Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Оправдан по делото "Чората" се оказа активист в сдружение на Румен Миланов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов

Съпругата на Мирослав Писов е сред учредителите на "Национално движение Гражданска сигурност"

 

Оправданият преди ден по обвинение за умишленото убийство на Ангел Димитров – Чората бивш антимафиот от Благоевград Мирослав Писов е активист на създаденото в края на миналата година сдружение "Национално движение Гражданска сигурност", научи Mediapool от източници в МВР.

За председател на сдружението в края на март лично се обяви бившият съветник по националната сигурност на премиера Бойко Борисов и сегашен шеф на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) - Румен Миланов.

Проверка на Mediapool в информационната система "Дакси" установи още, че съпругата на Писов - Биляна, е вписана в делото на сдружението като член на управителния съвет, оглавяван от Миланов. Самият Мирослав Писов не бе открит за коментар, тъй като не отговаряше на мобилния си телефон.

Името на шефа на БОРКОР пък още стои в регистъра като председател, въпреки че ден след представянето на движението, той обяви, че вече е започнал процедура по напускането му. Причината бе, че като заемащ пост в изпълнителната власт Миланов няма право да управлява неправителствени организации, каквато се явява "Национално движение Гражданска сигурност". Тази забрана ясно е разписана в член 19, алинея 6, точка 4 от устройствения Закон за администрацията.

Информацията, че семейство Писови е пряко ангажирано с дейността на сдружението, основано под егидата на Миланов, е допълнителен детайл в отношението към хода на делото "Чората", което демонстрираха преди близо две години лично премиерът Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов.

По време на протест в края на лятото през 2009 г. в защита на петимата подсъдими полицаи в Благоевград МВР шефът обяви категорично, че те са невинни, независимо, че процесът все още се гледаше на втора инстанция от Военно-апелативния съд.

"Аз бях длъжен да дойда в Благоевград, защото всеки можеше да бъде на тяхно място. Те са изпълнявали служебните си задължения, имало е разписан план, но се получи най-лошото при провеждането на тази полицейска операция, но тези полицаи не са отишли с цел умишлено убийство. Убеден съм, че на следваща инстанция подходът ще бъде по-задълбочен и ще се анализират всички факти", заяви пред протестиращите Цветанов.

За оправдаването на петимата полицаи Писов, Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски и Иво Иванов след него се обяви и премиерът. Тогава Борисов изрази надежда, че когато делото стигне до Върховния касационен съд (ВКС), магистратите ще вземат "правилното решение".

В четвъртък ВКС съобщи след 3-месечно мислене, че петимата окончателно са признати за невинни, тъй като няма данни умишлено да са умъртвили Димитров. В решението си съдиите цитираха заключенията на последната съдебно-медицинска експертиза, изготвена по делото, според която Чората се е задушил при ареста си, защото имал хронични заболявания на белите дробове и сърцето, употребявал кокаин и имал "обща охраненост" и "анатомично по-къса шия".

Оправдателната присъда, постановена от ВКС, бе подписана с особено мнение от председателя на състава Пламен Томов. В мотивите към него магистратът бе написал, че не споделя решението "в редица отношения" и според него приключването на делото на този етап е преждевременно и "процесуално недопустимо".

Като причина за становището си съдия Томов посочи факта, че по делото са изготвени три диаметрално противоположни експертизи, които оставят отворен въпроса за отговорността на петимата полицаи. Според магистрата е било наложително да бъде възложено ново арбитражно изследване за причините за смъртта на Ангел Димитров, в което да не участват медиците, които досега са давали заключения по казуса.
 

За изхода на процеса решаващо се оказа мнението на петима лекари от Военно-медицинска академия, които бяха определени лично от шефа на болницата ген. Стоян Тонев, въпреки че не фигурираха в списъка с одобрени от съда вещи лица.

 

 

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional