Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БСП иска мораториум върху добива на шистов газ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   

 

Коалиция за България настоява да бъде наложен мораториум върху всички действия за проучване за шистов газ у нас и да бъде възложена независима експертиза на български учени. В противен случая от левицата възнамеряват да инициират местни референдуми по въпроса. Това заявиха пред журналисти в парламента депутати от Коалиция за България.

Ако са верни информациите, днес изтича срокът за подписване на договора с американската фирма „Шеврон“, спечелила търга за търсене и проучване за шистов газ на територията на България, посочи Георги Божинов. Той отбеляза, че при подписването държавата ще получи бонус от 30 млн. долара, а компанията ще има право при откриване на шистов газ да получи право на концесия.

Божинов посочи, че искат да бъде наложен мораториум върху подписването на договора, плащането на бонуса и започването на проучванията, докато не бъде направена експертиза от български учени.

Той отбеляза, че е провел консултации с български учени и не само добивът на шистов газ е опасен, но и проучванията. Той обясни, че в сместта, с която се атакуват подземните слоеве, има вода, пясък и токсични вещества. Методът на проучване е опасен, както за замърсяване на подпочвените води, така и за предизвикване на земетресения, отбеляза Божинов. Затова, по думите му, в САЩ подобни проучвания се извършвали само на територии, на които няма живот, т.е. в пустините.

Ситуацията в България е уникална, защото над шистовия газ, който се предполага, че е в недрата на една четвърт от територията на страната, е разположено най-голямото подземно сладководно тяло на територията на страната, посочи Божинов. То е в непосредствен обмен с всички повърхностни, в т.ч. и питейни, води от Янтра, Разград, Търговище, Нови пазар, Шумен, Добрич, „Албена“, Варна, отбеляза той.

Настояваме МОСВ да възложи независима експертиза преди започване на всякакви проучвания, каза колегата му Янаки Стоилов. Ако това не се случи, ще инициираме местни референдуми, добави Петър Димитров. Не бих искал за 30 млн. долара да продадем бъдещето на нашия народ, каза той.

Офертата на „Шеврон“ за добив на шистов газ у нас е без аналог в българската история. В момента преговаряме за условията по разрешението на американската компания за проучване на шистов газ в Нови Пазар, коментира енергийният министър Трайчо Трайков преди седмица.

Според него добивът на шистов газ е шанс за Европа да стане енергийно независима.
Министърът прогнозира, че това ще предизвика реакция на традиционните играчи на енергийния пазар.

 

От: http://www.vsekiden.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional