Пламен Томов. Това са първите оправдателни присъди, които бившите ченгета Мирослав Писов, Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски и Иво Иванов чуват, откакто бяха изправени пред съда. Досега петимата бяха осъждани общо четири пъти (два пъти от Софийския военно-окръжен съд и два от Военно-апелативния), като според последното решение на магистратите с пагон Писов трябваше да лежи 9 години в затвора, а останалите – по 8.

Полицаите не действали умишлено и били с нарушени права

Според съдиите Томов, Блага Иванова и Пламен Петков от ВКС обаче "субективното отношение на подсъдимите към смъртта не сочи на умисъл (пряк или евентуален), което е видно от причината за смъртта". Съдиите пространно цитират заключенията от последната експертиза, изготвена по делото, която многократно бе оспорвана от адвоката на семейството на Чората Васил Василев, тъй като нейни автори бяха медици от Военно-медицинската академия (ВМА), които не фигурираха в списъка с одобрени от съда вещи лица и бяха определени еднолично от шефа на болницата ген. Стоян Тонев.

Магистратите аргументират решението си и с допуснато от Военно-апелативния съд "неотстранимо съществено процесуално нарушение, касаещо правата на подсъдимите, което може да бъде преодоляно единствено чрез тяхното оправдаване". Цитира се обвинителния акт, в който е записано, че петимата антимафиоти нанесли множество удари на Димитров, докато той все още бил изправен, но след като паднал на земята веднага се отдръпнали. В последната осъдителна присъда на магистратите с пагон обаче било записано, че полицаите са продължили да бият арестанта и след свалянето му на земята.

"Такова изменение на фактическото обвинение е процесуално недопустимо и освен, че е съществено процесуално нарушение от категорията на абсолютните, представлява и нарушение на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, изискващ "всяко лице, на което е предявено съответно обвинение, да узнае характера и причините на обвинението", мотивира се ВКС.

Връщането на делото "би нанесло вреда на доброто правосъдие"

Магистратите се позовават на конвенцията още веднъж в решението си, когато се аргументират защо няма необходимост делото да бъде върнато за пореден път на долната инстанция. Според съда това "би влязло в противоречие с принципа на "разумния" срок по смисъла на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, а това несъмнено би нанесло вреда на доброто правосъдие". ВКС оповести това свое решение 2 месеца след изтичането на "препоръчителния" срок за произнасяне на тази инстанция.

В особеното си мнение към присъдата председателят на състава Пламен Томов обаче уточнява, че не споделя решението "в редица отношения". Според него приключването на делото на този етап е преждевременно.

"Това поначало е процесуално недопустимо, когато е констатирано съществено нарушение на процесуалните правила и се приемат нови фактически положения. В такива случаи новото разглеждане на делото е необходимо, за да бъде спазено разделението в правомощиятта между ВКС и съответния въззивен съд", аргументира се съдия Томов.

Той категорично се разграничава от мнението на двамата си колеги, че приемането на новото обстоятелство от втората инстанция, че подсъдимите са продължили да налагат Чората и след като е паднал, е нарушение, тъй като не е описано в обвинителния акт.

"Според мен изобщо не може да се говори за такова нарушение, защото ВКС – ІІ наказателно отделение е отрекъл наличието му. Точно това пренебрегва в своето мнозинство сегашният състав на ВКС, като посочва различието във фактите между обвинителния акт и въззивното решение", пише още председателят на състава.

Отказът от нова експертиза пречи на разкриването на истината

Съдия Томов остро критикува и отказа на колегите си да назначат т. нар. арбитражна експертиза за причините за смъртта на Чората, при положение, че по делото досега са приложени три диаметрално противоположни заключения. Първоначалната аутопсия, лансирана лично от ексминистъра Петков установи, че Димитров е починал заради стреса от ареста и кардиогенния шок, причинен от злоупотреба с кокаин.

След това покойният проф. Стойчо Раданов бе категоричен, че до леталния изход се стигнало след удар в тила, а накрая експертите от ВМА повторно оневиниха полицаите, като отново подчертаха дебело, че Чората е злоупотребявал с кокаин.

"Мнозинството от сегашния състав пропусна възможността да бъде изяснен този централен за отговорността на подсъдимите въпрос, като укаже поне минималното за осигуряване на резултат от назначаването на т. нар. арбитражна експертиза: да е нова, членовете й да бъдат най-малко седем, да включва освен съдебни медици, специалисти още от областите в медицината, дали повод за възникналите спорове и никой от тях да не е медицинските заведения, излъчили до сега участвалите", обяснява в края на особеното си мнение съдия Томов.

След публикуването на окончателната присъда по делото роднините на Ангел Димитров обявиха, че ще заведат дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). Оправданите полицаи пък очаквано коментираха, че "истината е възтържествувала".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional