Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Все по масови протести и външен натиск поставят Лукашенко в задънена улица

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   

 

Русия засили натискът си върху Беларус, като съкрати повече от два пъти доставките на електроенергия за бившата съветска република. Така Москва се опитва да си получи от Минск дължимите 54 милиона долара, съобщава британският "Файненшъл таймс".

Вестникът се позовава на беларуската информационна агенция "Белта", според която реският износител на електроенергия "Интер РАО" е заплашил да прекрати доставките съвсем на 19 юни, ако дотогава сумата не бъде изплатена. Руският доставчик осигурява 12 на сто от нужната на Беларус електроенергия.

В миналото Русия не веднаж е била обвинявана, че използва енергийните доставки като политически инструмент за връщане на бившите съветски републики в сферата на влияние на Кремъл. "Не става дума за политически изводи, а за обикновена търговска операция", казва този път руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от "Файненшъл таймс".

Освен това обаче за първи път откакто икономическата криза в Беларус се изостри режимът на президента Анатолий Лукашенко се сблъска тази седмица и с масови граждански протести. Във вторник около 1500 собственици на автомобили, аплодирани от пешеходците, блокираха за два часа един от централните булеварди на столицата Минск в знак на протест срещу рязкото повишаване на цените на горивата с 31 %. Промени се и формата на протестите – сега те преминават без лозунги и трансперанти, лишавайки по този начин пазителите на реда от възможността да използват сила. Същевременно режимът е поставен на все по-силен натиск отвън. Западът изисква реформи в замяна на евентуални кредити, Русия намалява доставките на електроенергия.

На фона на редките за тази страна публични акции на протест президентът Лукашенко нареди да бъде отменено повишението на цените на горивата, обявено във вторник, пише "Файненшъл таймс". Според изданието икономическата криза в Беларус е провокирана от това, че през миналата година Лукашенко рязко увеличи държавните разходи в навечерието на президентските избори, донесли му четвърти мандат.

Преди кризата опозиционните прояви далеч не бяха масово явление, но недоволството от нарастването на цените може да породи много по широко протестно движение, прогнозира вестникът. Усещайки опасността, президентът призова за сдържане на ръста на цените и за съкращаване на разходите в министерствата. Той се опита да отклони гнева към правителството, като нарече повишението на цените "недопустимо".

Според "Файненшъл таймс" обаче, за да възстанови контрола върху икономиката, Лукашенко ще бъде принуден да предприеме неприятни стъпки. Например, в замяна на кредит от Евразийската икономическа общност (включваща Русия, Украйна, Беларус, Армения, Молдова и бившите съветски републики в Централна Азия – бел. ред.) да разпродаде държавна собственост на стойност 7.5 милиарда долара, значителна част от която може да се окаже в руски ръце. Както и да проведе сериозни икономически реформи. Ако от своя страна и МВФ предостави кредит на Беларус, то очевидно ще бъде в замяна на икономически реформи.

Към всичко това се добавя и натискът от САЩ и ЕС, които искат от Лукашенко да прекрати политическите репресии. Междувременно приватизацията може да отслаби властта на президента – режимът досега уволняваше от държавните предприятия, всеки който се осмеляваше да се противопостави на Лукашенко, пише "Файненшъл таймс".

Икономиката на Беларус тръгна стремително надолу през март, последваха потребителска треска и опашки пред обменните бюра. Паниката за кратко бе изместена от шока от взрива в минското метро, отнел живота на 12 души. В края на май обаче първото повишение на цените с 20 % и едновременното падане на стойността на беларуската рубла с 55 %, доведе според съобщения в опозиционни интернет издания до спонтанни протести във фабриките.

Докато експертите свързват кризата с командната система на управление на икономиката, която в миналото оцеляваше само благодарение на субсидиите от Русия, самият Лукашенко обвинява за всичко "чужбина", пускайки саркастични забележки по адрес на "руския брат", пише германският "Франфуртер алгемайне цайтунг". Вестникът отбелязва, че Русия наистина играе двойнствена роля – скоро след като в Минск бе подписан договор за предоставяне на Беларус на 3 милиарда долара руски кредит, последва съкращаването на електродоставките наполовина, заради дълг от 54 милиона долара.

Формата на протестите, която се промени след жестокото смазване на акциите в края на миналата година, поставя пазителите на реда в задънена улица, пише германският вестник. Например, блокиралите във вторник булеварда недоволни шофьори просто отвориха капаците на двигателите си, правейки се, че отстраняват повреда. В сряда вечер пък събралите се в центъра на града множество младежи се държаха така сякаш са срещнали стари приятели – пушеха, смееха се, свиреха на китари и пееха.

Милиционерите стояха в нерешителност отстрани, очевидно разсъждавайки може ли събирането на толкова хора без лозунги и трансперанти да бъде квалифицирано като неразрешена демонстрация, пише в заключение "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional