Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Патоанатомите разколебават обвинението по делото "Белнейски"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Йордан Велев

 

Смъртта на сестрите е настъпила 3 дни след изчезването им, а не същата нощ

 

Смъртта на сестрите Росица и Христина Белнейски е настъпила на 31 януари, а не в нощта на изчезването им – 28 януари, заяви в петък пред съда доц. Мария Грозева, ръководител на експертния екип, назначен от съда. В обвинителния акт се сочи, че тяхната смърт е настъпила именно в нощта на изчезването.

Показанията на експертите разколебават тезата на прокуратурата, защото основният обвиняем Лазар Колев няма алиби за вечерта, когато момичетата са изчезнали, но има за следващите няколко дни.

Грозева заяви, че показаните пред съда като веществени доказателства блуза, боди, бельо не са били върху телата и не са изследвани, когато е правена експертизата. Тя потвърди, че върху трупа на Христина е имало къси чорапи, в единия от които са открити няколко пръстена. Експертът заяви, че по чорапите е имало зацапване като че е ходено по терена.

И пред съда Грозева посочи, че все още се виждат полепналите клечици по чорапите. Експертът каза също, че момичетата са намерени без връхните им дрехи – якета, които й сега липсват сред веществените доказателства.

Основна опора за датирането на смъртта, според нея, са послесмъртните петна. При обръщането на труповете, те са се преместили, а това не може да стане след повече от едно денонощие.

Доц. Мария Грозева обясни още, че след 24 часа послесмъртните петна са фиксирани. При обръщане на трупа те не се преместват. Трупът на Христина е намерен по очи, а има такива петна и по гърба.

Според Грозева смъртта на двете момичета е настъпила не повече от 24 часа преди 8.00 часа на 1 февруари, когато е започнала аутопсията. По искане на защитата на Лазар Колев беше предявена и метеорологичната справка за 31 януари, когато са намерени телата.

Температурата през нощта е била минус 15 градуса, през деня плюс 9, тихо без валежи, с 2 см снежна покривка. След изслушването й, доц. Грозева каза:

"Ако труповете са престояли на това място дълго време при тези условия, трябваше да са замръзнали. И след това при престоя им в секционна зала да има размразяване. Ние нямаме данни за това. Труповете не са замръзвали. Това означава, че престоят им там не е бил дълъг. Те са пренесени там”.

В тази ситуация основните козове на прокуратурата срещу Лазар Колев са, че по двете сестри е открит генетичен материал на Лазар Колев, както и показанията на Владимир Савов – Иширковеца. Съкилийникът на Колев заяви пред съда, че той му разказал как е убил двете момичета.

Спор на експертите от какво са загинали сестрите

Показания пред съда даде и член на експертния екип, изготвил втората експертиза по делото. Ръководител на този екип бе покойния проф. Стойчо Раданов, който почина при будещи съмнение обстоятелства, като официалната версия за смъртта му е самоубийство. Според д-р Александър Минчев, един от медиците от екипа, сестрите са починали вследствие на пътно-транспортно произшествие.

В съдебната зала бе припомнено предположението и на проф. Раданов, че Белнейски са били блъснати от голям автомобил, най-вероятно джип. Двама от медиците, работили по втората експертиза - д-р Александър Минчев и доц. Йордан Калчев, бяха категорични, че уврежданията, констатирани в областта на половите органи на Росица и Христина, са причинени от тъп предмет, може би бутилка.

Те мотивираха своите мнения за случила се катастрофа с факта, че тежките травми и при двете са в лявата им част. Експертите заявиха, че при така описана катастрофа не е възможно по автомобила да няма повреди или следи от това.

Тази експертиза е подписана с особено мнение от участвалите и в първата - д-р Ангел Фингаров и д-р Борис Пеев, според които причина за смъртта на сестрите е физическо насилие.

Експертите, изготвили третата експертиза по случая "Белнейски", отхвърлиха обаче възможността сестрите да са загинали при катастрофа. Според тяхното мнение е трудно да се установи механизмът на нанасяне на травмите по телата, както и последователността.

Вероятно раните са получени от множество удари или от твърди предмети, посочи доц. Петко Лисаев. По неговите думи не могат да се посочат обективни данни за травми от пътно-транспортно произшествие. По време на изготвяне на експертизата през 2009 г. е имало свидетелски показания, че едната сестра е скочила в движение от автомобил и експертите не изключват черепно-мозъчната травма по главата да е получена така. Имаме известно основание, но не много категорично, да смятаме, че смъртта на Росица Белнейска е настъпила малко по-рано от тази на Христина, каза доц. Лисаев.

Като период на настъпване на смъртта на сестрите експертите обаче определят възможна давност до 3-4 дни от намирането на телата, като посочиха, че във всички съдебно-медицински експертизи може да се допуска грешка по този показател.

Не може да се определи и дали нараняванията в областта на половите органи на сестрите са причинени от полов акт или друго проникване с предмет.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional