Свободата днес и тук 23 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сигнали за ДПС-манипулации на вътрешния вот на Синята коалиция

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   

 

В избора на президент и столичен кмет на десните се включи и червеният претендент за “Московска“ 33

 

За опити от страна на хора на ДПС да манипулират във Варна вътрешния вот за номинация на кандидатите на Синята коалиция за президент и столичен кмет съобщиха в неделя от Районната избирателна комисия на сините в крайморския град и председателят на ДСБ във Варна Димитър Камбуров. За опасност от манипулации предупреди още при отварянето на изборните секции лидерът на ДСБ Иван Костов.

За президентската номинация на Синята коалиция се борят Румен Христов от СДС и Светослав Малинов от ДСБ, а за участие в битката за кмет на столицата спорят Владимир Кисьов от СДС и Прошко Прошков от ДСБ. Във вота се очаква да се включат около 300 хил. души, които могат да гласуват на 670 места в страната, основно училища. Изборните секции отвориха в 8 часа и ще приемат бюлетини до 20 часа. Провеждането на предварителните избори ще струва на Синята коалиция около 50 хил. лв.

Според информация на Mediapool опитите за манипулация са разиграни от варненските организации на СДС и Движението за права и свободи.

Запознати твърдят, че една от централните фигурни на демократичния съюз в морската столица Валентин Станев, заедно с брат си Янко Станев, който пък е областният лидер на ДПС в града, са организирали групи роми, които да гласуват за кандидатурата на Светослав Малинов (ДСБ). Целта на братята, играещи централна роля в местните две структури на партиите, била по този начин да “прехвърлят” отговорността за изборните манипулации върху тъмносинята партия.

За разиграването на подобна схема алармираха и симпатизанти на ДСБ Красна Поляна. По тяхна информация гласуващите към момента роми в секциите в столичния квартал били организирани още миналата седмица от СДС. “Как изведнъж смениха предпочитания кандидат остава загадка”, обясниха запознати.

В ранните следобедни часове стана известно, че компактни групи роми са били водени да гласуват и в избирателната секция във варненския квартал "Владиславово".

От щаба на СДС в града обаче отричат да имат сигнали за нередности при провежданите вътрешни избори. "Нямаме никакви официални сигнали за манипулация на вота", каза председателят на СДС- Варна Цанко Цветанов.

За такава опасност обаче алармира още сутринта Иван Костов. Лидерът на ДСБ и съпругата му Елена бяха първите гласоподаватели в 50 ОУ "Васил Левски" в столичния кв. "Драгалевци" Надеждата, че гласът му ще даде летящ старт на единния кандидат на Синята коалиция за президент и за кмет на София на реалните избори през есента, изрази пред журналисти Костов.

Той припомни, че е призовал в десния вот да се включат също така премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов, но поиска от държавните мъже да се въздържат от кампания и да не използват предварителните избори на десния съюз за агитация в полза на едни или други кандидати.

Костов изрази очакване, че в днешните избори ще се включат повече хора, отколкото е членската маса на СДС и ДСБ. Мотивацията да дойдат пред урните е отговорността да излъчат кандидат на Синята коалиция, посочи той.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пусна бюлетина в избирателната секция в 9-а Френска езикова гимназия в София. Той призова партньора си ДСБ да оттегли заместник-министрите си от кабинета на Бойко Борисов, ако иска да е истинска опозиция, коментирайки подкрепата, която преди дни премиерът и вътрешният министър Цветан Цветанов дадоха на претендентите на СДС.

"ДСБ има заместник-министри в този кабинет, тоест те тях са подкрепили", обясни лидерът на синята партия.

Мартин Димитров увери, че, ако Христов и Кисьов днес загубят, СДС ще застане безрезервно зад Малинов и Прошков през есента.

Лидерът на СДС съобщи, че до момента има активно участие на избиратели във вота, но са получили и сигнали за опити за манипулация, но отказа да посочи къде и какви са нарушенията.

“Изпитах чувство на огорчение, че СДС беше разцепен и се налага да ходим на предварителни избори", заяви президентът Петър Стоянов в периода 1997-2002 г., след като пусна своята бюлетина на вътрешния десен вот.

Според него, ако е било това разцепление, “днес Съюзът на демократичните сили щеше да бъде далеч по-силен и по-влиятелен". “Днес наистина можехме да бъдем голяма, силна, авторитетна и будеща уважение организация“, допълни той и посочи, че е гласувал за кандидатите на СДС, тъй като житейската и политическата му биография е свързана само с тази партия.

Бюлетина в синия вот пусна и червеният претендент за кмет на София – общинският съветник Георги Кадиев.

“Предварителните вътрешни избори са добра практика и повече партии трябва да я взаимстват“, коментира той пред журналисти.

“Тук съм, не за да изразя подкрепа за един или друг кандидат, а да подкрепя въвеждането на нормалност в политиката в България“, заяви Кадиев. Той допълни, че е надявал и БСП да проведе вътрешни избори за президент, тъй като “смисълът не е в това кой ще бъде избран, а в предварителната вътрешнопартийна кампания“. Социалистът заяви, че ще работи в тази посоки, тъй като това е една от най-добрите форми за предварителна тренировка за истинските избори.

Кадиев отказа да разкрие за кого е гласувал, за да не манипулира вота. Кандидатът за кмет декларира, че иска истинска битка и не се страхува от нея, но по думите му е работа на Синята коалиция да определи кой ще бъде съперникът му на местния вот в София.

Бъдещето на България минава през "трупа" на ГЕРБ, каза още Кадиев. По думите му партията на Борисов е довела до криза в морал, подменяйки десетте Божи заповеди с нови гербовски заповеди - "Предавай всеки и всички; Преследвай всеки и всички; Подслушвай всеки и всички; За всичко хубаво е виновен Бойко Борисов, а за всичко лошо - всеки един от нас по отделно", заяви социалистът. Според него "това е нещо, от което България трябва да се отърве и моята постъпка днес е сигнал в тази посока".

Плугчиева също се включи в изборите на десницата, подкрепяйки тази форма на номинация на партийните кандидати.

 

 

От: http://www.mediapool.bg


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional