Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Поскъпването на газа ще е под 7%, на парното – с 3-4 на сто

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   

 

От 1 юли вероятно поскъпването на природния газ ще е по-малко от исканото от “Булгаргаз“ 7 процента, при топлофикациите повишението на цените ще е с 3-4 процента, а тарифите на тока ще се увеличат между 1.2 и 1.7 процента като нощната ще бъде леко вдигната, а дневната – намалена. Това съобщи в петък пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев след общественото обсъждане на последния вариант на цените на тока преди окончателното им приемане..

По-рано през деня общественият доставчик “Булгаргаз“ внесе заявление с цени малко по-ниски от прогнозираните преди месец 7.12 на сто. Исканото от държавната компания увеличение е с 36.78 лв. до 568.92 лв. за 1000 куб. м без ДДС за третото тримесечие на годината или 6.91% спрямо сегашната цена.

От думите на Семерджиев обаче стана ясно, че комисията ще опита да намали поскъпването на цената под заявеното от “Булгаргаз“. Тъй като топлофикациите основно ползват природен газ за производството на топлинна енергия, то сегашното увеличение на цената на суровината ще се отрази върху техните тарифи, тъй като априлското поскъпване на газа не бе взето предвид от ДКЕВР.

Трябва да разгледаме данните - котировките на горивата и курса на долара и да видим доколко поисканото от “Булгаргаз“ повишение на цената на синьото гориво с около 7 на сто е достоверно, посочи Семерджиев.

ДКЕВР вече обсъди прогнозно увеличение между 1 и 10 на сто в цените на топлоенергията, правени обаче по действащата стойност на газа. въпреки това, по думите на Семерджиев, не се очаква съществена промяна в плановете на комисията за повишение на цените на топлинната енергия Ако има някъде увеличение, то трябва да се гледа не само като процент, но и като цени - най-голямо увеличение предстои само в Русе (18 на сто), но и там предстои да се преразгледат данните, обясни регулаторният шеф.

При цените на тока в периода 1 юли 2011 – 30 юни 2012 г. Семерджиев остава на позициите за повишение от 1.22 на сто средно за клиентите на Е.ОН, от 1.37 процента – за потребителите на ЧЕЗ, и средно 1.7% - за абонатите на ЕВН. Ще има леко завишаване на нощната тарифа и леко понижаване на дневната, посочи председателят на ДКЕВР.

Засега не стои въпросът за плащане на такса “електромер“, но е нормално потребителите да заплащат такса за капацитета на мрежата, допълни той..

В същото време на общественото обсъждане представители на профсъюзите в ЧЕЗ заявиха, че заради задържане на увеличението на цените на тока, в дружеството вече са съкратени 2000 души. Ако цените не се увеличат, не може да се запази този отрасъл истински функциониращ, не може да се рехабилитират съоръженията и да се задържат на работа хората, смятат синдикалистите.

Семерджиев обаче им отвърна, че дружеството не използва напълно признатите му в цените инвестиции и трябва да промени политиката си в това отношение.

Анжелика Цокова от гражданско сдружение ДНЕС заяви за пореден път позицията на организацията, че не бива да бъдат повишавани цените както на ток, така и на парно, защото доходите на населението са изключително ниски.

 

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional